Aanrader: Komplete 11 van Native Instruments! | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Aanrader: Komplete 11 van Native Instruments!

Aanrader: Komplete 11 van Native Instruments!

Het was weer tijd voor Native Instruments om een nieuwe editie van Komplete suite te lanceren. Deze keer is het de 11e editie en besloot ik te gaan voor de “Ultimate Edition” om te kijken voor jullie wat je krijgt en vooral wat je er mee kan doen. Dus laten we er eens naar gaan kijken...
 

Alles is nieuw - nou ja, het meeste. Ten eerste wordt hij geleverd in een veel smallere box in vergelijking met de vorige edities. Dit is in mijn ogen een goed ding - spaar het milieu! Toen ik de box openmaakte vond ik een erg kleine en solide 2,5” USB 3.0 Hard-drive met het Komplete logo er op. Nice! Ingeplugd en klaar om te installeren.. Maar wacht - Wat is dit? Iets heel nieuws - het is niet meer de Service-Center app die we allemaal kennen. Nee, nu heet het Native Access die je door de installatie en registratie leidt. Dus ik voerde mijn NI-Login Details in en er werd gevraagd om de serial - so far, so good. Na een tijdje was alles geïnstalleerd en kon ik een kijkje gaan nemen.

Ik keek eerst even naar de nieuwe dingen en dus opende ik Reaktor6 en laadde ik de nieuwe synth genaamd: “Form” in. Dat was best raar want NI verkoopt het als nieuwe synth dus zat ik eerst te zoeken in mijn VSTs en vond ik het niet want het is een Reaktor extension en geen op zichzelf staande. Het is in principe een sample gebaseerde synthesizer die in staat is om van elke sample die je hebt een erg rijke synth patch te maken. Dat geeft je eindeloze mogelijkheden voor creativiteit en om sounds uit te werken die niemand heeft of kan creëren. Dus voor de nerds, het is een erg nerderig speeltje!

Toen switchte ik naar de nieuwe features van Reaktor6 en vooral de “Blocks” feature. Blocks is een modulaire euro-rack als plug in. Je kan Individuele blocks oppakken (bijvoorbeeld oscillators, filters, amps, delays, fx etc) en ketenen om je eigen unieke synthesizer te maken. Dit is echt next level stuff. Normaal zou je duizenden euros kwijt zijn aan een hardware euro rack om dit te hebben maar daar heb je het allemaal binnen handbereik. Hij klinkt ook echt dope en ik kan je vertellen dat ik er nog niet volledig ben ingedoken. Beter kan je dat zelf gaan ontdekken... Nog een speeltje voor de nerds!

Als je het leuk vindt om beats te maken dan heeft NI je met “Flesh”, wat een innovatieve performance synth is. Gooi er wat samples in en go crazy! Wat ik heb gedaan, ik heb er een loop mee gemaakt en gebounced als audio en toen de audio erna gemanipuleerd. Je kan er erg leuke resultaten mee verkrijgen en wat is het doel? Damn right, je eigen sound maken! Het is een makkelijk te begrijpen tool die je snel resultaat geeft.

Nadat ik langs de mighty “Kontakt” kwam die is geupdate met wat libraries verdiepte ik me in de “Symphony Essentials". Als je op zoek bent naar de meest rijke symphony ensembles dan ben je hier aan het goede adres. Action Strikes, Alicia Keys Piano, The Grand, Emotive Strings en zo verder zijn ook top notch kwaliteit libraries.

Alle positieve dingen hier dus op een rijtje. Het heeft ook wat problemen en dit heeft allemaal te maken met “change of time”. Wat wil ik hiermee zeggen? Als je kijkt naar bijvoorbeeld Massiv was ik zo hongerig naar een nieuwe versie en dacht dat het zou komen met Komplete11. Maar nee, het is nog steeds de opa van de soft-synths en heeft geen update gehad en het vaagt meer en meer weg. Het was ooit de beste soft-synth op de markt maar sinds Serum zo hoog opkwam is het een schande dat Massiv hetzelfde is na al die jaren. Hetzelfde geld voor Absynth5 en FM8. Deze waren allemaal geweldig in het verleden maar moesten echt een make over krijgen. Ik heb nog steeds de hoop niet opgegeven. Maar om het op te nemen tegen Serum wordt een moeilijke klus.

Soms voelt het alsof NI het heeft gemist om mee te gaan met de 2016-naar-de-toekomsttrein en legt het zijn prioriteit niet bij de elektronische muziek producers. Misschien omdat ze denken dat anderen het beter doen met de VST’s en focussen ze meer op de klassieke en instrumentale dingen. In mijn ogen is dit de verkeerde stap als dit het geval is. Ik hoop erg op updates, nou geen updates maar een complete make over voor Massiv, FM8 en Absynth. Ik was gek op ze toen. Maar naast Serum en Spire hebben ze geen schijn van kans op het moment.

Over het algemeen kan ik zeggen: The Komplete11 is het zeker waard om te kopen als je van plan bent om van alles gebruik te maken wat ze aanbieden. Zoals alles op deze planeet heeft het goede en slechte kanten. Maar alles bij elkaar genomen raad ik hem ten zeerste aan!

PROs:
Alles wat je nodig hebt in een bundel
Erg rijke libraries voor klassieke muziek en instrumenten
Reaktor6 Blocks en een echt beest
Wordt geleverd met een handige USB 3.0 HDD

CONs:
Duur - €1199
Full experience alleen met NI Komplete Kontrol Keyboard (op z’n minst €500 extra)
Geen updates voor Massiv en FM8 

Tekst Teknoclash

Genre: