Podcast #23: Neki Stranac | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Podcast #23: Neki Stranac

Podcast #23: Neki Stranac

 

De Servische dj/producer Milan Djuric komt uit een muzikaal nest. Op zijn vijfde begint hij al met gitaarspelen, eigenlijk wil hij vanaf dat moment elk instrument wel bespelen. Als hij later met muziekproductie in aanraking komt is hij verkocht. Controle hebben over de hele band is immers veel leuker dan maar één instrument. 

Jonge Milan groeit op met Europese volksmuziek en dat is nog steeds te horen in zijn sets en producties; een stamppot van elektronische muziek en invloeden uit verschillende culturen. En als hij als Neki Stranac op het podium niet met een draaitafel bezig is bespeelt hij wel een Akai EWI USB controller. Een electronische blokfluit. 

En naast dj, producer en muzikant bij de band ShazaLaKazoo ben je ook nog even blogger voor Generation Bass. Wat is dat dan?
 "Dat is een blog en een label dat zich helemaal richt op iets wat we Global Bass noemen. Dus eigenlijk dancemuziek met veel invloeden van over de hele wereld: Latino, Braziliaans, Afrikaans, Aziatisch, Balkan, enzovoorts. We mengen moderne urban met oude folklore, dat levert vaak mooie muziek op. Ik heb zelf een diploma in culturele antropologie, dus ik vind die verschillende culturen wel interessant." 

Is het niet lastig om zo veel verschillende genres bij te houden?
Kijk, uiteindelijk is het allemaal clubmuziek maar op verschillende tempo's. Online wordt heel wat gediscussieerd over wat de verschillende genres nu precies zijn. Maar die stijlen blijven zich ontwikkelen, net zoals dance in het algemeen. Uiteindelijk is het gewoon muziek om je booty op te schudden bij clubs en festivals. Als je een beetje open-minded bent en gewoon zin hebt in een feestje, wat maakt het dan uit wat voor genre iets is?

Bij welke plaat in de podcast moeten we even extra opletten?
Bij de laatste, die plaat is wel speciaal. Het is een trapplaat die ik met MC Dragan Obloga maakte, die rapt in Vlach. Dat is een zeldzaam taaltje dat maar door 55.000 mensen wordt gesproken. Het lijkt een beetje op Roemeens en het is de enige trapplaat in die taal. Sterker nog, er zijn maar een stuk of vijf hip-hop platen in die taal. En hij kwam uit op een Nederlands labeltje uit, Downpitch! 

We kunnen er niet omheen. Je hebt deze podcast gewoon vanuit een rampgebied opgenomen toch? Delen van Servië staan onder water.. 
Klopt, terwijl ik dit opnam waren er grote overstromingen in Bosnië en Servië. Gelukkig woon ik op een hoger gelegen gebied in Belgrado, ik ben veilig. Maar dat kunnen mensen die in lager gelegen gebieden wonen helaas niet zeggen. De situatie is verschrikkelijk, een van de buitensteden van Belgrado staat helemaal onder water, een paar kleine dorpjes bestaan gewoon niet meer. De regen is voorbij en het waterpeil zakt weer, maar de vernietiging die het achterlaat is enorm. Er zijn 55 doden gevallen. En het is warm, dus we moeten oppassen voor ziektes. Er zijn veel dieren verdronken en de rottende karkassen liggen nog gewoon op straat.

Waar kunnen we helpen?
Mensen kunnen meer hulp gebruiken, doe dat dus vooral via http://floodrelief.gov.rs/


Bedankt, sterkte!

Foto 
Djordje Kojadinovic

Vote up!
Vote down!