Skip to main content
News

Ibiza club cultuur en geschiedenis in nieuwe BBC podcast serie

Van het terugkijken op de geschiedenis van het hedonisme op het eiland, tot het in twijfel trekken van de betaalbaarheid voor gemiddelde clubbers, het programma wil een diepgaande introductie bieden

Hi Ibiza

Een nieuwe BBC-podcastserie, 'Ibiza: What's the Big Deal', onderzoekt de geschiedenis, evolutie en hedendaagse cultuur van clubbing op het magische Eiland. De serie wordt gepresenteerd door Radio 1 Future Dance-presentatrice Sarah Story en is gericht op jongere luisteraars die hun eerste reis naar het eiland plannen.

Acht delen en elke aflevering richt zich op een ander aspect van het leven en het nachtleven op het eiland, van balearen zonsondergangen in Café Mambo, hedonistische instellingen zoals Pikes en Manumission, en de hippiereizigers die de basis legden voor de muziek- en kunstscene waar het vandaag bekend om staat.

Een terugblik op Radio 1 en de langdurige relatie van de BBC met het zomerseizoen van Ibiza komt ook aan bod, en luisteraars worden meegenomen op een avondje uit naar HÏ Ibiza, winnaar van de DJ Mag Top 100 Clubs-lezerspoll van 2023. Elders worden tientallen klassieke deuntjes opnieuw bekeken en worden enkele sereuze vragen gesteld, waaronder wat de beste avond uit op het eiland is, en, gezien een exponentiële stijging van de ticket- en accommodatieprijzen, of een reis onbetaalbaar is geworden voor de gemiddelde clubber.

Een lange lijst van spraakmakende figuren draagt gedachten, herinneringen en tips bij, van wie velen een cruciale rol hebben gespeeld in het verhaal van elektronische muziek op Ibiza. Veteranen zoals Pete Tong, David Guetta, Eats Everything, Judge Jules, Fat Tony en Norman Cook komen allemaal voor, samen met nieuwere namen zoals Greta Levaka, Jaguar, ALISHA, LF System, Sam Divine en Arielle Free. DJ Mag tech en Ibiza editor Mick Wilson draagt ook bij. 

Over de serie zei Sarah Story: "Ibiza is zo'n speciale plek.  En voor veel Radio 1-luisteraars zijn we hun eerste kennismaking met het iconische eiland en de reden dat velen van hen op bezoek gaan. Deze podcast onderzoekt hoe Ibiza de belangrijkste wereldwijde dansbestemming ter wereld werd en hoe het moderne Ibiza er vandaag uitziet voor de nieuwe golf ravers. Van het vreemde, tot het prachtige, tot het wilde en het ronduit schandalige - dit is een frisse kijk op Ibiza voor onze jongere luisteraars".

Alle afleveringen vind je hier.