Carl Cox; icoon en visionair | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Carl Cox; icoon en visionair

Carl Cox; icoon en visionair

Sinds jaar en dag heeft Carl Cox zijn eigen stage op het Ultra Music Festival (UMF). In 2014 is het de tiende keer dat hij zowel de vrijdag als de zaterdag de naar hem vernoemde stage afsluit. Dat afsluiten doet hij altijd met zo'n enthousiasme dat de 55-jarige Brit niet meer is weg te denken uit de hedendaagse dancescene. Zijn stages floreren op elk groot festival ter wereld; van Tomorrowland in België tot EDC in Las Vegas.
 

Carl Cox doet al langer mee in de game dan de gemiddelde leeftijd van de gemiddelde danceproducer. Sinds de eerste house- en technoklanken werden geproduceerd in de underground van New York, Chicago en Detroit is Cox betrokken bij elektronische muziek. Overigens niet in Amerika, maar op het Britse schiereiland. Tijdens de 'Summer of Love' in 1988 groeit Carl Cox uit tot een ware pionier als het gaat om acid house, uk hardcore en raves. Hij is (hoogstwaarschijnlijk) de eerste die met drie vinylspelers tegelijkertijd weet te draaien.

Sinds die zomer van '88 staat de telefoon van Carl Cox roodgloeiend. de 'Three Deck Wizard' is al snel de meest gewilde dj van Groot-Brittanië - en vervolgens Ibiza. Met het geld dat hij krijgt voor zijn optredens koopt hij apparatuur om te produceren. Het duurt even, maar in 1992 heeft hij een hit te pakken. Tot zijn (en ieders) grote verbazing komt 'I Want You' - een houseplaat - terecht in het popcircuit. Carl wordt ineens gevraagd om op te treden in het iconische programma 'Top Of The Pops'. Hij wordt de eerste Britse dj die als houseproducer doorbreekt in de wirwar van popartiesten.

Terug naar het heden, want het is uniek dat Carl Cox na zoveel jaar nog steeds op de top van zijn kunnen presteert. Zijn populariteit is sinds '92 zelden gedaald - en dat voor iemand die niet direct bekend staat om zijn commerciële hitjes of zijn extravagante televisieoptredens. Waar Tiësto, Paul van Dyk, Paul Oakenfold en andere grootmachten altijd wel ooit wat negativiteit over zich hebben gekregen omtrent de commerciële insteek van hun producties lijkt Cox die dans volledig te ontspringen. Ondanks zijn vergelijkbare status en leeftijd wordt hij nooit in dat rijtje genoemd.

Vanavond sluit hij voor de tiende keer de zaterdagavond van het Ultra Music Festival af. Mocht je hem nog nooit hebben zien draaien word het je bij deze aangeraden om ergens vannacht de Ultra-livestream aan te slingeren en kennis te maken met de ontzettende charismatische dj en zijn karakteriserende, belerende vingertje. Want als er één ding is waardoor hij al zo lang mee doet aan de top is het zijn platenkennis en zijn durf om te draaien wat hij maar wil; van vrolijke house tot beukende techno, van een Pendulum-plaat tot een all-time classic.

Bekijk de video