Miss K8: vrouw in een mannenwereld | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Miss K8: vrouw in een mannenwereld

Miss K8: vrouw in een mannenwereld

De Oekraïense Kateryna Kremko is vooral bekend onder haar alias Miss K8 en te herkennen aan haar prachtige verschijning en een usb-stick vol keiharde harcore. Hoe enorm populair ze is onder het hardcorepubliek werd duidelijk toen ze de Top 100 DJs Poll binnenknalde op plaats 94, waarmee ze de enige vrouwelijke hardcore-dj in de lijst is.
 

Dit artikel komt uit DJ Mag NL editie #22, releasedatum 15-12-2015

Het interview met Miss K8 vindt plaats in Amsterdam. Hier legt Kateryna uit dat haar liefde voor de harde kant van edm is ontstaan toen ze nog in Oekraïne woonde. “Ik was echt zoekende naar wat nou mijn stijl was”, vertelt ze enthousiast. “Ik bezocht ontzettend veel feesten, waar allemaal verschillende stijlen te horen waren. Op een avond kwam ik op een technofeest terecht, dat vond ik zo gaaf. Toen dacht ik: ‘Wow, dat wil ik ook doen!’”

Een ambitie was geboren; Kateryna wilde dj worden. Ze kwam er ook achter dat ze het wel lekkerder vond als de muziek harder zou zijn. “In Oekraïne waren helaas weinig harde stijlen te vinden, heel anders dan hier in Nederland”, zegt ze. “Het eerste hardcore-event vond pas in 2008 plaats.”

Just men

Als je kijkt naar de Top 100 DJs Poll wordt al gauw pijnlijk duidelijk dat de dj-wereld een echte mannenwereld is. Dit is in de hardcore, door velen vaak gezien als een vreemde in de dancescene, misschien nog wel extra het geval. “Natuurlijk zijn er wel een aantal vrouwelijke dj’s maar dat zijn er inderdaad niet veel”, vertelt ze. “Ik denk dan ook niet dat ik een voordeel heb doordat ik vrouw ben, ik heb vaak het idee dat ik me extra moet bewijzen.”

Er is inderdaad vaak kritiek op vrouwen op het podium. Staat er een vrouw in de booth dan rijst vooral de vraag of het nou gaat om de looks of om de muziek. Miss K8 ziet dit als een motivatie. “Er is erg veel kritiek rondom vrouwen in de hardcore. Een hoop oneerlijke kritiek ook”, vindt ze. “Je moet dus continue je skills verbeteren. Elk optreden en elke productie moet echt van je allerhoogste niveau zijn. Natuurlijk wil iedere artiest goed presteren maar bij vrouwen wordt elk foutje extra uitgelicht.”

Toch, als Kate haar vrouwelijkheid voor een avond kon verbergen met bijvoorbeeld een masker, zou ze dat niet doen. “Nee, ik wil graag mezelf zijn, ik wil eerlijk zijn tegen mijn publiek”, zegt ze stellig. “Haters zijn er altijd. Daar leer je mee omgaan. Gelukkig krijg ik veel meer positieve feedback dan negatieve.”

Eigen sound

Een ding is zeker, qua sound valt de Oekraïense in ieder geval op en kan ze haar hoofd boven water houden in de door mannen gedomineerde wereld. “Ik zou mijn eigen sound als hard en energiek omschrijven”, zegt ze. “Hoewel het de laatste jaren nogal is veranderd hoor. Ik probeer alsmaar vernieuwend te zijn. In iedere track hoor je dan ook wel echt mijn eigen sound.”

Als je een set van Miss K8 bijwoont hoor je ook het verschil met andere hardcoreartiesten die zich vaak vasthouden aan één stijl. “Ik hanteer in mijn sets vaak verschillende stijlen. Zo kan mijn set beginnen met relatief rustige hardcore en keihard eindigen”, zegt ze. “Ook kunnen veel tracks verschillende sounds hebben, bijvoorbeeld wat industriëler.”

’Af en toe wil ik ook gewoon wat evils doen’

Producties

Op het gebied van producties kan Miss K8 ook gerust experimenteel genoemd worden. “Ik gebruik nog wel eens Russische of Oekraïense lyrics, dat zie je nooit bij andere artiesten gebeuren”, zegt ze. “Ik ben van plan om dit in de toekomst ook nog meer te gaan doen want tracks zoals Hallucin8 worden goed ontvangen door het publiek.” Ook collega-dj’s draaien deze tracks graag. “De lyrics komen erg duister en misschien zelfs wat agressief over voor mensen die de taal niet spreken. In hardcore is dat iets wat mensen erg aanspreekt.”

In de studio, waar ze net als haar mannelijke collega’s haar eigen tracks maakt, gaat Kateryna volledig op haar gevoel en intuïtie af. “Als mijn stemming vrolijk is maak ik vaak iets melodieus, maar af en toe wil ik ook gewoon wat evils doen”, zegt ze lachend. “Dan ben ik in een boze mood, haha!”

Laten we hopen dat deze zowel melodieuze als evil tracks de komende jaren net zo populair blijven, zodat we Miss K8 volgend jaar ook weer terug zien in de Top 100 DJs Poll.

Meer dan een dj

Miss K8 kwam er al vroeg achter dat - als zij niks deed - hardcore nooit van de grond zou komen in Oekraïne. En wat doe je als je wel graag de hardere stijlen wil presenteren? Dan organiseer je zelf events. Kate organiseerde vanaf 2008 onder andere hardcore- en hardtechnofeesten in Oekraïne. Uiteindelijk was ze zelfs mede-organisator van twee succesvolle edities van Masters of Hardcore in Kiev.

In die tijd draaide Kateryna zelf ook al. En vanaf 2009 begon ze met produceren van muziek. Deze events waren een mooi podium om haar sound naar buiten te brengen. Ze viel op bij grote agencies en promotors en kreeg gigs buiten de Oekraïne. Op die manier ging het heel hard met haar carrière en vanzelf leerde heel Europa haar kneiterharde kicks kennen. 

Favoriete gig 2015: Dominator Festival. Die gig gaf me zoveel energie, niet normaal.
Gaafste club: Ik heb ooit één keer in de Matrixx in Nijmegen gespeeld. Dat was echt geweldig, vooral die booth die op en neer kon, vond ik super.
Favoriete publiek: Het Oekraïense publiek. Zij hebben zó veel energie. Maar ook de Chilenen en de Bulgaren zijn geweldig.
Favoriete software: Cubase, Sylenth1, Microtonic en de Fabfilter plugins.
Grootste inspratiebron: Als ik aan het vliegen ben. Daar krijg ik om de één of andere reden heel veel inspratie.
Favoriete collabpartner: Angerfist. We hebben nu drie tracks gemaakt en er komt binnenkort meer aan.

Tekst: Sven Wanders
Beeld: Ali Mousavi

Genre: