#TT met Sephyx: “In 2017 ga ik echt alles uit de kast halen!” | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

#TT met Sephyx: “In 2017 ga ik echt alles uit de kast halen!”

#TT met Sephyx: “In 2017 ga ik echt alles uit de kast halen!”

De laatste #TalentTuesday van dit jaar, de rubriek waar we afgelopen jaar heel veel hardstyle talenten hebben gesproken. Deze week knalt Sephyx de Talent Tuesday binnen!
 

Longread interview
Leestijd: 5 minuten
Tekst: Sven van Raaij

Sexy dilemma's

1. Studio-junkie of Podiumbeest?
"Studio-junkie, dat is toch wel wat ik het liefst doe.”

2. Vans of Nikes?
“Nikes. Ik heb twee paar: Air Max en Air Force.”

3. Fastfood of Gezonde salade?
“Fastfood.”

4. Hardlopen of Gamen?
“Ben best wel een gamer, vooral Counter Strike.”

5. Drie maanden geen muziek maken of een kale kop?
“Kale kop. Dan ga ik wel een album maken, zodat ik mij op kan sluiten in de studio haha.”

6. Logic Pro of FL Studio?
“FL Studio.”

7. Sylenth 1 of Acces Virus Ti?
“Acces Virus is echt dik, maar met Sylenth heb ik net even een fijnere workflow. En ik kan er eigenlijk best wel hetzelfde geluid meekrijgen.”

8. Noisecontrollers of Atmozfears?
“Pfoe, dat is lastig. Voor 2012 Noisecontrollers, maar erna zeker Atmozfears. Ik krijg ook best wat inspiratie van zijn tracks.”

9. Coone of Hardwell?
“Beiden gigantische bazen.”

10. Katy Perry of Rihanna?
“Ik heb eigenlijk niet zoveel met hen.”

11. Blondine of Brunette?
“Zeker brunette.”

12. Tieten of Billen?
“Tieten.”

“Ultra, who is ready for the Hardwell and Sephyx remix?” Vlaggen, handen en vuurballen schoten de lucht in. Duizenden festivalgangers sprongen heen en weer, terwijl de ‘Don’t Let Me Down’ lyric door het publiek galmden. Ze waren meer dan ‘ready’ voor Hardwell & Sephyx die eindelijk met een hardstyle remix kwamen. Voor Sephyx niet de eerste keer dat zijn naam door de speakers klapten. En daarmee ook zeker niet de laatste keer!

Terug in de tijd, als Xander ’t Hoen (Sephyx) na kerst op het randje van zijn bed de snaren van zijn gitaar bespeelt. Eerst akoestisch, later elektrisch. Eerst alleen, later in verschillende bandjes. Van jump of hardstyle heeft hij dan nog niet gehoord. Totdat zijn broer met hardstyle aankomt. “Ook ik begon toen met hardstyle luisteren. Vooral die oude platen van Headhunterz en Coone. Toch ging ik na een halfjaartje weer andere muziek luisteren en maken, vooral Metallica-achtig.” Als de euforische hardstyle meer terrein wint, krijgt hij toch weer het verlangen om zich daarin te verdiepen. “Ik was vooral benieuwd hoe die tracks gemaakt werden. In FL ben ik toen gaan klooien; begon ik tracks na te maken en ze te verbeteren. Het bleek allemaal best technisch en dat vind ik juist zo vet!”

Opvallende eerste indruk
Al dat ‘geklooi’ bracht uiteindelijk een reeks tracks, die best wel opvallend te noemen zijn. ‘Shade of Inferno’ was zijn eerste track die online kwam, maar zijn tweede track ‘HUH’ zette de toon. Een zeer eigenzinnige track, waarmee hij meteen liet zien buiten de gebaande paden te kunnen denken. “Ik moest met iets komen om op te vallen. Daarom begon ik ook met het ‘Creation of Earth’ concept.” Zo verschenen de tracks ‘Creation of Air’,‘Creation of Water’, ‘Creation of Earth’ en ‘Creation of Fire’,met tussendoor nog enkele andere tracks. De eerste indruk was gemaakt. “Daarna ben ik mij volledig gaan richten op het produceren van kwalitatief goede tracks.”

De tracks die Xander goed genoeg vond, stuurde hij op naar labels. Hij besloot dan ook een tijdje niets meer online te gooien, maar zich alleen te focussen op zijn producties en de reacties van labels. Drie labels reageerden uiteindelijk, waaronder Dirty Workz. Precies het label waar Xander nu als Sephyx bij zit. “Ik vind Dirty Workz een fantastisch label. Naast dat het één grote familie is, hebben zij mij ontzettend veel geleerd en door de scene geloodst. Als producer geven zij mij enorme artistieke vrijheid!” Iets wat ontzettend belangrijk is om jezelf en je eigen geluid te ontwikkelen.

Typisch Sephyx
Op dit moment brengt Sephyx kwalitatief goede tracks uit, die naar onze mening onder andere bijzonder worden door de midintro’s. Van reverse bassen tot aan harde kicks met een screechje of beiden met een switchkick en een euforisch melodie; ze grijpen je meteen vast. “Ik probeer veel te experimenteren en doe dat wat ik vet vind. Ik kijk niet direct naar trends of hypes, maar produceer vooral op mijn eigen ‘gevoel’. Voor mijn tracks haal ik ook inspiratie uit andere genres die ik luister en produceer.”

Hardwell & Sephyx
Eind december 2015 ontstond de buzz rondom Sephyx met zijn remix van Hardwells ‘Mad World’.Deze buzz explodeerde toen een aantal maanden later naar buiten kwam dat Hardwell en Sephyx samen een remix hadden gemaakt voor The Chainsmokers. Hoe was dat gegaan? “Het is eigenlijk wel grappig hoe dat ging. We komen natuurlijk beiden uit Breda en sterker nog we wonen nu zelfs bij elkaar in dezelfde straat. Ik had al eens tracks naar hem gestuurd. Met zijn feedback ben ik vervolgens aan de slag gegaan. Pas na een half jaar ben ik weer naar hem toegegaan. Hij vond mijn tracks nu zo vet, dat hij vroeg of ik een remix wilde maken van ‘Mad World’.”

En zoals we nu weten bleef het daar niet bij. “Mad World ging ontzettend goed en zijn volgende idee was om een remix te maken van ‘Don’t Let Me Down’. Ik ben er meteen mee aan de slag gegaan en toen ik het naar hem opstuurde, zei hij: ‘Ik cancel alles voor morgen, wij gaan dit samen afmaken.’”

Dé opvolger
Beide remixen doen het nog steeds ontzettend goed en ook beide heren blijken elkaar gevonden te hebben. “Ik heb onlangs een officiële remix gemaakt voor de track ‘Thinking About You’ van Hardwell. De remix zat al in een aantal sets van Hardwell verstopt en de reacties waren ontzettend goed! De release zal ergens begin 2017 zijn.”

Gigantisch veel nieuws
Sephyx is op dreef en stoomt keihard door. Tijdens het interview somt hij de ene na de andere nieuwe track én collab op. “Op de Qlimax cd is mijn nieuwe track ‘Where It Hurts’, met de vocals van Bonnie X Clyde, gepremieerd. We zijn nu bezig met de videoclip. Verder komt mijn track ‘Future’ eraan, geïnspireerd op Project One tijdens Qlimax. De planning is om deze tracks in het eerste kwartaal van 2017 te releasen.”

Bekend is ondertussen wél dat Sephyx in maart op de mainstage van Reverze staat. “Ik houd hiervoor nog een aantal speciale tracks achter de hand. Een aantal nieuwe vocal tracks en één hardere track, met pitchende kicks en kickrolls.” Dat belooft wat dus! “Even denken, verder ben ik nog bezig met een collab met Dr. Phunk en BLN.” Een hoogtepunt van afgelopen jaar is de samenwerking met Coone. “Het eindresultaat, ‘Renalyze’,verscheen vervolgens op Coone’s album ‘Less Is More’. Daar ben ik erg trots op. Coone is een groot voorbeeld!”

Van ‘niets’ naar ‘iets’
Ondanks dat Sephyx dromen één voor één waar blijken te worden, is (en was het zeker) niet alleen maar rozengeur en maneschijn. “Het is keihard werken en dan is het gewoon erg belangrijk om dat te doen waar je jezelf goed bij voelt. Maak wat jij vet vindt. Volhouden is dan belangrijk,” geeft Xander als tip. Zelf had hij ook momenten waar hij bijna had opgegeven. “Toen ik mijn tracks opstuurde naar labels en ik in het begin geen reactie kreeg, was ik soms best wel een beetje gefrustreerd. En met draaien ook; ik had nul ervaring.” Gelukkig zette hij door en kunnen we nu uitkijken naar meer muziek van een zeer veelbelovende producer!

De kusjes en high fives van de allerlaatste Talent Tuesday van 2016 gaan naar heel Dirty Workz. “Bedankt voor alle steun en vrijheid.” That’s how it workz..

Genre: