Psyko Punkz: Van een razende start tot gevestigde naam in de hardstyle | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Psyko Punkz: Van een razende start tot gevestigde naam in de hardstyle

Psyko Punkz: Van een razende start tot gevestigde naam in de hardstyle

Sven Sieperda en Wietse Amersfoort zijn vooral bekend als de Psyko Punkz. Beiden waren voor hun ontmoeting in 2003 al bezig met muziek. Nadat ze aan elkaar werden voorgesteld doken ze een keer de studio in en liep hun hobby volledig uit de hand.
 

Dit artikel komt uit de #21 editie van DJ Mag NL, releasedatum 3-11-15

DJ Mag NL spreekt de Psyko Punkz in hun studio in De Meern (Utrecht) die alles uitstraalt hardstyle te zijn. In de hoek een kratje bier, op tafel een asbak en achter het bureau met gear staan hele grote speakers. Terwijl Sven binnen komt wandelen, legt Wietse uit hoe de twee elkaar hebben leren kennen: “Dat kwam doordat we een gemeenschappelijke vriendin hadden die ons beiden uitnodigde in de Matrixx in Nijmegen. Toen hebben we elkaar een handje geschud en daarna op de afterparty bij haar thuis leerden we elkaar beter kennen.”

Sven en Wietse maakten, voordat ze elkaar ontmoetten, al muziek en doordat ze dezelfde passie voor hardstyle deelden was er direct een klik. “Maar echt beste maten werden we pas toen we de hele ladder van onze carrière beklommen”, vult Sven aan. “Als je zo veel met elkaar meemaakt en doet, gaat dat vanzelf.”

Doorbraak

Vanaf de eerste keer dat ze resultaat zagen van wat ze geproduceerd hadden, wilden Sven en Wietse niets anders dan hardstyle maken. Ze wisten zeker dat ze hierin verder wilden, maar of ze ook goed genoeg zijn wisten de heren op dat moment nog niet. Ze kregen wel feedback van vrienden, maar daar was ook alles mee gezegd. “Je bent erg onzeker of het wel tof is wat je maakt”, vertelt Sven. “Pas toen ze bij het label Dirty Workz, het label van Coone, zeiden dat we direct naar België moesten komen, geloof je pas echt in jezelf.” 

Gelukkig werkt Dirty Workz samen met grote dancepromotors dus konden Sven en Wietse ook direct beginnen te draaien op feesten. En niet op de kleinste. Wietse: “Na onze eerste release werden we direct geboekt in Italië, ons tweede feest was een uitverkochte Complex in België en ons derde feest was meteen Reverze, een van de grootste feesten in België.” 

Maar de doorbraak van het hardstyleduo kwam vooral doordat ze keihard werkten. In 2009 stonden Sven en Wietse op Defqon.1 Festival in de Purple-tent. Hun set werd live uitgezonden via Q-dance Radio en zat boordevol eigen tracks, waaronder Overclipping, Raise Your Hands en Pull Your Strings. Hierdoor kreeg een heel groot publiek ineens de sound van de Psyko Punkz te horen. Dat is volgens de heren ook een van de redenen waardoor ze zijn doorgebroken in Nederland. 

Stroomversnelling

Het jaar erop stond het duo in de Blue, volgens velen (in die tijd) de tent waar de echte liefhebbers staan. “Dat was zo vet, dat zal ik nooit van mijn leven vergeten”, vertelt Sven enthousiast. “We moesten redelijk vroeg draaien, dus we maakten ons vreselijk druk over de opkomst in de tent want toen we binnenkwamen was de tent bijna leeg.” Ze konden vanuit backstage niet de zaal zien, maar toen ze opkwamen bleek dat de Psyko Punkz erg populair waren. Wietse: “Het stond ineens bomvol en het ging fucking los. Toen we klaar waren stroomde de tent weer leeg.” Dat moment was ontzettend belangrijk voor hun motivatie en zelfvertrouwen, ook heeft dat moment ervoor gezorgd dat ze nog harder gingen werken.

Sven staat nog steeds perplex van hoe snel het eigenlijk is gegaan. De Psyko Punkz gingen in raketsnelheid van niets naar een gevestigde naam in de hardstylescene. “Abnormaal”, zegt hij, terwijl hij nog maar eens anders gaat zitten op de bank in de studio. “Want eind 2010 stonden we al op Qlimax met een live-act. Idioot hoe snel dat is gegaan.” Op dat moment wisten Sven en Wietse van zichzelf dat ze doorgebroken waren. In 2012 waren ze zelfs verantwoordelijk voor het officiële Qlimax anthem, Fate Or Fortune.

Duo

Het is de afgelopen jaren heel hard gegaan met de Psyko Punkz. Maar waar veel dj’s het alleen moeten doen, doen de Psyko Punkz het met z’n tweeën. Dat is volgens Sven een voordeel: “Je kunt alles delen met elkaar”, zegt hij. “Na een gig loop je met elkaar de stage af en dan kijk je elkaar aan en zegt: ‘Jezus, wat was dit vet!’.” 

Maar niet alleen on stage of tijdens het vele reizen is het fijn om een duo te zijn (zie kader). Ook in de studio heeft het voordelen. “Er luisteren altijd vier oren naar een track”, zegt Wietse. “We maken allebei ideeën, waarvan er een hoop afketsen, maar hierdoor gaat de kwaliteit van de producties wel omhoog. Als we het allebei vet vinden, zijn er dus al twee mensen die het tof vinden.”

De heren maken beiden opzetjes die ze vervolgens naar elkaar sturen. Hierop geven ze elkaar feedback. Van de tien opzetjes wordt er uiteindelijk één afgemaakt, dat doen ze altijd samen. “Nee, we zitten niet altijd samen in de studio”, zegt Sven. “Ik heb thuis bijvoorbeeld ook nog een studio.”

Van een duidelijke verdeling is geen sprake. Sven en Wietse doen allebei ‘wat’. Toch onderscheidt Wietse zich van Sven door zo nu en dan ook de vocalen van een track voor zijn rekening te nemen. Daarmee is Wietse dan ook de ‘Original Psyko Voice’ of, zoals het vaak genoemd wordt, ‘Mr. Psyko’. Inmiddels werken ze ook veel samen met professionele vocalisten zoals Murda. “Maar als dat niet zo is, doe ik de vocals”, zegt hij. “Vroeger moesten we altijd naar vocalen zoeken, toen ben ik gewoon een keer achter de microfoon gaan staan, zo is dat geboren.” 

Dat is dan ook mooi meegenomen on stage. Want hier is te zien dat Wietse steeds vaker de microfoon pakt. “Het is dan wel een pré dat je de lyrics ook live mee kunt doen. Als het feestje leuk is, pak ik vaak wel de microfoon”, zegt Wietse. “Hierdoor krijg je ook een stuk meer interactie met het publiek en stijgt het energielevel.” Dat hun passie zulke vormen aan zou nemen hadden ze nooit kunnen voorspellen toen ze jaren geleden na een avondje Matrixx op die afterparty zaten…

Most famous for…

  • ► Psyko Punkz – BassBoom
  • ► Psyko Punkz – Psyko Foundation
  • ► Psyko Punkz vs Coone – Dirty Soundz
  • ► Psyko Punkz ft. Murda – Trippy Hippie
  • ► Psyko Punkz vs Headhunterz – Disrespect
  • ► Psyko Punkz ft. Murda – Love This Life 
  • ► Psyko Punkz ft. Dope DOD – Drunken Masta
  • ► Psyko Punkz – Fate or Fortune (Official Qlimax 2012 Anthem)

Psyko’s Favorites

Favoriete software: PreSonus Studio One
Favoriete gear: Acces Virus
Favoriete gig afgelopen zomer: Het weekend van EDC Las Vegas (vrijdag) en Defqon.1 Festival Nederland (zondag)

Favoriete track op dit moment:
Sven: Psyko Punkz ft. Murda -  Doutzen
Wietse: Psyko Punkz - Hit The Bong

Tekst: Sven Wanders
Beeld: Ali Mousavi

Genre: