My First Gig Maikel van Orsouw aka dj Kipa (Nederland) | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

My First Gig Maikel van Orsouw aka dj Kipa (Nederland)

My First Gig Maikel van Orsouw aka dj Kipa (Nederland)

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots voor een publiek staan – hoe klein of groot dan ook. Wel of geen voorbereiding, en hoe zat het met de zenuwen? Vaak met vinyl begonnen, hebben tallozen zich door de jaren heen ook de digitale wereld eigen gemaakt en ‘are still going strong’. DJ Mag NL sprak deze week met de Nederlandse Maikel van Orsouw.
 

“Zo sta je ineens met DJ Mag NL te kletsen en niet veel verder in het gesprek dat vol zit met kruispunten en parallelwegen, van feesten tot aan artiesten, word ik gevraagd naar de eerste keer. Nu ben ik op een leeftijd gekomen dat ik me niet snel meer verslik, maar voor een eerste ontmoeting, zo op een gezellig technofeestje, leek het toch wat kort door de bocht.” (lacht)

Zwarte schijven
“Al snel werd duidelijk dat het de eerste keer draaien betrof. En draaien is in mijn geval vrij letterlijk met draaiende, meestal zwarte schijven gemaakt van vinyl. Hoe dat uitpakte? Wat kan ik erover zeggen? De tijd is al een poos terug waarin vinyl de enige optie was om te mee draaien - naast een pitch controlled cassette deck of je 8-bit sampler met dito drumcomputer.”

Ijdel
“Ik ga geen datum of jaartal van mijn eerste gig noemen; daar ben ik te ijdel voor. Wat ik wel wil zeggen, is dat er nog geen sterke restricties waren gesteld aan alcoholconsumpties. Niet dat het heel veel uitmaakte, aangezien alles zo ‘illegaal’ was dat er nergens naar werd gekeken.”

Illegaal feest
“Hoe dan ook, eerste keer draaien, betekende dat ik mocht openen op een illegaal feest. Het was tevens de uitvinding van breakbeats en drum&bass. Wat daar ben ik de uitvinder van!”

Begin van breakbeat
“Na een kwartier werd mij vanonder de dj-booth een flesje bier aangeboden. Dit nam ik aan en in diezelfde beweging donderde het flesje op een van de wheels of steel. Daar is breakbeat begonnen; dat kan haast niet anders, aangezien er na een oorverdovend lawaai enorm door het publiek werd gejoeld en geapplaudisseerd.” 

Nat vinyl
“Nadat ik van een man of zestig, zeventig dankbaar alle lof in ontvangst had genomen, zette ik koud een andere plaat op, zodat ik de gehavende draaitafel meteen na kon kijken. Deze werkte nog perfect. Het vinyl was nat geworden waardoor de naald van het vocht was ontdaan.”

Droge mond
“Na deze prachtige break in de vrij onhandige set, heb ik verder met een droge mond en stijf van angst een slechte set afgemaakt. Toch kreeg ik daarna een mooi applaus en diverse mensen zeiden: ‘Ach, dat kan de beste overkomen’. |Ik voelde me op jonge leeftijd na het bierincident vooral onzeker en al helemaal niet de beste. Niet op dat moment.”

“Nu ben ik een eind verder en organiseren zelf feestjes met Technostate.inc, waarvoor ik meestal ook de techniek op me neem en het zo goed mogelijk wil regelen voor de artiesten. Hun gear, opnames en ruimte in de booth. En ach, iedereen die me kent, weet dat ik in de dj-booth tegen andere dj’s schreeuw: ‘No liquids near the gear!’ Toch iets geleerd.”

Tekst Marceline Geelen/www.marcelineke.nl

https://www.facebook.com/kipa.official/

Upcoming gigs:
03-02-2018: Technostate - Club Hemingway, Leeuwarden
27-04-2018: Kingsday - Club Hemingway, Leeuwarden
26-05-2018: Play! Festival 2018, Sneek/Gauw
23-06-218: Technostate Club Hemingway, Leeuwarden
29-09-2018: Technostate - Club Hemingway, Leeuwarden
24-11-2018: Technostate - Club Hemingway, Leeuwarden

Genre: