My First Gig Chi-Thien Nguyen & John Muder aka dj’s/producers Chopstick & Johnjon (Duitsland) | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

My First Gig Chi-Thien Nguyen & John Muder aka dj’s/producers Chopstick & Johnjon (Duitsland)

My First Gig Chi-Thien Nguyen & John Muder aka dj’s/producers Chopstick & Johnjon (Duitsland)

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots voor een publiek staan – hoe klein of groot dan ook. Wel of geen voorbereiding, en hoe zat het met de zenuwen? Vaak met vinyl begonnen, hebben tallozen zich door de jaren heen ook de digitale wereld eigen gemaakt en ‘are still going strong’. DJ Mag NL sprak deze week met Chopstick, de helft van het Duitse dj- en producers-duo Chopstick & Johnjon.
 

“Onze eerste dj-gig samen was rond 2005 in Club Morphine in Hamburg, die direct achter de beruchte Reeperbahn lag. Een van onze vrienden was de booker en hij gaf ons de kans om onze skills in platenkeuze te laten zien.”

‘Safety net’
“Het was een intieme club; er pasten zo’n twee- tot driehonderd mensen in. Ik was hartstikke nerveus omdat ik nog nooit eerder ergens voor een publiek had gedraaid. John was echter zo kalm als hij maar kon zijn omdat hij al in meerdere venues ervaring had opgedaan. In zekere zin was hij mijn ‘safety net’, want we hadden een Y-adapter met het mengpaneel verbonden, waar weer twee koptelefoons inpasten.”

Vele drankjes
“In die tijd was alles vinyl en thuis was het altijd gemakkelijk om te beatmatchen. In de club bleek het echter een stuk moeilijker. Hoezo? Omdat het monitoren iets was waar ik nog bekend mee moest raken. De druk om geen fouten te maken en de vele drankjes voor het optreden, omdat ik zo nerveus was, hadden ervoor gezorgd dat ik wat aangeschoten was.“

Spontaan op gehoor
“Meestal is het voor een dj die onderdeel van een duo is moeilijk om een set voor te bereiden omdat je dj-partner meestal iets draait waar je zelf niet aan had gedacht. Een dj-set voorbereiden, was dus nooit mogelijk en tot op de dag van vandaag, doen we dat  niet. We draaien altijd spontaan op het gehoor.”

Drie uur durende set
“Als ik tijdens dat eerste optreden meende dat ik een fout in de mix maakte, kon John meteen via zijn koptelefoon meeluisteren en de draaitafel aanpassen. Zeker in het begin van deze drie uur durende set, sprong hij geregeld bij, maar toen ik eenmaal de draai te pakken had en genoeg alcohol had genuttigd, ging het heel goed. Natuurlijk maakt ik een paar blunders maar dankzij mijn ‘safety net’ John, viel dit het dansende publiek niet op. “

Altijd B2B
“Het was het begin van een twaalf jaar durende reis rond de wereld en weer terug. Onze vriendinnen waren die avond aanwezig om ons te steunen, evenals vele vrienden uit Hamburg. Het bleek een fantastische avond!  John en ik draaien altijd B2B en we hebben elke keer weer de grootste fun.”

“Vanaf mijn eerste optreden met John kreeg ik steeds meer vertrouwen in het mixen en op een gegeven moment werd het mijn tweede natuur. Voor John was dit allang het geval omdat hij voor onze ontmoeting al op diverse hiphop- en housefeesten had gedraaid. Wat hij voor me is als dj, was ik als producer voor hem in die tijd. We vulden elkaar heel goed aan en tegenwoordig zitten we op elk gebied op hetzelfde level!”

Tekst Marceline Geelen/marcelineke.nl

https://soundcloud.com/suol
https://www.facebook.com/chopstickandjohnjon/
https://www.youtube.com/user/suolmusic

Genre: