#TT met Riot Shift: “We willen herkend worden als unieke act” | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

#TT met Riot Shift: “We willen herkend worden als unieke act”

#TT met Riot Shift: “We willen herkend worden als unieke act”

Van schaduw naar spotlight en van onderschat naar de aandacht die zij verdienen: de #TalentTuesday, met deze week hardstyle talenten Riot Shift.
 
Sexy dilemma's - Riot Shift

1. Studio-junkie of Podiumbeest?
Connor: “Studio-junkie.”
Ole: “Uhm lastig, ik doe beide graag. Ik kies voor podiumbeest.”

2. Vans of Nikes?
Beiden: “Nikes.”

3. Fastfood of Salade?
Ole: “Sowieso salade. Ik eet op dit moment zelfs een salade haha.”
Connor: “Ik ben een veganist, dus salade. Op festivals heb ik vaak weinig keus. Het wordt dan altijd een patatje.”

4. Schnitzel of Braatworst?
Ole: “Schnitzel.”
Connor: “Schnitzel, in de soja variant.”

5. Sportschool of Gamen?
Connor: “Sportschool, op dit moment zo’n vier keer per week. Heerlijk naast het produceren en studeren.”
Ole: “Sportschool. Ofja, ik wil meer gaan sporten, maar ben nu eigenlijk te druk met mijn opleiding Media & Entertainment Management.”

6. Vijf weken niet produceren of een kale kop?
Connor: “Ik zou even een studio-pauze doen, want mijn haar verliezen… Die vijf weken zonder zijn misschien ook wel goed. Daarna zullen we waarschijnlijk nog meer inspiratie hebben.”
Ole: “Helemaal mee eens.”

7. Logic Pro of FL Studio?
Beiden: “FL Studio, 100%.”

8. Sylenth 1 of Acces Virus?
Ole: “Sowieso Acces Virus. Zelf heb ik de Virus Ti Snow en die gebruiken we met elke track wel.”
Connor: “Geen van beide haha. Ik ben meer fan van Serum.”

9. Kickroll of Screech?
Ole: “Pff, screech? Connor is wel echt een baas in screeches maken.”
Connor: “Ondanks dat kies ik toch voor kickroll. Een screech is tof, maar het is niet altijd nodig. Een kickroll wil ik er wel altijd in hebben.”

10. D-Sturb of Rebelion?
Beiden: “Rebelion. We zijn enorm fan van hun manier van produceren.”

11. Rihanna of Taylor Swift?
Connor: “Damn… Taylor Swift.”
Ole: “Rihanna.. of mag Miss K8 ook haha?”

12. Blondine of Brunette?
Ole: “Ik heb een vriendin, dus ik zal verstandig moeten zeggen ‘Blondine’.
Connor: “Beide. Ik ben nog single, dus ik moet dit een beetje in het midden houden.”
Ole: “Haha ja hoor, meneer-de-‘het gaat om het innerlijk’.”

13. Tieten of Kont?
Connor: “Kont.”
Ole: “Man man, moet ik daar tussen kiezen? Kont.” (na heel lang denken)

Longread 5 minuten leestijd
Readmode: Kantel telefoon
Tekst Sven van Raaij
Beeld Facebook Riot Shift & Massive Dynamic

‘Wij produceren graag experimenteel’. Experimenteel. Een magisch woord, waar we zo nu en dan mee dood worden gegooid. Toch is experimenteel produceren meer dan een kick die een ‘ooh’ in het publiek veroorzaakt. Experimenteren gaat over durven andere dingen te doen; iets dat het Duitse duo Riot Shift op hun buik staat geschreven. “Wij krijgen de kriebels van de woorden ‘mainstream’ en ‘gewoon’. Daarom proberen wij steeds met nieuwe dingen te komen. Hoe lastig en snel het in de scene ook gaat…”

Ole (20) en Connor (26) vormen nog maar amper een jaar het duo Riot Shift, maar krijgen nu al support van de allergrootsten uit de scene. Flinke kickrolls, fijne industrial en hardtrance geluiden en grote atmosferische momenten: Riot Shift gaat voor donkere sferen, die net even wat anders zijn. Veelbelovend!

Connor en Ole, eind 2016 leerden jullie elkaar kennen. Riot Shift bestond al eerder. Hoe zit dat precies?
Ole: “Ik begon Riot Shift begin 2016 als een raw act met iemand anders. Na een tijdje bleek dat we allebei toch iets anders wilden. Ik wilde harder, hij zachter en meer euforisch (nu als Heatwavez bij Dirty Workz). Via een producersgroep op Telegram kwam ik in gesprek met Connor. Fan van zijn muziek,besloten we samen een track te maken.”
Connor: “Dat klikte eigenlijk zo goed dat Ole vroeg of ik met hem Riot Shift wilde doorzetten.”

Opvallend was dat er eerst enkele bootlegs online verschenen, voordat er volledig eigen producties kwamen. Was dit een bewuste keuze?
Ole: “Eerlijk gezegd had ik veel moeite met het afronden van eigen tracks. Het maken van een bootleg gaat vele malen sneller; dat is waarom ik eerst alleen maar bootlegs plaatste. En dat pakte eigenlijk heel goed uit. Het publiek op Soundcloud bleek dol op bootlegs!”

En dat werkte ook best goed voor jullie bekendheid. Welke rol speelde social media daar verder in?
Connor: “Goede producties maken staat uiteraard op één, maar social media tegenwoordig op twee. Ole doet daar het meeste voor.”
Ole: “Meteen vanaf het begin probeerden we onze uitingen professioneel naar buiten te laten komen. Zo vroeg ik een vriend onze artworks te maken tegen een kleine vergoeding. Het moest meteen een goed totaalplaatje zijn.”

Social media tip: 10 social media basics die je moet kennen

Was het vervolgens moeilijk om als Duits duo op te vallen in een voornamelijk Nederlandse hardstyle scene? Of vervaagden de muziek en de online wereld die grenzen?
Connor: “Dat laatste ja. De muziek spreekt voor zichzelf en dat gaat over alle grenzen heen. Met het krijgen van boekingen heb je als Nederlander wel een streepje voor denk ik. De hardstyle scene speelt zich toch grotendeels hier af. Daarom wonen wij nu sinds een aantal maanden ook in Nederland.”

Begin februari tekenden jullie bij Theracords. Hoe ging dat?
Connor: “Ik stuurde in het verleden al mijn tracks door naar Pieter (D J Thera). Hij gaf mij, hoe kort of hoe lang de track ook was, altijd feedback. Super tof. Toen we hem als Riot Shift onze eerste track stuurden, nodigde hij ons meteen uit voor een gesprek.”
Ole: “In februari 2017 zaten we voor het eerst met Pieter, in mei tekenden we al bij het label. Het ging ineens erg snel; voordat we het eigenlijk beseften stonden we op Loudfest en Ground Zero.”

“Het wordt op dit moment teveel gebruikt.
Daarom proberen wij bewust verder te kijken”

Na de kick en screech-hype is de raw hardstyle scene nu in de ban van flinke experimentele kicks. Iets wat nu bijna meer standaard dan experimenteel lijkt te zijn. Hoe zien jullie dat?
Ole: “Een herkenbaar punt. Live werken zulke kicks nog super goed, mensen willen het gewoon. Toch vind ik dat het teveel wordt gebruikt op dit moment. Daarom proberen wij bewust verder te kijken.”
Connor: “We willen een volledig opzichzelfstaande act zijn. Zoals bijvoorbeeld Delete is. Een geheel eigen stijl, die je meteen herkend en waarvan niemand echt weet hoe hij het doet. F*cking dik gewoon.”

Riot Shift had een krachtige eerste start in 2017. Wat zijn jullie plannen voor 2018?
Connor: “Zoveel mogelijk ‘oohs’ in het publiek krijgen haha. Nee, grapje.”
Ole: “We willen eruit springen en herkend worden als unieke act in de hardstyle scene. Om dat al in 2018 te behalen is wat ambitieus, maar we zullen er in ieder geval keihard voor werken.”

En meer concreet: Welke collabs komen eraan?
Ole: “Begin 2018 komen er collabs uit met Thyron, Caine en DJ Thera. Twee weken geleden zijn we met de track van Caine gestart; de eerste opbouw staat en beloofd enorm veel goeds!”

Klappers dus. En wat zou een absolute droomcollab zijn?
Ole: “Eitje. Sowieso Delete.”
Connor: “En Rebelion uiteraard.”

Als je mede-opkomende talenten een tip moet geven, wat zou die dan zijn?
Connor: “Sluit jezelf een tijdje op in je kamer, of waar je ook je studio set-up hebt, om echt even afgezonderd aan tracks te werken. Doe dit alleen en met anderen. Vroeger ontweek ik die collabs, omdat ik eerst zelf beter wilde worden. Later kwam ik erachter dat je juist enorm veel leert door samen te werken met andere artiesten.

Probeer daarnaast eens met een koptelefoon op te produceren. Ik ben van mening dat je hierdoor veel slimmere keuzes maakt in de mixdowns. Voordeel is ook dat je de muziek niet zo hard hoeft te zetten. Houd je speakers wel altijd als referentie.”
Ole: “En wees lekker open naar andere genres. Perfect als je even geen inspiratie meer hebt.”

Maar met die inspiratie lijkt het op dit moment wel goed te zitten. Houd Riot Shift in de gaten. Want 2017 startte snoeihard en 2018 kan niet anders dan nog veelbelovender te worden. Join the Riot!

Genre: