Renaat Vandepapeliere over underground, de hedendaagse scene en ‘vroeger’ | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Renaat Vandepapeliere over underground, de hedendaagse scene en ‘vroeger’

Renaat Vandepapeliere over underground, de hedendaagse scene en ‘vroeger’

“Don’t try to be young, be yourself, everyone is young at heart if you do what you love.” Wijze woorden van Renaat Vandepapelier. De Belg is een van de grondleggers van de hedendaagse scene en daarom was het tijd om met hem te praten.
 

Je gaat al een hele lange tijd mee. In 1984 richtte je R&S Records op, een prachtig label. Hoe trots ben je daarop?
Ik ben daar heel trots op, maar het gaat om de artiesten die erop releasen. Als zij goede artiesten zijn of hele goede tracks maken, dan teken ik ze. Het gaat niet om reputaties of ego’s.

Hoe is de hedendaagse industrie vergeleken met toen je begon?
Er is veel veranderd, maar ook veel is hetzelfde. Veel gaat nu digitaal, dus het is makkelijker om  muziek de markt op te krijgen. De underground is een stuk kleiner nu, dat komt doordat er zo veel muziek gemaakt en verkocht wordt, vooral commercieel gezien.

Daarnaast is het zo dat de dj-gear ervoor zorgt dat veel meer mensen kunnen draaien. Dat zou moeten betekenen dat dj’s meer tijd hebben om hun muziek uit te kiezen. Maar dat is niet zo. Ik denk dat de kunst van het draaien er niet echt meer is. De echte artiesten zijn verdwaald in de nieuwe wereld. Maar ze zullen hun plekje terugvinden.

In hoeverre denk je dat je invloed heb gehad op artiesten dor de jaren heen?
Ik kijk niet graag terug, maar vooral vooruit. De enige invloed die ik heb gehad is het platform dat ik heb gegeven aan groeiende artiesten. maar ook gevestigde namen releaseten op het label, bijvoorbeeld onder een andere naam. Dat vind ik net zo leuk als het tekenen van kids waar nog nooit iemand van heeft gehoord.

Word je nooit gek van die altijd maar ‘snelle’ dancewereld?
Ik krijg er nooit genoeg van. Muziek moet ademen en groeien, artiesten moeten zich ontwikkelen. Ik zie soms artiesten twee tracks per week releasen en vier sets per week draaien, dan denk ik: hoe komen we hier? Ik denk dat we de dj-wereld moeten resetten en weer terug moeten naar 6 uur durende sets in plaats van een uur. We hebben raw en organic nodig, geen fast food.

Hoe belangrijk is het nachtleven nog in je leven?
Nightlife is my life. En dat is het altijd geweest. Maar het moet wel echt zijn; donkere kamers met echte muziek en echte mensen. De dj moet in de ogen van het publiek kunnen kijken en met hen communiceren. Dat kan niet op festivals. Leeftijd maakt dan ook niet uit, het gaat om de vibe.