‘Rawtek’: Het succes na ‘Fear of the Dark’ | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

‘Rawtek’: Het succes na ‘Fear of the Dark’

‘Rawtek’: Het succes na ‘Fear of the Dark’

Het was één van de meest interessante collabs van 2016: Mark With a K en Warface. De samenwerking en track waren niet alleen een ‘hot topic’ binnen de hardstyle scene, ook de tekstyle wereld stond op z’n kop. Tek x raw?! In no-time kreeg het de stempel ‘rawtek’ en werd het iets typisch Mark!’
 

Alweer acht maanden geleden postteMark With a K dat hij in de studio zat met Warface. Hoewel de collab in eerste instantie vrij bijzonder was, bleek dat beiden best veel met elkaar deelden. “Ik draaide regelmatig Mashup 5.0 van Warface in mijn set,” aldus Mark in een eerder interview, “maar toen ik Youri echt een keer sprak, vertelde hij dat hij vroeger groot jump fan geweest was. En van het één kwam toen het ander.”

Drie weken lang #1 op Hardstyle.com, ontploffende social media kanalen en ontzettend veel media-aandacht volgden. ‘Fear of the Dark’was verfrissend, een combinatie van twee werelden; het was ‘Rawtek’. Niet alleen een eye-opener voor beide scenes, maar ook voor beide artiesten (Warface zat in november in de studio met Ruthless). Mark With a K zette de sound door in zijn nieuwe producties en daarmee kregen dezen een raw randje. ‘Riot’,‘Love Rules The Universe’en de remix van Alvaro Soler – Sofiazijn hier voorbeelden van. “Het is de perfecte combinatie. Niet alleen maar die ‘Destroy’ en ‘Dead’ lyrics, maar juist vrolijke tek met een rauwer randje. Het blijft natuurlijk gekkenhuis!”

Het 2017 geluid
Hoewel Mark met dit geluid de tekstyle op z’n kop zette, mag dit niet ‘standaard’ worden in zijn producties. “In 2017 ga je die hardere kicks en kickrolls zeker nog terug horen, maar veel minder. Het moet geen standaard midintro en climax dingetje worden. Ik wil nu juist meer de oudere tek stijl in een 2017 jasje gooien.”

In de nieuwe track ‘Lords Of Tek – Let Me See You Butterfly’ horen we meteen dat ‘nieuwe jasje’. “We hebben hier nu een klein opzetje van staan, zoals je op mijn Facebookkunt checken. Hier gaan we rap mee verder, zodat ie begin volgend jaar uit kan komen.”

Bijzonder project
Dat Mark muziek maakt vanuit zijn gevoel en daarmee vaak een boodschap afgeeft, is geen vreemd gegeven meer. ‘Music Is My Alibi’, ‘My Own Revolution’ en ‘See Me Now’ zijn zulke tracks en absolute hits geworden! Zijn nieuwste track is niet anders, het heeft namelijk alles te maken met de steun die mensen vinden in zijn tracks. “In een fragment van radio Gaga vertelt een vrouw dat haar zoon drie jaar geleden is overleden. Tot op de dag van vandaag vindt zij troost in haar zoons favoriete track ‘Music Is My Alibi’. Ditheeft mij zo ontroerd, dat mijn nieuwe track daarover zal gaan. Want het leven gaat door en je mag niet opgeven; vindt dingen waar je je aan kunt optrekken. Deze boodschap vormt de leidraad in de track.”

Een bijzonder mooi project om naar uit te kijken dus! “Ik ben zeer tevreden met het resultaat. Hoewel het een vrij serieuze boodschap heeft, is het zeker geen softe track!”

Bazen collabs
Afgelopen Decibel werd het al even binnensmonds genoemd, maar was het nog allemaal onzeker. Nu niet meer, een collab met Zany is een feit! “Yes. De track staat helemaal, het is nu nog wat afwerken. Wanneer we deze gaan releasen weten we nog niet. Maar reken er maar op dat je tijdens Reverze heel wat nieuw materiaal gaat horen.”

Verder heeft Mark contact met Macky Gee, een grote drum ’n bass producer uit Londen. “Hij heeft eerder voor mij een remix gemaakt. Laatst ontmoette ik hem op een feest en hebben we afgesproken om eens te kijken wat we samen kunnen doen. Dit zou écht experimenteren worden. Natuurlijk wil ik wel dat het herkenbaar blijft als Mark With a K, maar het moet wel duidelijk twee verschillende invloeden hebben. Het is nog niet zeker allemaal, maar ‘wie niet waagt, wie niet wint’.” En zo is dat!

Tekst Sven van Raaij
Beeld Decibel

Genre: