Gearbox: Niet alleen een label, maar een hechte familie | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Gearbox: Niet alleen een label, maar een hechte familie

Gearbox: Niet alleen een label, maar een hechte familie

Gearbox Digital is het label dat voor velen ineens de markt bestormde. Maar het Schotse label bestaat al veel langer dan de meeste hardstyleliefhebbers weten.
 

Dit artikel komt uit DJ Mag NL editie #35, releasedatum 26 september 2017

Het ontstaan van Gearbox is bijzonder. “Het label zelf bestaat inmiddels vijf jaar”, begint Phil Macdonald enthousiast te vertellen in gesprek met DJ Mag NL. Hij is de oprichter van Gearbox Digital. “Het begon allemaal zeven jaar geleden als een podcast. Deze mixte ik dan van harddance rond de 140 bpm tot hardcore. Ik noemde dat ‘going through the gears’, vandaar ook de naam Gearbox.”

Binnen no-time werden de podcasts uitgezonden op verschillende stations, denk aan Fear.FM. Om de podcast extra kracht te geven, vond Phil het een goed idee om gast-dj’s zoals Crypsis en Toneshifterz erbij te betrekken. Dit was nog niet genoeg voor Phil, hij wilde Gearbox nog meer laten groeien. Een eigen label was de volgende stap en Gearbox Digital was geboren.

Groei
De eerste releases in 2012 waren tracks van X-Pander, Vazard en Regain, de tweede release werd zelfs gedraaid door Kutski op BBC Radio 1. Een razende start. De bekendheid van Gearbox nam toe en twee jaar later won het label zelfs de award voor Best Hard Dance Label tijdens de Hard Dance Music Awards. Een grote prestatie. “Hier ben ik echt heel trots op”, zegt Phil. Toen Phil zich volledig ging richten op hardstyle ging het pas echt hard met Gearbox. “In de maanden daarna tekenden artiesten als Malice, Luminite, Rebelion, D-Sturb en Artifact bij het label”, legt Phil uit. Deze artiesten zijn de laatste jaren erg groot geworden. “Hieruit ontstond het album Mechanical Warfare, waarmee we direct een vette releaseparty deden. Dit waren de eerste optredens van Rebelion en Malice in Nederland.” Deze heren staan nu op events als Hard Bass en Defqon.1.

Later breidde het label zich uit met zusterlabels Gearbox Euphoria en Gearbox Revolutions. Phil’s visie leidde tot het signen van uniek hardstyletalent. De persoonlijke connectie tussen Phil en deze talenten, gecombineerd met het rotsvaste geloof in hun muziek en potentie, maakte Phil tot de uitgelezen persoon om de carrière van zijn artiesten naar een hoger plan te tillen. Iets wat Marvin Visser herkende toen hij in contact kwam met Gearbox en Phil, er was dan ook direct een klik. Marvin: “Ik had net het evenement Suppression opgestart. Met Suppression wilde ik hardstyletalent een podium bieden. Omdat het het zo goed klikte volgde snel het besluit om samen een agency op te starten met diezelfde visie.” Dit werd Pure Bookings. Daarna ging het snel, met showcases en uiteindelijk hostings op onder andere Intents Festival, Fatality Outdoor en Q-BASE.

Familie
Het is een cliché, maar toch is er geen betere omschrijving. De muziek is het belangrijkst, daar begint het mee. Maar de manier waarop het label gerund wordt en hoe er wordt omgegaan met de fans voelt als een familie. Het gaat om de passie voor muziek die iedereen aangesloten bij Gearbox heeft, ook de fans. “Ik heb ook altijd tegen iedereen die bij ons is aangesloten gezegd dat we sterker zijn als een team. De artiesten onderling houden altijd contact, delen hun passie met elkaar en behandelen de fans gelijkwaardig en als vrienden.” Dat is de kracht van Gearbox: familie.

Wat Gearbox mede zo bijzonder maakt is dat de artiest de vrije hand krijgt. Dat is niet bij ieder label zo. Bij Gearbox Digital ben je muzikaal gezien vrij om te doen wat je wil als het maar origineel is. Ga out-of-the-box! Hieruit komen tracks die niet mainstream zijn, maar dat is ook niet wat Gearbox voor ogen heeft: “Wij denken niet in hokjes, wij zijn gewoon Gearbox” zegt Phil. Zo zijn er veel tracks gereleast die zich richten op ritmes, techy en andere invloeden maar vooral met een flinke portie energie en drive. 

De artiesten die hun muziek releasen op Gearbox worden gemotiveerd om hun fans te verrassen met onverwachte drops en verschillende kicks. Hierdoor krijgen veel Gearbox-artiesten tijdens hun optreden de Ooooh-reactie. Deze unieke sfeer is iets dat wel als kenmerkend voor het label gezien kan worden. Deze reactie krijg je alleen als je blijft verrassen, origineel en anders bent. Gearbox is een onafhankelijk label dat talent de kans geeft hun skills te ontwikkelen en is daarmee een grote aanwinst voor de hard dance scene.

Suppression #FEARTHEGEARXXL
Om twee jaar Gearbox Digital en Suppression te vieren vindt op 9 december weer een editie van Suppression #FearTheGearXXL plaats. Dit maal in de iconische North Sea Venue in Zaandam. “Net als het label zijn ook de events ontzettend gegroeid. We zijn gegroeid in capaciteit van 600 naar 2500 bezoekers in slechts 2 jaar”, zegt Marvin trots. 

Tekst: Sven Wanders
Beeld: Julian Spanhof (Spanhof.info)

Genre: