JNXD: “Met dit concept wil ik graag laten zien waar ik voor sta als artiest” | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

JNXD: “Met dit concept wil ik graag laten zien waar ik voor sta als artiest”

JNXD: “Met dit concept wil ik graag laten zien waar ik voor sta als artiest”

Alexander Martens, bekend onder zijn artiestennaam JNXD (spreek uit als Jinxed), maakt stappen. Grote stappen! Hij is inmiddels aangesloten bij het grote Dirty Workz en is een van die artiesten die het net even anders doet.
 

DJ Mag NL spreekt Alexander over zijn stap naar het main label van Dirty Workz en over zijn bijzondere manier van muziek releasen. Want momenteel is hij met iets héél tofs bezig!

Je zit nu bij het main label van Dirty Workz, wat betekent dat voor jou?
“Ik ben erg blij met deze stap. Het team van DWX en de manier waarop zij werken sprak me gelijk enorm aan. Ze supporten de artiest in zijn creativiteit, en heb daardoor het gevoel dat ik me beter kan ontwikkelen. Dit is helaas lang niet het geval in de industrie tegenwoordig. Als beginnende artiest is het juist belangrijk dat je professionals om je heen verzamelt die weten wat ze aan het doen zijn en het beste met je voor hebben. De toekomst ziet er in ieder geval goed uit!”

Het ‘releaseconcept’ heeft een verhaallijn, iets wat nog nooit eerder is gedaan. Hoe ben je op dit idee gekomen?
“Het idee om iets met mijn artiesten naam te doen speelde al lang, JNXD ('Jinxed') betekent immers vervloekt. Bij de jaarwisseling van 2016-2017 had ik erg veel tracks liggen, dit gaf aanzet tot denken. Ik wilde graag iets anders doen, en met het idee in het achterhoofd ik altijd graag wat wil vertellen met mijn muziek is het idee van deze verhaallijn tot stand gekomen. Dit ging uiteraard niet vanzelf. Na heel lang brainstormen, concepten en scripts schrijven en wat hulp van mijn vriendin is het project op poten gezet.

Toen het eenmaal stond ben ik de praktische kant gaan uitwerken. Ik moest allerlei spullen voor in de clip verzamelen. Ik zocht opgezette dieren, die kwamen van scholen, zocht grimmige kringloop winkeltjes af en schakelde vrienden en familie in. Kisten van grootouders werden van zolderkamers gevist, mijn opa en oma willen me inmiddels niet meer zien.”

Kan je het concept precies uitleggen?
“Aan de hand van vier kaarten wordt mijn lot door een waarzegster ge'Jinxed'. Wil ik deze vloek opheffen moet ik bij elke kaart een bijpassende plaat uitbrengen. Alleen dan kan ik verlost worden van mijn vloek. De vier kaarten die ik toebedeeld krijg zijn vier sterke thema's die vroeg of laat in ieder zijn of haar leven een rol spelen. Hier wilde ik wat mee doen en tracks maken waar elke Hardstyle lover zich op een bepaalde manier mee identificeert. Op die manier geven de tracks ook echt een inkijkje in mijn leven en gedachtes.

Het concept heeft ook wel een dubbele betekenis, en staat ook voor de hobbels die je als artiest tegenkomt in je carrière. Hierdoor voelt het soms alsof je letterlijk ge'jinxed' bent. Daarnaast komen de tracks allemaal kort na elkaar uit en zodra alle releases online staan wil ik nog een live act opzetten, to be continued dus!”

Wat wil je precies bereiken met dit concept?
“Met dit concept wil ik graag laten zien waar ik voor sta als artiest, en wat mijn visie op muziek is. Ik wil mensen meer geven dan een simpele stream, of Spotify release. JNXD is in mijn ogen meer dan muziek alleen en dat is moeilijk te delen met je luisteraars als hier geen project achter zit. Je vertelt door muziek toch echt een verhaal. De connectie met fans is daarbij voor mij heel belangrijk, en hoop via deze manier ook beter in contact te komen met ze. Zonder hen ben ik nergens...”

Je pakt dingen dus net iets anders aan, waar komt die creativiteit vandaan?
“Eerlijk gezegd heb ik geen idee, zo ben ik altijd wel geweest. Ik vind het tof om te kijken hoe je dingen anders, vetter of origineel kunt overbrengen, vandaar dat ik ook muziek ben gaan maken denk ik. Er zijn oneindig veel kanten die je als artiest op kunt en dat stimuleert in mij heel erg die creativiteit.”

Dit is een andere visie op het releasen van muziek. In hoeverre denk je dat ‘gewone’ releases in het niet vallen bij alle andere duizenden hardstyle releases?
“Ik denk dat artiesten in het algemeen steeds meer op zoek gaan naar overkoepelende concepten om hun verhaal te vertellen. Tuurlijk blijven er ook single releases bestaan maar Hardstyle als genre is heel erg geschikt om thematisch te denken. Als ik het vergelijk met de house scene bijvoorbeeld, draait het veel meer om commercie en radio hits. Hardstyle is wat dat betreft altijd heel vooruitstrevend geweest. Kijk bijvoorbeeld naar evenementen als Qlimax of Reverze – zij zijn hier al jaren mee bezig en ik denk dat dit voor artiesten ook steeds interessanter wordt.”

Wat kan je vertellen over de komende tracks?
“De eerste vier tracks zijn het begin, ik heb in totaal meer dan tien tracks klaarliggen! Van experimenteel tot party tracks, alles komt aan bod. Ook ben ik bezig een eigen vocal in te zingen. Ik durf alleen niet te garanderen of dit ook daadwerkelijk uitgebracht gaat worden, haha.

De eerste release was 'The Card of The Sun' (light) waarvan de videoclip 'A Broken Dawn' net online is. Nu volgen nog The Card of Death, The Card of Strength en The Card of Love. Ik denk dat het wel tot de verbeelding spreekt hoe deze tracks eruit gaan zien. Welke kaart als eerst volgt kan ik nog niks over zeggen. Maar wel dat jullie hier nog wat van horen voor het jaar om is!” 

Genre: