“De ambitie is weer toonaangevend te worden in de dancesector” | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

“De ambitie is weer toonaangevend te worden in de dancesector”

“De ambitie is weer toonaangevend te worden in de dancesector”

“Het gebruik van de Emaillefabriek|M4H wordt voor een periode van 7 jaar gegund aan een ondernemer die het beste plan voor de exploitatie van deze locatie indient in combinatie met een overtuigende financiële en bouwkundige onderbouwing van de voorgenomen transformatie”, laat de gemeente Rotterdam weten.
 

De Emaillefabriek wordt een danceclub! Dat is in ieder geval de bedoeling. De ondernemer met het beste plan mag hier aan de slag. Rotterdam wil weer de dancehoofdstad van de wereld zijn. DJ Mag NL sprak met Peter Zwart, projectleider van Emaillefabriek.

Waarom wordt de Emaillefabriek aangeboden voor herontwikkeling tot danceclub?
De Emaillefabriek is een unieke plek, rauw, industrieel en vol karakter. Tevens is het één van de laatste industriële locaties, op korte afstand van het centrum, die nog niet (her)ontwikkeld is. De locatie is heel erg geschikt voor realisatie van een danceclub, dit mede dankzij de uitstraling van het gebouw, de ligging ten opzichte van het centrum en de goede bereikbaarheid met zowel het OV als de auto.

Hoezo heeft Rotterdam een nieuwe danceclub nodig?
Rotterdam was met name in de jaren ’90 en begin 2000 toonaangevend in de dancescene. Verschillende clubs, events, deejays en festivals waren gehuisvest in Rotterdam. In de doorontwikkeling van de dance-industrie is Rotterdam om allerlei redenen haar positie als toonaangevende stad kwijtgeraakt. Met het aanbieden van de Emaillefabriek wil de gemeente ondernemers uit de dance-industrie verleiden om een nieuwe hotspot voor de dancescene te creëren. 

Op de website geven jullie aan dat de dynamiek en vernieuwingskracht terugloopt. Hoe kan dit?
Dit komt door verschillende redenen, denk bijvoorbeeld aan  het weg vallen van een aantal voorzieningen in Rotterdam of de doorontwikkeling van de Dancescene op andere locaties in het land.

Waarom is de Emaillefabriek zo geschikt als danceclub?
De Emaillefabriek is geschikt dankzij een perfecte ligging ten opzichte van het centrum en de goede bereikbaarheid. Daarnaast heeft het gebouw een industrieel, rauw en vol karakter. Tot slot is het gebied Merwevierhavens (M4H) volop in beweging. In het gebied komen steeds meer creatieve en innovatieve bedrijven. Een mooie, extra kans is dat de danceclub buiten de weekenden ontwikkeld mag worden tot een bijzondere evenementenlocatie en horecagelegenheid. Een plek die bijdraagt aan community vorming binnen M4H en gebruikt kan worden voor zakelijke events.

Wat moet je als ondernemer doen om in aanmerking te komen je plan uit te voeren?
Als ondernemer kun je via de selectieprocedure een plan indienen. Geïnteresseerden kunnen uitgebreide informatie over deze selectieprocedure vinden op de website www.emaillefabriekm4h.com . Ingediende plannen worden inhoudelijk beoordeeld op zaken als conceptuele overtuigingskracht, volledigheid, concreetheid en vernieuwingskracht. Tevens wordt na de conceptuele beoordeling de ondernemer ook beoordeeld als toekomstig contractpartner. Dat betekent dat onder andere de financiering, kundigheid en ingrepen aan het gebouw tegen het licht gehouden worden. Kortom: de ondernemer dient een goed onderbouwd, overtuigend concept voor een danceclub in te dienen.

Hoe belangrijk is dance voor de stad Rotterdam en omgeving?
Dance is absoluut belangrijk voor Rotterdam; Het DNA van de techno- en housescene ligt in Rotterdam. Maar dance is uiteraard niet alleen belangrijk in Rotterdam. Inmiddels is dance niet meer weg te denken uit het Nederlandse landschap: 7 op de 10 Nederlanders ziet dance momenteel als een onderdeel van de Nederlandse cultuur. Dat ook de behoefte bij het Rotterdamse publiek groot is, zien we de laatste jaren duidelijk terug in de positieve energie bij organisatoren en het toenemend aantal initiatieven en dancefestivals in de stad. Deze evenementen weten nieuwe groepen mensen te bereiken. Dat zorgt voor een nieuwe vibe in de stad.

In het bericht op de website zie ik dat Rotterdam bestempeld wordt als ‘hoofdstad van de dance’, waaruit blijkt dit zo is?
Rotterdam heeft de ambitie om weer een toonaangevende stad te zijn binnen de dancesector, zoals in de jaren ‘90 en begin 2000.

Beeld Studio Rogier Bos – Rotterdam

Genre: