#TT met Firelite: In sneltreinvaart de hardstyle scene in | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

#TT met Firelite: In sneltreinvaart de hardstyle scene in

#TT met Firelite: In sneltreinvaart de hardstyle scene in

Dinsdag betekent #TalentTuesday! Hier spreken wij dé talenten die het weleens heel ver kunnen schoppen in de hardstyle scene. Deze week knalt de Australische Firelite de Talent Tuesday binnen!
 

Longread interview
Leestijd: 5 minuten
Tekst: Sven van Raaij

Sexy dilemma's

1. Studio-junkie of Podiumbeest?
“Begin dit jaar zou ik studie-junkie hebben gezegd, maar de energie die leeft op het podium is eigenlijk nog veel dikker! Podiumbeest dus.”

2. Vans of Nikes?
“Nikes sowieso.”

3. Fastfood of Gezonde salade?
“Gezonde salade. Ik werk bij de KFC en al die fastfood komt nu wel mijn neus uit.”

4. Hardlopen of Gamen?
“Gamen, vooral Grand Theft Auto.”

5. Drie maanden geen muziek maken of een kale kop?
“Geen muziek maken? Dat komt niet goed… Kale kop, for sure!”

6. Logic Pro of FL Studio?
“Vanaf mijn elfde jaar al FL Studio.”

7. Sylenth 1 of Acces Virus Ti?
“Sylenth 1. De Acces Virus lijkt mij wel een geweldig stukje hardware.”

8. Code Black of Wasted Penguinz?
“Code Black natuurlijk, onze Australische trots haha.”
Maar wat nu als ik zeg: Code Black of Audiofreq?
“Audiofreq, hij is enorm goed en divers!”

9. Noisecontrollers of Atmozfears?
“Oeh dat is een lastige. Toch Atmozfears, hij creëert toch elke keer weer tracks die helemaal kloppen qua emoties.”

10. Katy Perry of Rihanna?
“Katy; ik denk dat zij meer talenten heeft.”

11. Blondine of Brunette?
“Brunette.”

12. Tieten of Billen?
“Kan het niet allebei haha?! Ik zeg: billen.”

Wat als je ontdekt dat melodyman Frontliner jouw track draait en hij ook nog eens alles filmt? Nou, je zou dan kunnen denken ‘dat werd tijd’, maar je zou het ook maximaal kunnen delen op al jouw socials en het als één van de eerste hoogtepunten van jouw carrière kunnen zien. “Ik was verbluft en ontzettend blij. Mijn track, voor het eerst op een groot festival in Nederland!” En eigenlijk werd dat toch wel een beetje tijd…

Want als je eerste bootleg en solo track in hoog tempo over de tienduizend luisteraars gaan, weet je gewoon dat je best wel lekker bezig bent. En als vervolgens Q-dance contact met je neemt, worden deze gedachtes dubbel en dwars bevestigd. ‘Of je wat tracks hebt voor op de Defqon.1 CD. Hell yeah!’

Bijna ongewoon
Al op elfjarige leeftijd vliegen de vingers van Ben Gosling (Firelite) over de toetsen van zijn keyboard. Het begint allemaal bij muziek van Cascada, maar verandert snel naar trance, Melbourne shuffle en uiteindelijk hardstyle. Met goede vriend Jay start hij Infusion, een leuk project waar anderhalf jaar lang veel lol en muziek uit voortkomt. “Het was erg tof, maar toch kwamen we op een punt dat we iets nieuws wilden. Infusion stopte en ik ging door als Firelite. Jay startte met Alternatr.” Vier jaar later kan Ben zich een FL Studio-verslaafde noemen, is hij drummer in een punkrock band (die zijn eerste album gaat opnemen), stond hij afgelopen jaar op Defqon.1 en produceerde hij met BLN de soundtrack voor de Purple stage. En dat al op je vijftiende…

Het gevoel van…
De drie jaar oude track ‘Mako – Our Story’ was de plaat die een jaar later ontplofte door alle remixen en bootlegs. Ook Firelite slingerde de track als hardstyle bootleg online en daarmee gooide hij meteen hoge ogen. En hoewel zijn kicks op dat moment nog niet optimaal waren, gold dat absoluut niet voor zijn melodielijnen. “Het gaat bij hardstyle om emoties, die je door de hele track moet voelen. Eén overkoepelend, intens gevoel, waarbij ik van mening ben dat alle trackelementen even belangrijk zijn. Zelf ben ik helemaal weg van melodieën en leads; iets waar ik dan ook continue mee experimenteer.”

Fired Up
En dat is zeker niet het enige. Zijn eerstvolgende solo-track ‘Walk Away’ is een absolute bom van euforie en laat menigeen op de repeat-button klikken. Ook de brute reverse DJ Tool ‘What’s His Name?!’ (over John Cena) slaat in als een bom en de start van zijn Fired Up Podcast kan ook meteen op veel support rekenen. “Er zijn veel podcasts in de euforische hardstyle scene, maar de meesten richten zich voornamelijk op de grote namen en een paar talenten. Bij Fired Up Podcast hoor je alleen maar tracks van talenten!”

2016 trapt Ben af met ‘Feel Alive’, ‘Follow You’ (met de Nederlandse Subraver) en ‘Never Back Down’ (ft. Abbey Gardner). Drie tracks met waanzinnige leads en vocals, waarin ook de kick geen minpuntje meer is. Een EP en heel veel reverse bassen later, is daar ‘Burnin’ Up’. Vieze reverse bass sounds en euforische leads; dé track die Frontliner enthousiast draaide tijdens Wish Outdoor 2016. “Ik was verbluft en ontzettend blij. Mijn track, voor het eerst op een groot festival in Nederland!”

Zoektocht naar ‘iets’ nieuws
De hardstyle scene in Nederland is top notch, maar of je het nu wil of niet, ook best wel verdeeld. En ondanks dat euforische hardstyle en raw hardstyle weer dichter tot elkaar lijken te komen, blijft het zoeken naar nieuwe geluiden. “In Australië is het voornamelijk euforische hardstyle dat het erg goed doet. Op dit moment doen ook de psytrance edits het erg goed. Hoewel iedereen daar hard op gaat, denk ik dat het maar voor korte duur is,” aldus Ben. Zelf is hij druk bezig met nieuw materiaal, dat anders moet klinken dan de ‘gemiddelde hardstyle’. “Ik ben nu heel erg op de synths en leads gaan zitten. Ze zijn rauwer en harder, een geluid dat mijn tracks een hele andere diepte moet geven.” En die diepte wordt belangrijker in de producties van Firelite. “Ik ga ook produceren met echte instrumenten. Een klein voorproefje is de 2016 editvan Mako – Our Story.”

‘2015 was een belofte, 2016 gigantisch en 2017 nu al veelbelovend!’

(BLN & Firelite op Defqon.1 Australia 2016)

Comin’ up!
En reken maar dat 2017 veel nieuws beloofd! “Er is zelfs 50% kans dat ik volgend jaar in Europa ben,” verklapt Ben, “meer kan ik er eigenlijk nog niet over zeggen haha.” Maar over nieuwe solo-tracks en collabs is gelukkig wel genoeg te vertellen. “Ik heb dan die solo-track met die nieuwe sounds, nog lekker titelloos. Verder zat ik in de studio met Archetypez voor een echte mixed track: euforisch, met een stevige raw kick. Daarnaast ben ik een project gestart met Wave Pressure en met Clockartz.” Niet mis dus.

De ultieme droomcollab zou met Australisch trots Audiofreq zijn. “Een collab is natuurlijk een droom, maar ik zou alleen al dolgraag een vliegje op zijn muur willen zijn. Gewoon om exact te zien hoe hij al zijn geluiden maakt en ervoor zorgt dat het uniek klinkt.”

Als je goed genoeg bent..
Jouw eigen geluid vinden, uniek zijn, weten wie je bent, netwerken; het zijn lukraak wat clichés aan tips, maar waar elke producer wel mee bezig is. “Dit zijn zeker belangrijke punten, maar ik zou mij als beginnend dj niet teveel druk maken over al dat netwerken. Men komt wel naar jou toe als ze het goed vinden.”

De luchtkusjes gaan deze TalentTuesday-aflevering naar de hele Australian crew en Bens moeder. “Ze is een fcking legend! Ze rijdt mij altijd en overal naartoe, waardoor ik gigs en studiosessies kan blijven doen.” Awesome! Toch zou ik voor Europa voor een vliegticket gaan, Ben…

Beeld Time2Capture

Genre: