14-jarige DJ Riley won DJ Clash: “Heel trots en blij!” | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

14-jarige DJ Riley won DJ Clash: “Heel trots en blij!”

14-jarige DJ Riley won DJ Clash: “Heel trots en blij!”

DJ Riley is pas 14 jaar, maar is inmiddels al zes jaar bezig met dj’en. Vorige maand werd bekend gemaakt dat hij de winnaar was van DJ Clash, de landelijke dj-contest van Dancetour. En dat op dertienjarige leeftijd.
 

Zijn favoriete genres zijn deephouse, techhouse en techno. Dat zijn geen genres die je verwacht bij een dertienjarige. Maar wat zegt leeftijd nou? Talent is talent en daar heeft leeftijd niet veel mee te maken. DJ Mag NL sprak de winnaar van DJ Clash!

Je won de DJ Clash! Hoe voelde het om te horen dat je de #1 was geworden?
“Het drong niet meteen tot me door, maar natuurlijk was ik heel snel na de bekendmaking super blij en nog vrolijker dan ik altijd al ben! Van uit verveling in de meivakantie een mixtape maken om mee te doen aan de Dancetour DJ Clash, door naar de regiofinale, die winnen en dus draaien op Dancetour Maastricht. Vervolgens met vier van de driehonderd inzendingen in de finale staan, waar ik de jongste deelnemer ooit was en nu dus ook de jongste winnaar ooit. Ja, ik was en ben heel trots en blij dat me dit gelukt is!”

Waarom ben je zo vroeg begonnen met draaien?
“Doordat ik ernstige dyslexie heb, ben ik iets gaan zoeken waar ik mijn gevoel in kwijt kon en troost in kon vinden. Dat bleek al heel snel muziek te zijn. Het begon op de computer met Virtual DJ en toen ik mijn communie deed, kreeg ik als cadeau mijn eerste DJ-set American Audio Radius 1000. Na een jaar was ik hierop uitgekeken en hebben we geïnvesteerd in een Pioneer Nexus DJ set en hier ben ik nog steeds erg blij mee. Dit jaar heb ik mijn set uitgebreid met twee vinyl draaitafels en ook dat gaat me heel goed af.”

Wie zijn je voorbeelden?
“Vanaf mijn start als DJ in 2011 speelt Job Smeltzer (La Fuente red.) een belangrijke rol in mijn leven. Hij is mijn held door zijn manier van doen, uniek in kledingstijl, altijd vrolijk, altijd tijd voor zijn fans. Als dj-producers zijn mijn grote voorbeelden Dennis Quin, ROOG, René Amesz en GRBRT, omdat zij gewoon geweldige muziek maken!”

 

Heb je al veel optredens gehad?
“Ondanks dat ik nog jong ben, heb ik al meer dan honderdvijftig optredens gehad. Na optredens tijdens een bruiloft, wat verjaardagsfeesten en een aantal Ibiza markten, stond ik op 10 oktober 2015 op mijn eerste deep/techhouse party genaamd MIRAGE in Café Nurgus in Valkenburg aan de Geul op 11-jarige leeftijd, uniek! Uiteraard bleef het niet bij één keer draaien op dit concept. Sinds 2016 sta ik zo’n 60 keer per jaar te draaien van een personeelsfeest in Chatteau Neercanne, Ibiza Xperience in Eindhoven, themafeesten in diverse kroegen, pre-party Castle of Love, tot Park City Live festival in Heerlen. In 2017 gaat dit gewoon heerlijk door, alleen worden de feesten waar ik mag draaien groter. Deze zomer heb ik, nadat ik met vlag en wimpel slaagde met mijn auditie-optreden tijdens de Solar-Preparty in de Muziekgieterij in Maastricht, me kunnen bewijzen op verschillende toffe festivals zoals Dancetour, Mandala Festival, Op Dreef Festival, Intensss Outdoor, Voodoo Village… Maar Solar Weekend is wel echt het toppunt geweest! Beide keren dat ik er draaide had ik gewoon een volle dansvloer, zelfs op de zaterdag toen ik er als tweede draaide vroeg in de middag! Giel Beelen kwam mij op zondag interviewen en kondigde mij daarna zelfs aan! Het interview kwam zelfs op TV bij BNN Goes Solar, zo vet!”

Wat vinden je vrienden op school ervan dat je dj bent?
“Ikzelf praat niet gauw over mijn hobby, daar ben ik te bescheiden en verlegen voor. Het is dat de leerkrachten er vaker over beginnen, omdat ze het zo bijzonder en cool vinden wat ik doe! Mijn leeftijdsgenoten begrijpen mijn muzieksmaak niet, ze luisteren naar bijvoorbeeld Boef en Lil’ Kleine en dat is ook prima natuurlijk.”

Heb je ook ambitie om zelf muziek te maken?
“Ja natuurlijk, dat hoort erbij en uiteraard ben ik daar inmiddels ook mee bezig. Voor de Dancetour DJ Clash moesten we onder andere als opdracht een remix maken. Ook hiermee stond ik in de top 4 van de finalisten, gelukkig!”

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?
“Het enige nadeel van mijn geweldige hobby is mijn nog jonge leeftijd, maar ik zeg altijd maar zo: muziek kent geen leeftijd en met veel geduld en hard werken zullen er steeds nieuwe uitdagingen op mijn pad komen. Zonder de support en medewerking van mijn ouders was dit allemaal niet mogelijk natuurlijk! Over 5 jaar ben ik eindelijk 18 en mag ik eindelijk zonder problemen alle clubs en feesten binnen en natuurlijk hoop ik dan ook in andere landen dan Nederland en België zoveel mogelijk mensen blij te maken met mijn muziek, want dat is mijn doel.”