My First Gig K. Alexi Shelby aka DJ/producer K. Alexi (VS) | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

My First Gig K. Alexi Shelby aka DJ/producer K. Alexi (VS)

My First Gig K. Alexi Shelby aka DJ/producer K. Alexi (VS)

Elke dj weet het nog: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots voor een publiek staan – hoe klein of groot dan ook. Wel of geen voorbereiding, en hoe zat het met die zenuwen? Vaak met vinyl begonnen, hebben tallozen zich door de jaren heen ook de digitale wereld eigen gemaakt en ‘are still going strong’. DJ Mag sprak deze week met dancepionier van het eerste uur, K. Alexi. Zonder hem en zijn vrienden uit Chicago zouden we vandaag de dag misschien niet eens house hebben.
 

“De eerste keer dat ik draaide, was in een kelder op een feest van enkele vrienden. De ruimte zag eruit als een met rood verlichte dark room. Ik was een jaar of vijftien, zestien. Helaas heb ik geen foto’s uit die tijd; daar dachten we toen niet aan. De kelder was kleiner dan de gemiddelde club maar in de ogen van ons tieners was hij stampvol en de lucht bezwangerd met de geur van wiet en kruidnagelsigaretten en… horny teen hormones.”

Soulful
“Of ik nerveus was? Sinds die dag ervaar ik altijd een mengeling van gevoelens: ik ben nerveus en opgewonden tegelijkertijd. Het publiek viel te vangen onder de noemer ‘soulful’. Het was het soort mensen dat echt alleen komt om naar je muziek te luisteren en houdt van ‘same old, same old’.”

Flow bepalen
“Ik bereid mijn sets altijd wel enigszins thuis voor. Ik zet enkele tracks klaar waarvan ik weet dat ik ze wil draaien. Maar echt in detail voorbereiden, daar doe ik niet aan. Ik geef er de voorkeur aan om ter plekke de flow te bepalen.”

Mr. Lee
“Gelukkig kreeg ik veel support tijdens het ontwikkelen van mijn dj-carrière. Onder anderen van mijn familie maar ook van vrienden van Mr. Lee, bekend van de track Get Busy uit 1989. Mr. Lee heeft fantastische platen gemaakt en is in Londen aan de slag gegaan. Zo heeft hij voor R. Kelly geproduceerd, evenals voor vele anderen. Andere mentoren waren Ron Hardy, Frankie Knuckles, Larry Heard, Mike Dunn, Marshal Jefferson, etcetera.”

Meisjes
“Bij mijn eerste optreden waren alleen vrienden aanwezig. En nee, er was geen speciaal meisje op wie ik indruk wilde maken in die kelder. Het is mijn werk om altijd iedereen te imponeren, maar ik deed het uiteindelijk in die tijd inderdaad wel vooral vanwege de meisjes, haha.”

Relaxen
“In retrospectief verliep dat eerste optreden prima. Alle aanwezigen leken happy en de volgende dag op school had iedereen het erover. En zelfs toen al was ik professioneel bezig, want ik nam en neem deze baan enorm serieus. Grote fouten heb ik dus zeker niet gemaakt. Mijn professionaliteit is tevens een van de redenen waarom ik nog steeds mijn stad Chicago en daarmee Amerika vertegenwoordig. Bij dat eerste optreden heb ik meteen geleerd dat het belangrijk is om te relaxen en altijd mezelf te zijn.”

DJ Hall of Fame
“Sindsdien heb ik in football stadions en op grote festivals gedraaid. Het maakt niet uit voor hoeveel publiek ik sta, ik geef iedereen dezelfde aandacht. Onlangs ben ik  aan de chosen few toegevoegd in de DJ Hall of Fame in Chicago. Dat was geweldig! Allereerst omdat Chicago mijn thuis is en ten tweede omdat zowel mijn moeder als mijn zoon aan mijn zijde stonden.”

Respect
“Mijn advies voor upcoming dj’s en producers is: doe je huiswerk! Als je een bepaalde artiest bewondert, zoek uit waarom diegene je aanspreekt en wat die persoon allemaal al heeft gedaan. Begrijp welk proces heeft plaatsgevonden tot het punt waarop die artiest in jouw oog sprong. Doe alles wat je doet met passie en RESPECT.”

“Na mijn recent bezoek aan het Amsterdam Dance Event sta ik op op 26 december weer in Nederland achter de draaitafels, samen met DJ Pierre, op het event House Classix in Doornroosje (www.doornroosje.nl) in Nijmegen. Daarvoor, op 17 december, draai ik nog op Sound Department Ascolti in Taranto, Italie.”

Upcoming releases:
KKDIGI022 K Klassik
New Jersey 2 Chicago
Traxsource: 21st November
General Rel: 5th Dec

RCM007
Royalè Court Music

Dreamin’ Of
Traxsource: 28th November
General Rel: 12th Dec

K.’s Labels:
#KKlassik #BLACK13 #TecSoulDeep

Instagram | Twitter | Mixcloud | YouTube | Discogs | Soundcloud | Trax source

Tekst: Marceline Geelen/www.marcelineke.nl

Fotocredit: Marie Staggat

Genre: