Duizendpoot Marco Bailey brengt full-length album uit | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Duizendpoot Marco Bailey brengt full-length album uit

Duizendpoot Marco Bailey brengt full-length album uit

Als we het over technoveteranen hebben zijn er heel wat artiesten op te noemen, maar een aantal kopstukken zullen we nooit over het hoofd zien en altijd als een paal boven water staan. Een daarvan is Marco Beelen, oftewel Marco Bailey. De muzikale veelvraat komt uit België en heeft een discografie van meer dan driehonderd releases, en daar komt nu een full-length album bij: Temper. Tijdens ADE is hij te zien op Verknipt.
 

 

Hey Marco, leuk je te spreken. We gaan het vandaag hebben over je nieuwe album en aankomend ADE. Maar eerst: hoe is het?
“Goed, dankje. Ik ben druk bezig en kan moeilijk stilzitten (lacht). Ik heb ongeveer een jaar gesleuteld aan het album en daarnaast Materia-evenementen neergezet (eigen label en event, red.) tussen het reizen door. Op die manier ben je altijd wel met iets bezig en neem je nooit echt rust, maar dat vind ik heerlijk.”

Je fonkelnieuwe full-length album komt drie november in de schappen en wordt uitgebracht op je eigen Materia. Het bevat zeventien tracks wat ongeveer anderhalf uur aan muzikaal vertier oplevert. Dat moet een hele rit zijn geweest, nietwaar?
“Inderdaad, zoals ik net al zei heeft het me ongeveer een jaar gekost om dit album af te maken. Het komt niet zomaar uit de lucht vallen. Er zijn uiteraard meer tracks gemaakt dan die zeventien die geselecteerd zijn voor het album. Ofja, uiteindelijk zijn er vijftien nieuwe en twee oude tracks geselecteerd. Een daarvan komt uit 2002 en heet Genetix.”

 

 

Over Materia gesproken: niet alleen het album, ook het label is vrij nieuw. Vanwaar de keus een ander label te starten, naast het vermaarde MB Electronics (eigen label, red.)?
“Ik ben Materia begonnen aan de hand van de al bestaande evenementenserie, Materia. Op die manier wordt duidelijk om welke muziek het gaat op de gelijknamige clubavonden. MB Electronics loopt nog steeds, maar staat on holt. Ik ben voor nu even klaar met die sound en je kunt dan blijven releasen met als doel die te verkopen op Beatport, maar dat vind ik maar niks. Na een tijd wordt het een eenheidsworst.

Op Materia breng ik maximaal eens per maand iets uit, misschien zelfs eens in de twee maanden. Ik heb het niet meer zo op labels die elke twee weken nummers uitkakken. Dat wordt na een tijdje saai.”

Even terug naar je album. Ik las ergens dat Temper gezien kan worden als de draagbare versie van een potentiële liveshow. Kan je hier meer over vertellen?
“Ik heb in 2004 en 2008 een aantal liveshows gedaan op festivals, zoals Pukkelpop, I Love Techno, Nature One, Solar, enzovoorts. En dat was toen erg tof, maar er komt veel bij kijken. Niet iedere club is daar geschikt voor.

Misschien breng ik het dit jaar eens terug. Ik heb voorlopig nog geen plannen wat dat betreft, maar wie weet. Wat ik nu wil is de langdurige dj-set terug, mensen meenemen in mijn verhaal. Ik zou ook graag willen dat mensen naar de club gaan om muziek te luisteren, te dansen en niet constant op hun telefoon zitten. Dat doe je maar in een museum, niet tijdens een rave. Beiden zijn het een vorm van kunst, maar toch is het anders (lacht).”


Nummer vier van het nieuwe album Temper

Je bent geregeld te zien in Nederland, ook op ADE. Dit jaar deel je de Verknipt- poster met een aantal fijne artiesten. Hoe kijk je naar aankomend ADE, en voorgaande jaren?
“Ik kijk ontzettend uit naar Verknipt omdat het altijd van hoge kwaliteit is. Ik mag samen met The Advent en zijn label een area hosten onder de noemer Materia en daarbij ben ik omringt met allerlei toffe mensen en artiesten zoals Cisco Advent, Sterac (Steve Rachmad, red.), Rod, Moor en Marcel Fengler. Dit kan alleen maar een hele vette avond worden!”

Wat zijn je plannen verder volgende week?
“We kijken wel. Ik ga zeker eens kijken bij de andere avonden van Verknipt en uiteraard ook bij Awakenings. We zien wel, eerst draaien, een goede set neerzetten en dan pas een dansje wagen op andere evenementen.”

Heel erg bedankt voor je tijd, Marco. Veel plezier op ADE!
Jullie ook bedankt!

Marco Bailey staat op vrijdag 20 oktober op Verknipt Day 2in de Amsterdam Studio's. Tickets vind je hier 

Beeld Marco Bailey

Genre: