‘Dutch Dance’: Nederlandse dancehistorie leest als spannend boek | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

‘Dutch Dance’: Nederlandse dancehistorie leest als spannend boek

‘Dutch Dance’: Nederlandse dancehistorie leest als spannend boek

Tijdens de perspresentatie van ‘Dutch Dance’ werd al snel duidelijk dat auteur Mark van Bergen jaren aan dit boek heeft gewerkt. Ondertussen had hij een vrouw, een drukke baan als journalist bij het Eindhovens Dagblad en heeft hij ook nog drie kinderen opgevoed. In zijn overduidelijk spaarzame vrije uren bezocht hij feesten en festivals, interviewde hij grootheden Joost van Bellen, Sander van Doorn, Ferry Corsten en andere dj’s die aan de wieg van de wereldwijde muzikale revolutie stonden die house heet. Hij verdiepte zich in de labels die ontstonden, de platenzaken, de bookers en de journalisten die het over de muziek en niet over de angst voor het onbekende hadden.
 

Deze totale begeestering roept een verwachting op. Heeft Van Bergens zoektocht vruchten afgeworpen? Het antwoord is een volmondig ja! Van Bergens persoonlijke offers hebben geleid tot dit mooi vormgegeven levendige relaas dat leest als een spannend boek, boordevol interviews met en citaten van de pioniers van de house, die als bakermat Nederland heeft. Met respect voor alle genres die zich sinds de geboorte van de hypnotiserende dance hebben gevormd, komen acid, techno, mellow, gabber en alle andere varianten royaal aan bod.

Ook ten tonele komen baanbrekers Dimitri, Erick E, Fierce Ruling Diva, 100% Isis, natuurlijk Joost van Bellen en lansbreker Eddy de Clercq, die de moeizame introductie van de stampende beats in de post-crisisjaren tachtig van dichtbij meemaakten. In die periode maakte het grauwe plaats voor kleur, pessimisme voor hoop en vertrouwen in de toekomst. De rol van xtc met betrekking tot house  wordt niet geschuwd, maar feitelijk beschreven, vrij van enige hang naar sensatie, eigenlijk als het organische geheel dat de drug met de trancegelijke muziek vormde.

En waar vele Nederlandse auteurs zich vaak tot de Randstad beperken in het beschrijven van trends, in dit geval een muzikale revolutie, benoemt Van Bergen voor de volledigheid ook de ontwikkelingen in de provincie. De clubs die ontstonden of overschakelden op dance in welke vorm denkbaar. De dj’s die op hun kamertje bij hun ouders in Veenendaal of een dorp in Noord-Brabant broedden op nieuwe muziek. De techniek vorderde, de mogelijkheden werden eindeloos.

Hoe populairder house werd, hoe meer echter snelle scoorders zich aan het front meldden. ’House is hip, dus interessant voor de knip’, verwoordt Van Bergen het. De eurohouse diende zich aan. 2 Brothers on the 4th Floor, Twenty4Seven en natuurlijk 2 Unlimited, die tot op heden recordhouder aantal verkochte platen van een Nederlands muziekproduct ooit zijn. Uiteraard eindigt Van Bergen met grootheden van deze tijd: Tiesto, Armin, Ferry,  Afrojack & Nicky Romero.

Samenvattend is ‘Dutch Dance’ dusdanig vlot geschreven dat iedereen die zich voor de dancecultuur interesseert een toegankelijk kijkje krijgt in de keuken van de drijvende krachten achter dit fenomeen, waar wij Nederlanders groot in zijn. De anekdotes zijn vermakelijk, de historische duiding is beeldend, de sfeer van weleer tot nu wordt treffend neergezet. Een danceboek wat tot de boeken top 10 van Nederland behoort.

En zo belanden we bij het niet eens zo vergezochte idee dat Dutch Dance wellicht verplichte kost zou worden voor studenten aan de Rockacademie of een vergelijkbare muzikale hogeschool. Het zou evenmin misstaan op de boekenplank van een student sociologie of antropologie. Van Bergen verschaft een mooi kijkje in de sociale verhoudingen eind jaren tachtig, begin jaren negentig.

Wie echter het meeste plezier zullen beleven aan deze bevlogen pennenvrucht, zijn de 35-plussers. De classic danceliefhebbers die de geboorte van house in Nederland aan den lijve hebben meegemaakt. De ‘hippies van de jaren negentig’,  nu gesetteld met werk, partner en kids en af en toe een lang geplande dansavond om helemaal los te gaan. Voor hen is het boek een trip down memory lane.

‘Dutch Dance’ is dus voor velen interessant en voor sommigen een waar feest der herkenning. Het  is volledig, maar niet compleet. En het is zeker geen naslagwerk. Volgende week komt het andere, reeds veel gepromote, 600 pagina’s dikke ‘Mary Go Wild’ uit. Eveneens in het kader van 25 jaar dance in Nederland. De verwachtingen zijn hooggespannen. Het zou prachtig zijn als ‘Dutch Dance’ en ‘Mary Go Wild’ samen geschiedkundig, maar dan anders, erin slagen een glorieus stuk Nederlandse muziekhistorie voor het nageslacht op te tekenen. Dit boek is ook een aanrader voor danceprofessioneels en marketeers, die iets in de dance zouden willen beginnen. Het boek zou niet verkeerd staan tussen de top 10 marketing boeken

ISBN 9789401601153 - €19,95 – flexibind met foto's,  Xander Uitgevers i.s.m. De Boekenmakers
Website: Dutch Dance

Tekst: Marceline Geelen

Genre: