Hoe Future House de EDM-wereld domineert | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Hoe Future House de EDM-wereld domineert

Hoe Future House de EDM-wereld domineert

Future House… het genre dat niet meer is weg te denken in de huidige EDM-wereld. Overal schieten nieuwe talenten als paddenstoelen de grond uit. Zelfs Beatport heeft nu een officiële categorie voor Future House aangemaakt.
 

We hebben eerder dit jaareen aantal jonge Nederlandse Future House talenten belicht en willen graag weten hoe dit genre in relatief korte tijd zo’n grote bekendheid heeft gekregen. Jullie weten dat Tchami & Oliver Heldens de pioniers van deze scene zijn geweest en dat Spinnin’ Records de eerste grote hits op haar naam heeft staan. In dit artikel nemen we je mee naar de ontwikkelingen van de Future House scene. Hiervoor hebben we contact gehad met Aart van den Dool, een van de oprichters van het platform Future House Music.

Hoe is het Future House genre volgens jou ontstaan?
Toen ik de muziek van Tchami voor het eerst hoorde, viel me meteen op dat dit een vernieuwende sound was. Iets wat ik nog niet eerder was tegengekomen. Na wat onderzoek, bleek dat er meer platen in deze stijl te vinden waren. Vervolgens ondervond ik op Soundcloud dat o.a. Tchami nieuwe tracks als ‘’Future House’’ categoriseerde. Toen ging er een belletje rinkelen: dit kon wel eens een nieuwe muziekstroming worden! Zo ontstond Future House Music…

Wat doet Future House Music precies?
Op 8 juli 2014 startte Future House Music als promotieplatform. Je raadt het al… met als doel om een verzamelplaats te creëren voor deze nieuwe muziekstroming. Het platform breidde zich uit via verschillende social media en al snel werden ook eigen releases getekend. De insteek was (en dat is het nog steeds) om deze als free download weg te geven aan het publiek. Artiesten als Mike Williams, Jonas Aden, Brooks, Robby East, Jelle Slump en Tom Budin hebben tot op heden tracks uitgebracht bij FHM. Deze artiesten staan ook op de line-up van het eventconcept ‘’Future House Music On Tour’’ wat inmiddels in vier landen is opgezet (zie hier de eventplanning van deze tour).

Wat is jullie rol geweest in de Future House scene?
FHM helpt artiesten met het creëren van bekendheid en het opbouwen van een eigen fanbase. We stimuleren deze artiesten om als producer actief te worden/blijven in de Future House scene. Dit zijn vaak jonge en onbekende artiesten, maar ook bekende artiesten in de scene worden hier exposed.

Hoe heeft het Future House genre zich zo snel kunnen ontwikkelen?
Persoonlijk denk ik dat dit komt omdat het genre de connectie heeft gelegd tussen Deep House en Big Room liefhebbers. Twee groepen die elkaars muzieksmaak niet altijd even goed konden waarderen. Juist doordat er elementen van beide genres in zitten, werd dit goed opgepakt door beide groepen. Het was een gat in de markt. Daarbij is het ook zo dat veel (grote) artiesten sinds 2014 slim hebben ingespeeld op de scene. Het beste voorbeeld hiervan is de artiest Don Diablo die samen met Tchami en Oliver Heldens als ‘’The Triangle of Future House’’ worden gezien.

Zie je sub-genres ontstaat binnen de Future House scene?
Je ziet inderdaad nieuwe stromingen ontstaan binnen de Future House scene en daar hebben we binnen FHM een speciale antenne voor, haha! Neem als beste voorbeeld het genre ‘’Bass House’’ dat aardig aan ’t groeien is. Met namen als Jauz, Ghastly, Ephwurd & JVST SAY YES heeft dit genre een brede toekomst voor zich. Ook de artiesten van Tchami’s label ‘’Confession’’ spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van het Bass House genre.

Een tweede voorbeeld is het ‘’Future Bounce’’ genre. Artiesten als Mike Williams, Mesto, Justin Mylo & Dastic worden hier soms mee bestempeld. Dit is vanwege de hoge ‘’bounce’’ (vertaling: stuiter) factor in hun tracks. Hier een voorbeeld:

Wie zijn de toekomstige talenten van de Future House scene?
Goede vraag! We zijn momenteel bezig met een aantal jonge talenten die we begeleiden met hun zichtbaarheid in de markt. Houd het  YouTube kanaal van Future House Music in de gaten te houden. Daar ga je de nieuwe talenten vinden!

Genre: