Barong Family, Ginger Ale en Moksi Baby | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Barong Family, Ginger Ale en Moksi Baby

Barong Family, Ginger Ale en Moksi Baby

Precies één week geleden stonden Samir Ait Moh en Diego Stijnen, beter bekend als Sam O Neall en MC DMC, een brute show te geven tijdens de eerste editie van MAYHEM in de Amsterdamse poptempel Paradiso. Het was een bijzonder moment voor de twee Limburgers, want zeven maanden geleden bestond er nog niet eens een Soundcloudaccount van hun huidige artiestennaam Moksi. Het is hard gegaan en inmiddels zijn ze de hype van het moment. Het gaat zo gezegd “super lekker” met Moksi en ook de komende tijd gaan we nog genoeg van ze horen.
 

Natuurlijk zijn beide mannen geen onbekenden voor de muzikale dancescene, want Sam releasde al enige tijd EDM tracks onder zijn solonaam Sam O Neall bij Hardwell en Dyro. Daarnaast heeft ook Diego inmiddels een behoorlijke fanbase achter zich geschaard, want zo is hij onder andere een lange tijd bij FeestDJRuud de vaste MC geweest en stond hij met grootheden als Hardwell, Afrojack en Sunnery James & Ryan Marciano op hetzelfde podium.

Keuzemomentje met Moksi 

Drie dingen die je mag meenemen naar een set?
Diego: “Ginger Ale, Grey Goose- of Belvedere Vodka en een handdoek, omdat ik super veel zweet.”
Sam: “Een USB-stick, een koptelefoon en een tourmanager.”

Verdwijnen of voor altijd in de picture?
Beiden: “Voor altijd in de picture.”

Klassieke muziek of rock?
Beiden: “Klassieke muziek.”

Tiësto of Armin?
Sam: “Armin.”
Diego: “Ik ga iets heel raars zeggen volgens Sam: Armin. Ik vind dat Armin echt vasthoudt aan zijn dingen en aan zijn kracht wat hij altijd heeft gedaan.”

Indoor of outdoor?
Sam: “Indoor.”
Diego: “Outdoor.”

Welke artiest gaat dit jaar de grootste entree maken in de DJ Mag Top 100?
Diego: “Ik denk nog steeds Yellow Claw.”
Sam: “Kygo. Absoluut Kygo.”
Diego: “Oh ja, Kygo natuurlijk. Laten we Kygo doen.”

Lady Bee had nog een vraag voor jullie. Kunnen jullie ook breakdancen in die aussies van jullie?
Diego: “Ik wist dat die vraag ooit zou gaan komen.”
Sam: “Diego kan wel een beetje breakdancen…”

Gaan we het binnenkort ook een keertje zien?
Diego: “Nee en waarschijnlijk nooit. Ik doe alleen hetgeen waar ik het beste in ben en dat weet ik zelf niet eens.”

Ook niet een klein privéshowtje voor Lady Bee?
Diego: “Dat wel, dat zeker.”

The Power of Moksi

Een klein jaar geleden hebben beide muzikale krachten zich samengevoegd onder hun nieuwe naam Moksi en zijn ze onderdeel geworden van het label Barong Family, waar ze bovendien hun tweede EP The Power of Moksi gaan uitbrengen op 2 oktober. Sam legt aan ons uit wat het grote verschil gaat worden als we het vergelijken met hun eerste EP: “Het is eigenlijk wel waar je ons van kent, alleen dan weer een stukje verder. We wilden niet hetzelfde trucje gaan doen als de vorige keer. Eigenlijk was het in eerste instantie ook niet echt een trucje, maar meer gewoon voor de grap. Bij de eerste EP merkten we alleen dat de arrangementen van de platen nog niet geschikt waren voor de grote podia, maar voornamelijk voor kleine clubs. We hebben dat nu iets groter gedacht en dat is wel aardig gelukt. Kijk, we hadden ook gewoon die track Brace Yourself kunnen pakken en daar drie EP’s van kunnen uitmelken. Dan zegt iedereen: ‘Dat is Moksi!’, maar eigenlijk ben je dan hartstikke nep.”

Volgens Diego gaat het ook weer niet een geheel andere EP worden, maar komen er juist een aantal punten terug die we herkennen in de Moksi-sound: “Ik denk dat als je heel goed luistert dat je dan merkt dat er kenmerkende dingen in zitten. Natuurlijk hoor je ook wel steeds dezelfde vocalen zoals: Moksi Baby, Moksi Bitch en Moksi Switch It, maar uiteindelijk proberen we toch altijd nieuwe dingen te maken en vooruitstrevend te zijn.”

Roodgloeiende telefoontjes

Het eerste voorproefje van hun EP kregen we gelukkig al te horen tijdens hun half uur durende set op MAYHEM. Naast enkele nieuwe tracks van de EP, hoorden we ook een aantal bekende Moksi-tracks voorbij komen, zoals Deep Down Low (Moksi Remix), Getting Higher en Drop Drop Drop. Het was overigens de eerste keer dat ze in Paradiso stonden en dat zorgde bij Diego ervoor dat zijn telefoon roodgloeiend stond in de weken vóór de aanvang van het evenement: “Iedereen wilde erbij zijn. Veel mensen appten mij ook of ze op de gastenlijst konden staan. Dat is wel typerend voor MAYHEM: de overvolle gastenlijst.”

Gelukkig ging niet iedereen voor de gastenlijst en kochten vele bezoekers een kaartje om onderdeel uit te maken van de allereerste MAYHEM-editie. Sam vertelt ons dat hij erg enthousiast is over het vernieuwende idee achter MAYHEM en ziet potentie voor de toekomst: “Het is tof dat er een feest wordt gegeven met zo’n dikke line-up op deze locatie. Dat gebeurt niet vaak meer in Nederland. Ik ben blij dat het terug is en ik hoop dat het ook blijft. Het moet zeker niet eenmalig blijven."

Barong Family

De line-up tijdens MAYHEM werd gedomineerd door enkele vaste krachten van het label Barong Family, want naast Moksi stond Yellow Claw geprogrammeerd als headliner en waren er nog enkele andere leden te bewonderen, zoals LNY TNZ en Cesqeaux. Volgens Moksi voelt het label als een warme familie: “Er zijn veel gezellige mensen en je voelt je er heel erg snel thuis. Wij zijn er als een van de laatste bijgekomen, maar ondanks dat voelen we het echte familiegevoel. We hebben ook een oma bij Barong Family. Oma Vivian is onze oma en iedereen luistert ook naar haar. Bovendien willen we allemaal dat ze erbij is en het is super tof als ze er dan ook daadwerkelijk is. Momenteel zit ze helaas in New York, maar het karakteriseert onze familieverhoudingen. Dat is ook het mooie aan Barong, want iedereen support elkaar keihard en er is geen sprake van afgunst.”

 

Eilandjes

Barong Family kun je niet alleen karakteriseren als een warme familie, want ook op muzikaal gebied is het label ontzettend vrij. Sam vertelt ons namelijk dat iedereen gewoon zijn eigen kant op kan gaan en dat niemand elkaar echt in de weg zit: “Iedereen heeft een beetje zijn eigen ding, waardoor je je kan onderscheiden van de rest. Barong is voor mij een beetje als een eiland en binnen dat eiland zijn er ook weer allemaal kleine eilandjes. Wat er bij Barong gebeurt is uniek en we hebben het gevoel dat we onderdeel zijn van iets wat nog veel groter is dan dat we misschien beseffen."

 

Yellow Claw

Overigens was de weg naar Barong Family snel gevonden toen de mannen in aanraking kwamen met de labeleigenaren, namelijk Yellow Claw. Sam stelt dat eigenlijk alles al van jongs af aan is ontstaan: “Het is begonnen bij het feit dat Jim, onderdeel van het trio Yellow Claw, en ik uit dezelfde stad en zelfs uit dezelfde Venlose wijk komen. Ik was elf jaar oud en toen kenden we elkaar al. Vervolgens ging hij weg voor zijn film en spraken we elkaar een tijdje niet, maar toen het project Moksi in beeld kwam, hebben we weer contact opgenomen. Uiteindelijk kwam Diego na een tijdje in gesprek met Bizzey.”

 

Én dat gesprek bleek vervolgens doorslaggevend te zijn, benadrukt Diego: “Ik had in eerste instantie iets gemaakt met Sam en dat was een beetje een EDM track met wat claps er door. Sam was toen ook vooral bezig met het releasen van dat soort tracks bij Hardwell en Dyro, maar ik bleef er maar op hameren dat we samen een keertje een UK Bass track moesten maken. Uiteindelijk had ik hem overgehaald en hadden we een eerste sample gemaakt. Na een tijdje was ik op een gouden avond samen met Bizzey en toen liet ik hem het opzetje horen. Hij zei meteen dat hij het heel tof vond en vervolgens heeft hij het neergelegd bij de anderen van Yellow Claw, Jim en Nils. Ik hoorde uiteindelijk dat ze alle drie onder de indruk waren en vanaf toen is het balletje eigenlijk gaan rollen.”

No Class... Moksi Switch It!

Inmiddels hebben ze een aantal remixes van Yellow Claw’s tracks afgeleverd en sinds kort staat ook de meest recente daarvan online. De originele track van Yellow Claw stond daarvoor al enkele dagen online en in die clip zagen we het eerste voorproefje van de Moksi-remix voorbij komen (Check de clip hieronder vanaf 1.51 minuten!). Opvallend en vernieuwend, want er was geen melding gemaakt dat er een remix van Moksi in de clip verwerkt zat. Sam vertelt ons dat het laatste stukje van de clip een idee is, dat is gejat door Jim van Yellow Claw: “Het was eigenlijk een heel tof idee van Jim. Hij belde mij op met de vraag of ik nog die tracks herinnerde van Missy Elliott waarbij ze aan het einde roepen: 'REEEMIX’. Vervolgens zei hij tegen ons dat we die remix moesten maken. Het bleek dat zeven dagen later die clip geschoten zou gaan worden, maar we hadden nog helemaal geen remix. We hebben vervolgens snel die remix in elkaar gezet en het kleine stukje wat je ook hoort in de clip was ook het enige dat we op dat moment hadden gemaakt. Ik denk dat we uiteindelijk binnen twee uur dat stukje in elkaar hebben geflanst en dat was blijkbaar oké.”

Met het uitbrengen van de EP en nog veel andere tracks willen ze ervoor gaan zorgen dat de grootste Moksidromen werkelijkheid gaan worden de komende jaren. Eén van die dromen is natuurlijk het draaien op grote festivals. In tegenstelling tot veel artiesten binnen de dancescene kiest Moksi niet voor Ultra of Tomorrowland als favoriete festival waar ze ooit nog zouden willen draaien: “Ik vind EDC zo tof, omdat zij durven te programmeren. Het zijn niet alleen maar EDM namen zoals bij Ultra. EDC gaat een beetje het boekje te buiten door ook wat moeilijkere namen te boeken”, aldus Diego. Sam maakt zelfs een vergelijking tussen het duo en het wereldwijde festival: “Ik denk dat Moksi en EDC een beetje een spiegel zijn, omdat je ziet dat zij iets heel commercieels doen, maar wel tegelijkertijd iets waar ze in geloven. Sommige stages zijn hapklare koek met de vaste EDM namen, maar bij andere stages programmeren ze echt artiesten die de moeite waard zijn om te boeken en die er niet voor zorgen dat er kaarten verkocht worden. Ik vind dat onze visie daar ook in past. Natuurlijk ben ik ook een commerciële jongen, maar ik hou wel van pure dingen. Er zit daar een soort van middenweg in en ik hoop dat wij de komende jaren ook die middenweg kunnen blijven bewandelen.”

Yellow Claw - No Class (Moksi Remix)

Overigens hebben ze intussen de gehele remix van de bovenstaande clip 'No Class'  uitgebracht en kunnen ze weer terugkijken op een zeer geslaagde track. Vanaf 2 oktober is hun spiksplinternieuwe EP verkrijgbaar, zorg er dus voor dat je ze de komende tijd in de gaten houdt!

Tekst:
Melvin van der Waal

Beeld:
Christ Clijsen
Ali Mousavi

Soundcloud:
Moksi
Barong Family

YouTube:
Yellow Claw

Genre: