Hellboy: “Ik ben enorm kritisch naar mezelf toe” | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Hellboy: “Ik ben enorm kritisch naar mezelf toe”

Hellboy: “Ik ben enorm kritisch naar mezelf toe”

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots voor een publiek staan – hoe klein of groot dan ook. Wel of geen voorbereiding, en hoe zat het met de zenuwen? Vaak met vinyl begonnen, hebben tallozen zich door de jaren heen ook de digitale wereld eigen gemaakt en ‘are still going strong’. DJ Mag NL sprak deze week met de Poolse DJ/producer Lukasz Mulka a.k.a. Hellboy.
 

“Mijn eerste gig vond plaats in een club in Krakau. Ik organiseerde er zelf mijn eerste technofeest, genaamd Techno Terror. Dat was ergens in 2002 of 2003; ik was twintig jaar op dat moment.”

Underground scene
“Ik kan niet zeggen dat ik erg nerveus was. Misschien alleen de eerste vijf minuten van mijn set. Ik was boven alles erg opgewonden. Ongeveer tweehonderdvijftig mensen waren naar de club gekomen; dat is de normale underground scene in het centrum van Krakau.”

Los
“Ik bereid mijn sets nooit voor; ik volg altijd de vibe. Ik zoek gewoon twee tracks uit die ik op de beste manier mix en dan ben ik los. Thuis een set voorbereiden, is niet mijn stijl.”

Goed uit elkaar
“Mijn vriend Artur was aanwezig voor de support. Hij had veel meer ervaring als dj; ik had het feest dan ook samen met hem georganiseerd. Dat wilden we al jaren. Op een gegeven moment hebben onze wegen zich gescheiden maar we zijn goed uit elkaar gegaan.”

 

Awesome
“Ik had wel degelijk een mentor, dat was in 2000 DJ Rush. Met hem is het allemaal begonnen. Uiteindelijk was Rush uiteraard niet in de club toen ik draaide. Er was ook geen meisje op wie ik indruk wilde maken, haha. Die eerste gig was eigenlijk een test voor mezelf om te kijken of ik voor het dj-vak was gemaakt. Zoals je ziet, draai ik nog steeds en produceer ik inmiddels ook. Awesome!”

Perfectionist
“Hoe de eerste gig verliep, vind ik lastig te vertellen. Ik ben enorm kritisch naar mezelf toe. Dit waren mijn eerste stappen op het dancepad, dus het was zeker niet perfect. Ik vraag heel veel van mezelf, dus ik denk dat het wel beter had gekund. Uiteindelijk houd ik er niet van om mijn eigen gigs te jureren, want het komt er altijd op neer dat ik meer had kunnen doen, beter, langer of harder. Je weet wel wat ik bedoel. De perfectionist in me streeft naar perfectie, maar tegelijkertijd wil ik blijven groeien.”

Klaar voor meer
“Ik was dus voor vijftig procent tevreden over mijn optreden en klaar voor meer. Meer sets en meer ervaring opdoen. Bovendien besefte ik dat ik nog lang niet uitgeleerd was. Ik had in eerste instantie geen eigen gear. Ik gebruikte de apparatuur van vrienden of op de feestjes waar ik de kans kreeg om te draaien. Gelukkig ben ik een goede student. Ik ben begonnen met vinyl en stapte toen over op cd’s.”

“Hoewel mijn set dus niet helemaal vlekkeloos verliep, heb ik volgens mij geen grote fouten gemaakt. De plaat stopte niet ineens gedurende het draaien en ik heb vooral classics gedraaid. Uiteindelijk heb ik ervan geleerd dat ik mijn mixtechniek nog behoorlijk kon verbeteren en dat mijn muziekkeuze ook nog wat te wensen overliet. Tegenwoordig mix ik mijn tracks een stuk makkelijker en smoother.”

Tekst: Marceline Geelen/www.marcelineke.nl

Highlights schedule:
05.08. Nature One Festival (Germany)
26.08. Centrum , Katowice (PL)
02.09. INQbator , Katowice (PL)
24.10. Amsterdam (Holland)
28.10. Centrum , Katowice 

Social links:
www.facebook.com/djhellboymusic
www.instagram.com/djhellboy
www.twitter.com/hellboypl
www.soundcloud.com/djhellboy_artist
www.youtube.com/user/djHellboyschranz

 

Releases

https://www.beatport.com/release/blaze-of-glory/1983375
https://www.beatport.com/release/elektrax-recordings-best-of-2016/1932693
https://www.beatport.com/release/sector-7/1733532
https://www.beatport.com/release/the-awakenings/1733834
https://www.beatport.com/release/slave-to-the-rave-2/1724494
https://www.beatport.com/release/emergency-signal/1539666
https://www.beatport.com/release/galactica/1925114
https://www.beatport.com/release/deadly-warehouse/1894756
https://www.beatport.com/release/chronicles/1832612
https://www.beatport.com/release/black-vision/1828009
https://www.beatport.com/release/hard-drive-7/1799276
https://www.beatport.com/release/survival-ep/1786166


Upcoming release :
Synthesis Rec Inc remix door Hellboy en Atze Ton voor DJ Pepo (Spain)
Hellboy - Illusions EP: Remix by Frank Kvitta, Julian Ess, Richard Cleber, Daniel Boon Joy Fagnani.

Genre: