D-Sturb brengt uniek geluid binnen de raw hardstyle | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

D-Sturb brengt uniek geluid binnen de raw hardstyle

D-Sturb brengt uniek geluid binnen de raw hardstyle

Kickrolls die niet op twee handen te tellen zijn en screeches waardoor je gezicht in een vreemde plooi trekt; D-Sturb gaat hard. Zijn producties doen precies waar zijn naam voor staat en dat gaat in de raw hardstylescene aan niemand voorbij. Zo stond hij al op feesten als Dominator, Penoze CRAFT, The One Man Army en Masters of Hardcore. En daar komen deze zomer alleen maar meer grote namen bij!
 

Dit artikel komt uit DJ Mag NL editie #25, releasedatum 3 mei 2016. 

Jorrit Popkema oftewel D-Sturb komt er al vroeg achter dat hij muzikaal is aangelegd. Hij begint met viool spelen, gaat een aantal jaren later een tandje harder met de elektrische gitaar en duikt op zijn zestiende in de produceersoftware. “Ik had klasgenoten die met FL Studio bezig waren. Complete tracks maken, dat wilde ik ook kunnen. En daarmee begon het prutsen in FL Studio, haha.” Na zijn eerste feest, Qlimax in 2012, stort Jorrit zich vol op hardstyle produceren. “Ik wilde er in mijn producties keihard voor gaan!”

Van euforisch naar raw
En dat keihard maakt hij meer dan waar. Jorrit begint met euforische hardstyle maar na een tijdje veranderen die euforische klanken in harde raw-geluiden. “Euforisch is lekker, maar raw geeft mij veel meer energie. Gewoon keihard beuken!” Met zijn eerste echte raw-track Labeled laat hij meteen horen wat hij onder beuken verstaat. De kick verandert na deze productie nog drastisch, maar zeker is vanaf dat moment wel dat een D-Sturb-track pas compleet is als er een screech in zit. “Van een screech moet je gewoon een vies gezicht krijgen, pas dan is het echt goed.” Oké, dirty screeches: like!

Disturbed
Al snel volgen er meer tracks en ook komt hij via via in contact met een groot label. Echter, dit pakt niet zo uit als Jorrit hoopt: “Ze wilden per se een hit. Dit gaf mij best wel druk en beperkte mij in mijn creativiteit. Toen niet veel later Gearbox Digital mij benaderde voelde dit contact veel beter. Er waren geen hoge verwachtingen. Gearbox liet mij ontwikkelen en dat vond ik belangrijk.” En zo is het: ontwikkeling komt eerst. Dat werpt nu overigens zijn vruchten af, met dank ook aan de Herman Brood Academie waar hij op school zit. D-Sturb vindt al snel zijn eigen geluid, in een raw-scene waar veel op elkaar lijkt. Hij releaset vervolgens knallers als Get Down, Until It’s Gone en Before The Start. Ook op Hybrid Warfare, het nieuwe album van Gearbox Digital, vinden we D-Sturb met twee samenwerkingen. Als kers op de taart wordt hij ook nog eens getekend bij Most Wanted DJ. Jawel, 2015 was gigantisch voor Jorrit!

Nieuw materiaal
En met al vijf maanden in het nieuwe jaar wordt het ons snel duidelijk dat D-Sturb flink doorpakt. Zo kwam vorige maand zijn officiële remix van Menace van Warface & Frequencerz uit. Fantastisch werk, want in alle onderdelen spat de D-Sturb-stijl ervan af. Jorrit was echter verrast over het succes van de track: “Toen de eerste filmpjes online verschenen kreeg ik enorm veel positieve feedback. Ik had nooit gedacht dat de remix zo goed zou gaan!” Ook dat Warface hem vroeg voor de remix kwam zeer onverwacht. “Toen ik eind vorig jaar in de sportschool bezig was kreeg ik een berichtje van Youri (Warface, red.). Hij had Until It’s Gone gehoord en wilde graag nieuw materiaal horen. Ik stuurde hem meteen een link. Al na een half uurtje kreeg ik antwoord: of ik een remix wilde maken van Menace. Ik was verbluft!”

Zijn remix krijgt vervolgens de première op Hard Bass, als openingstrack van Team Red. “Dat was echt zo fucking insane!” Daar blijft het niet bij. Een officiële remix van Rawfare van Rebelion volgt snel. En dat resulteert in een track met een gigantische drive, dikke screeches en niet te missen kickrolls.

Toffe collabs
Dat D-Sturb goed gaat, is ook aan zijn collab-planning te zien. Deze planning telt maar liefst acht artiesten. “Ik ben bezig met een track met Rebelion en ook Sub Zero Project gaat snel volgen.” Op zijn Facebookpagina verscheen eind maart ook een foto waarin hij met High Voltage in de studio zat. “Voor deze collab had ik thuis al twee opzetjes gemaakt. Erwin van High Voltage vond ze dik en we konden dan ook snel aan de slag. Zijn hardware en ervaring maakten alles vervolgens zoveel dikker!” Het resultaat zal gereleaset worden op het album van High Voltage.

Maar hoe zit dit dan met solotracks? Is daar nog wel tijd voor? “De solo’s staan op een iets lager pitje. Ik ben erg druk, ook met school. Toch ben ik al wel een heel eind met één nieuwe solotrack. Ook heb ik nieuwe kicks en geluiden gemaakt, daar ga je na die solo zeker meer van horen!”

2x speciaal
Deze zomer staat D-Sturb grote dingen te wachten. Zo is hij te vinden op festivals als Emporium, Intents Festival, Dominator Festival en Airforce Festival. “Dominator wordt extra speciaal. Ik ga hier namelijk een special showcase geven. Meer mag ik er nog niet over zeggen, ben als de dood dat ik teveel verklap, haha.” Ook vindt er nog een verhuizing plaats: D-Sturb trekt namelijk in juli in bij het label End of Line. “Superdik! Ik heb de afgelopen tijd meerdere aanbiedingen gekregen van labels, maar End of Line sprak mij echt het meeste aan. Het is een relatief beginnend label waar wel grote namen bij zitten. Een selectief gezelschap, waardoor ik meer het gevoel heb dat ik er bij hoor en niet een van de velen ben.”

Dat D-Sturb niet een van de velen is moge nu wel duidelijk zijn. Met zoveel talent en zoveel aankomende activiteiten kun je erop rekenen dat je nog heel veel meer van deze artiest gaat horen! 

Dilemma's met D-STURB

Drie maanden geen muziek maken of een kale kop?
“Kale kop.”

Er kan nu toch niet meer zo heel veel meer af hè?
“Haha ja, als ik inspiratie heb en ik kan niet produceren, dan erger ik me waarschijnlijk meer dan dat ik rondloop met een kale kop.” 

Sylenth 1 of Acces Virus Ti?
“Sylenth, ik heb geen Virus. Het staat wel op mijn lijst. Een investering die ik uiteindelijk wel wil doen.”

Frequencerz of Warface?
“Lastig. Ik hou op een feest van hard en duister, oftewel Warface. Frequencerz maakt momenteel meer een combinatie tussen raw en euforische hardstyle. Pff, ik kan niet kiezen man. 50/50?”

En nu dan: Katy Perry of Rihanna?
“Haha, Rihanna.”

Tekst: Sven van Raaij     

Genre: