Trend: oerhollandse gabberhouse | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Trend: oerhollandse gabberhouse

Trend: oerhollandse gabberhouse

Ineens is het er weer. Niet alleen op de diehardfeestjes en onder ingewijden, maar gewoon op de radio en in de club. Hardcore. In afgeslankte vorm, maar toch. Acts als The Opposites en Yellow Claw verwerken de herkenbare harde basritmes maar al te graag in hun tracks. Is het oer-Hollandse gabber terug van eigenlijk nooit weggeweest?

"Als ik aan gabber denk, dan denk ik terug aan de jaren negentig. Aan Aussies, aan Air Max’s en aan mezelf, hakkend op mijn zolderkamer”, antwoordt Willem de Bruin van The Opposites, als we hem vragen wat zijn associatie is met gabberhouse. “Die stroming is écht typisch Nederlands. Hier is het begonnen, Nederland heeft het groot gemaakt en daar moeten we maar eens wat trotser op zijn.”

Even een korte geschiedenisles. Hardcore ontstaat uit diverse hardere housestijlen die eind jaren ’80 komen overwaaien uit het Amerikaanse Detroit. De stijl ontwikkelt zich vooral in Nederland. Grondleggers van de gabberhouse zijn DJ Rob, huis-dj in de Rotterdamse Club Parkzicht, en DJ Paul Elstak, die begin jaren ‘90 het platenlabel Rotterdam Records opricht. Op dat label verschijnen de eerste echte gabberplaten als Alles Naar De Klote en - misschien nog wel bekender - Poing. Rond 1995 beleeft de stroming een hoogtepunt, ieder weekend trekt half Nederland naar housefeesten. Daarna zwakt het gestaag af, mede door de vercommercialisering en negatieve berichtgeving in de media. Anno nu is hardcore dan ook lang niet meer zo aanwezig in het straatbeeld als het dat ooit was. Maar, zo stelt ook Willem, weg is het nooit geweest. “De muzieksoort zelf heeft een hele evolutie doorgemaakt en de schare fans is, als je het mij vraagt, groter dan ooit.”

Maîtresses trap en hiphop
Terug naar de tegenwoordige tijd. De hardcore lijkt twee bijzondere nieuwe maîtresses te hebben: trap en hiphop. Eind 2009 brengt The Opposites Broodje Bakpao uit, een rapnummer dat eindigt met basritmes die sterk aan de gabber uit de jaren ‘90 doen denken. De driekoppige Amsterdamse dj-formatie Yellow Claw gaat daar in haar populaire gratis mixtapes, maar ook in singles als Nooit Meer Slapen, nog net even een stapje verder in.
“Die cross-over tussen bijvoorbeeld trap en gabber werkt goed omdat beide stijlen op een bepaald energielevel inspelen”, stelt Jim Taihuttu, één van de leden van Yellow Claw. Maar kun je zomaar twee totaal uiteenlopende genres laten samensmelten? Taihuttu: “Blijkbaar wel. Maar ik denk dat het alleen kan, als je de uitdaging aangaat zonder te veel in genres te denken. Je moet een open mind hebben en gewoon doorgaan totdat het ook echt werkt.”
Willem van The Opposites stelt dat we tegenwoordig wat minder van het denken in hokjes zijn. “Waarom die klik tussen hiphop en hardcore zo goed is, vind ik moeilijk te verklaren. Maar ik denk wel dat je tegenwoordig prima hard kunt gaan op gabber én nummers van The Opposites goed kunt vinden. Vroeger was het de regel dat je óf van het één, of van het ander was. Maar dat is nu anders. Misschien is dat wel de reden dat wij een hardcore drop kunnen verwerken in onze muziek.”

Kruisbestuiving
De voorlopige kers op de taart in het hernieuwde mainstream-leven van gabber is de track Thunder, die een samenwerking is tussen The Opposites en Yellow Claw. Jim Taihuttu: “Twan van The Opposites liet me een filmpje zien van de laatste Thunderdome. Precies de energie die we zochten! We wilden een plaat maken die je op een veld bomvol mensen kunt draaien.” Willem de Bruin vult aan: “Terug naar de jaren ’90. Niet de muziek alleen, wel dat allesverwoestende dat het had. Dat echte Thunderdome-gevoel.”
Thunder is inmiddels alweer vakkundig onder handen genomen door Evil Activities en E-life. Daarmee lijkt de kruisbestuiving alsmaar verder door te gaan. Als je het DJ Mag vraagt, dan is zo’n verfrissende impuls altijd goed voor een sterk genre dat diep in onze Nederlandse cultuur geworteld is. Zeker als het zo respectvol wordt aangepakt als door The Opposites en Yellow Claw. Want, zo zegt Willem volkomen terecht: “Hardcore will never die.”

Aan de haal met het genre
Het plan van Yellow Claw om gabber te gebruiken in haar mixtapes en singles wordt volgens Willem de Bruin geboren, als de heren dj’s een hardstyle remix horen van Licht Uit van The Opposites, gemaakt door Coone. “We voelden dat nummer heel erg. Een paar dagen later besloten we het te draaien in de Jimmy Woo. Man, dat viel echt slecht. Haha! Maar de toon was gezet. Vanaf toen gingen we steeds op zoek naar harder.”
Yellow Claw brengt het catchy, maar zeker niet kinderachtige nummer Nooit Meer Slapen, waar zware gabberhousebeats de grande finale voor hun rekening nemen. Als trio maken ze een remix van Braincracking, van hardcore-koning Neophyte. Op zijn beurt pakt Neophyte Yellow Claw’s Nooit Meer Slapen aan. Jim: “We zitten er nu ook al een tijdje op te broeden een track samen met Neophyte te maken. Maar om eerlijk te zijn wil ik eigenlijk gewoon zo’n Neophyte-bomberjack (lacht). Nu we aan de haal gaan met het genre, verwacht ik ook kritiek. Je kunt nooit iedereen pleasen. Ik weet niet wat de diehard puristen vinden, maar het enige dat ik kan zeggen, is dat wij niet een nieuwe Daar-Is-Gabbertje-periode willen. Het moet geen corny, plat trucje worden. Maar ik denk dat de muziekstroming nu te sterk is om dat nog een keer te laten gebeuren.”

Tekst Jeroen Jansen

 

Bekijk de video