Dubstep talent Hebbe: "Ik had geen idee dat ik nu al in 2017 hier zou zijn" | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Dubstep talent Hebbe: "Ik had geen idee dat ik nu al in 2017 hier zou zijn"

Dubstep talent Hebbe: "Ik had geen idee dat ik nu al in 2017 hier zou zijn"

Hij is nog relatief jong, maar heeft het al wel voor elkaar gekregen om een vinyl release te hebben. Bovendien heeft de 24-jarige dubstep dj/producer al een release gehad op Subway Music. De Nederlandse Hebbe Versteegh timmert dus hard aan de weg. Wij moesten hem daarom een aantal belangrijke vragen stellen.
 

Diep, underground, maar toch vol en rijk van sound. Zo kan je tracks van Hebbe toch het beste omschrijven. De jonge Nederlander is nog niet heel lang geleden begonnen met (serieus) produceren en met zijn eerste vinyl release vonden wij dat hij in de spotlight moest staan.

Hi Hebbe, bedankt voor je tijd! Ten eerste, hoe gaat het ermee?
Heel goed op dit moment! Eindelijk weer creatieve inspiratie om nieuwe muziek te maken, dus dan ben ik tevreden.

Je komt binnenkort met een nieuwe release: UNITY003. Kan je hier meer over vertellen? 
Ja, die is al sinds juni vorig jaar al getekend. Op het moment van ondertekenen in juni in 2016 zijn grappig genoeg eigenlijk 2 andere tunes voor deze release gesigned. De 2 tunes die er nu opstaan, A8X & Addictive Dub, zijn door het jaar heen er bij gekomen in 2017. Ik denk zelf dat het een goede keuze is geweest. Het is altijd mijn en Daz' (Oprichter Unity Through Sound) idee geweest om 2 verschillende soorten tunes erop te zetten om zo meer fans te bereiken en ook mijn sound te showcasen.

Het is je eerste vinyl release. Hoe is dat om voor het eerst je plaat fysiek in handen te hebben?|
Het is zeker weten een mijlpaal en ook natuurlijk, heel cliché, een droom die uitkomt. Het is toch nog steeds wel een soort statement om een vinyl uit te brengen en voor mij om te laten zien dat ik mijn muziek heel erg serieus neem. Toen ik serieus begon met producen rond 2014 en me op Deep Dubstep ging focussen had ik altijd gedacht dat het me wel 10 jaar zou duren voordat ik mijn eerste vinyl kon uitbrengen, of zelfs mijn eerste release. Ik had geen idee dat ik nu al in 2017 hier zou zijn.

Ik zie op de website van Unity Through Sound dat de vinyl al is uitverkocht. Dat moet wel echt gaaf voelen, toch?
De pre-order is inderdaad uitverkocht op BandCamp, die was er snel doorheen. Dat is dus een goed teken, maar binnenkort kun je orderen op alle gangbare online vinyl stores!

Vanwaar de keuze voor Unity Through Sound?
De naam en het idee achter het label gaven me al een goed gevoel. De slogan "distributing sound system weight on a hand-stamped plate" de simpliciteit ervan. Het draait om de muziek. 

Uit veel van je andere tracks hoor ik invloeden vanuit reggae. Kan je meer vertellen over de invloeden in je tracks?
Ja inderdaad, maar vooral de Dubbed b-side's van Raggae platen. Ik ben meestal geen groot fan van vocals die de hele tune overnemen, zo soms ga ik wel helemaal los en word ik blij van tunes zoals Franky Paul's 'Worries In The Dance'. Ik hou heel erg van de dubby vibes, delays en spring reverbs die de sound wat imperfect maken. Vocal shots die erin en eruit komen en lang door blijven galmen, maar al helemaal het kunnen voelen van de muziek met een diepe sub.

Toch moet ik bekennen dat ik vrij weinig dub luister zelf of zelfs dubstep in mijn vrije tijd, omdat ik zelf altijd al naar mijn eigen muziek luister, wil ik soms wat anders horen. Vaak heeft die andere muziek (vooral veel Nick Cave and The Bad Seeds en de Blade Runner score door Vangelis op dit moment) geen echt invloed op mijn tracks, denk ik zo. Als ik geen inspiratie heb luister ik naar wat tracks, die skip ik soms door en als ik een geluid hoor dat me raakt dan zet ik hem gelijk uit en ga aan de slag in FL Studio.

Ik heb lang een probleem gehad dat ik niet naar andere dubstep kon luisteren voor mijn vermaak, omdat ik of steeds dingen hoorde die veel beter konden of dingen die ik niet kende en dan wilde ik het gelijk zelf gaan proberen. Gelukkig ben ik daar nu al redelijk overheen en kan ik mijn saaie kritische oor uitzetten en van muziek genieten zoals het hoort.

Je hebt ook een release gehad op het Nederlandse Subway Music. Hoe veel leeft dubstep in Nederland, volgens jou? Is het volgens jou nog underground?
Ja ik denk het van wel, maar in vergelijking met landen zoals Zuid-Korea waar ik een tijdje heb gestudeerd weet niemand ervan af. Dus we zitten zeker wel in het epicentrum van dubstep in de wereld. Verder heb je nog kleine communities in Tokyo, Denver, Istanboel en andere grote steden waar veel verschillende mensen zijn en daar is ook de enige plek waar dit soort muziek kan bestaan op dit moment. Een kleine maar sterke communitie met producers, organisatoren, label eigenaren en liefhebbers versterkt elkaar.

Ik denk dat de diepe stijl van Dubstep nooit mainstream zal worden, want niet alle oren houden van deze donkere sounds. Alhoewel, je hoort de laatste jaren redelijk wat Drum & Bass in de popmuziek, dat is nu alweer aan het vervagen. Die pop Drum & Bass is natuurlijk niet te vergelijken met de underground Drum & Bass, het is vaak of te perfect en te simpel voor mijn oren.

Ik denk dat sommige mensen, vooral grote muziekliefhebbers, het ook fijn vinden om iets voor zichzelf te hebben, iets speciaals, muziek die niet iedereen kent. Ze blijven dan zoeken naar obscure muziek die hen als persoon steeds beter defineert in die periode van hun leven (aangezien je muzieksmaak altijd verandert en verbreedt). Onder dat obscure valt Deep Dubstep ook zeker onder denk ik, maar dat is juist niet erg want dit soort muziek leeft echt in de underground vind ik. Binnenkort trouwens een nieuwe solo EP van mij op Subway Music en daarover komt snel meer informatie!

Tot slot: waar kunnen mensen jouw zien draaien deze zomer? Wat zijn je festivalplannen?
Helaas nog geen boekingen vastgelegd en sommige moest ik voor bedanken, omdat ik er even tussenuit ga. Ik hoop binnenkort snel wat aan te kondigen. Ik ga naar Liquicity Festival met vrienden in ieder geval en wie weet nog wat andere feesten en festivals.

Bedankt Hebbe!
Jullie ook bedankt! ;)

De download naar de nieuwe tracks van Hebbe vind je hierrr...

Tekst Tieme de Jonge
Beeld Hebbe

S/O to Signalfire