DJ Dannic 'Alles is leuk en mooi in de speelgoedwinkel' | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

DJ Dannic 'Alles is leuk en mooi in de speelgoedwinkel'

DJ Dannic 'Alles is leuk en mooi in de speelgoedwinkel'

DJ Dannic (28) is een gelukkig man. De Bredanaar doet wat hij leuk vindt, werkt samen met zijn bloedbroeder Hardwell en zijn carrière bevindt zich in een opwaartse lijn. “Laat mij maar de ‘second best’ zijn. Dat vind ik fijner dan bovenaan staan.”

Nog niet zo heel lang geleden kreeg dj Dannic (artiestennaam van Daan Romers) een bijzonder berichtje van een fan. Een jonge vrouw mailde hem. Dit keer geen liefdesverklaring of het verzoek om een foto met handtekening; de boodschap was een stuk ernstiger. Het meisje schreef privé een moeilijke periode achter de rug te hebben, waarin ze er zelfs even aan dacht een einde aan haar leven te maken. Dear Life, de dit voorjaar uitgebrachte single van Dannic, had haar er doorheen gesleept, mailde ze. En daarvoor wilde ze de dj even bedanken. “Dat is wel bizar”, zegt Dannic in de foyer van het Concertgebouw in Amsterdam waar hij optreedt voor Dance4life. “Op dat soort momenten realiseer ik me wat muziek allemaal teweeg kan brengen bij mensen.”

 

Zijn status als dj, de positie waarin hij kennelijk betekenis kan hebben voor mensen, voelt soms nog onwerkelijk, bekent Dannic. Maar als hij met zijn muziek een glimlach op het gezicht van zijn fans kan toveren – ook al is het maar voor even – dan verlaat hij de draaitafels al met een voldaan gevoel. “Wij hebben natuurlijk totaal geen realistisch leven”, benadrukt Dannic. “Ik ben me daar wel bewust van. Ik ben opgevoed met Brabantse nuchterheid. Ik zie dit leven niet als vanzelfsprekend. Ik vind het speciaal dat ik mijn passie mag volgen.”

 

Ongemakkelijk voelt het leven als dj soms ook wel. Vooral in Amerika, waar de dj’s van nu de rocksterren van toen zijn. Dannic: “Soms denk je, als iemand je weer aanklampt met de woorden ‘Oh my God, I can’t believe I’m touching you’: doe effe normaal, man. Maar ja, dan komt er weer een limousine aanrijden waar ik in moet gaan zitten en staat er een fles champagne klaar, terwijl ik niet eens champagne drink. Ik vind het leuk hoor, maar in Nederland zijn mensen toch bescheidener en meer terughoudend.”

 

Dannic uit Breda is een van de ‘oudere jongeren’ in de dancemuziek. Hij maakte zijn school netjes af, werkte even als marketingmanager en focust zich sinds 2012 fulltime op zijn baan als dj. Net als zijn beste vriend dj Hardwell, de nummer één bij de laatste verkiezing van DJ Mag. “Ik ben gigantisch trots op hem”, knikt Dannic naar Hardwell, die een tafeltje verder een interview geeft. “Wat Robbert voor elkaar heeft gebokst, is iets wat iedereen wel ambieert”, zegt Dannic. “Aan de andere kant: ik hoef niet per se nummer één te worden. Ik doe wat ik leuk vind, wil deze stijgende lijn vasthouden maar laat mij maar de ‘second best’ zijn. Dat vind ik fijner dan bovenaan staan, waar iedereen naar je kijkt.” Uiteraard wil Dannic blijven produceren met Hardwell. De twee vullen elkaar goed aan, vindt Dannic. “Wij zijn echt twee kleine jongetjes in een speelgoedwinkel. Het geheim van onze vriendschap? Dat we eerlijk zijn tegen elkaar. Veel mensen in dit wereldje hebben de neiging om alles wat je doet fantastisch te vinden. De zogenaamde ja-knikkers. Robbert en ik zijn heel kritisch naar elkaar. We geven eerlijke feedback.” Of hij zelf goed tegen kritiek kan? Dannic lacht. “Steeds beter”, zegt hij. “Als ik de hele nacht aan een plaat heb gewerkt, er helemaal in zit en het wordt afgebrand, dan voel je je even heel klein. Maar na een nachtje slapen denk je: hij had toch wel gelijk.”

 

Dannic verheugt zich deze zomer het meeste op Tomorrowland. Daar zal hij voor het eerst mainstage staan. “Wie had dat ooit durven dromen?”, zegt hij met een twinkeling in zijn ogen. Genieten doet hij. Sowieso. Ook nadat hij vorig jaar even instortte en in het ziekenhuis belandde. “Geestelijk en lichamelijk was ik helemaal op”, kijkt Dannic terug. “Op dat moment heb ik tegen mezelf gezegd: allemaal leuk en aardig, maar dit vak moet niet ten koste gaan van mijn gezondheid. Je denkt dat je als jonge vent onsterfelijk bent en alles aan kan, maar dat is niet zo. Ik ben hier voor de lange termijn, niet de korte.”

 

De les die hij heeft moeten leren? Een betere balans zoeken tussen arbeid en rust. “Dat ik vorig jaar instortte, was ook wel een logisch gevolg”, analyseert Dannic. “Alles ging goed, ik was een rijzende ster en dat brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Ook financieel. Een tourmanager en management kosten veel geld. Op zeker moment pakte ik alles wat ik pakken kon om alles maar draaiende te houden. Dan kom je jezelf tegen. Nu investeer ik meer in comfort.”

 

Of zijn nieuwe leven bevalt? Dannic richt zijn ogen op het tafelblad. “Het is een constante struggle”, meent hij. “Mensen moeten niet vergeten dat er veel frictie komt kijken om het bestaan als dj in goede banen te leiden. Mijn vriendin is daar heel goed in. Zij denkt heel gestructureerd. Die hulp heb ik echt nodig. Anders krijg ik het niet voor elkaar. Wat dat betreft is het gewoon topsport.”

 

Tekst: Jan-Cees Butter

Foto's: Nico Alsemgeest & Sjoerd Blok

 

Favo gear: Dat is mijn laptop, een Mac Book Pro. Het is een identieke kopie van mijn studio thuis.

Favo software: UAD, een extra kaart die in je compressor zit. Daar krijg je die analoge sound van.

Genre: