My First gig: Rennie Foster | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

My First gig: Rennie Foster

My First gig: Rennie Foster

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots voor een publiek staan – hoe klein of groot dan ook. Wel of geen voorbereiding, en hoe zat het met de zenuwen? Vaak met vinyl begonnen, hebben tallozen zich door de jaren heen ook de digitale wereld eigen gemaakt en ‘are still going strong’. DJ Mag sprak deze week met de Canadese Rennie Foster.
 

Tekst: Marceline Geelen/www.marcelineke.nl
Fotocredit ‘nieuwe’ foto: mood.berlin

“Ik heb zo lang ik me herinner wel ergens op een podium gestaan. In het begin niet als dj, maar muziek, dansen en visual art die met elkaar communiceren, vormen wel de rode draad van mijn leven.”

Glitterhandschoen
“In 1983 signaleerde mijn moeder dat ik Michael Jackson goed genoeg vond om met een enkele glitterhandschoen door de wijk te paraderen en ze schreef me in voor een breakdancecursus in een wijkcentrum. De docent was een lokale nachtclub-dj en de muziek die hij tijdens de cursus draaide, was geweldig. Ik ben enorm beïnvloed door de mixtapes die hij me gaf – ze voelden als een raadsel dat ik moest oplossen. De cultuur rondom dansen, underground muziek en dj’s heeft vervolgens mijn leven gevormd.”

B-Boying
“Mijn eerste gigs waren als danser. Mijn interesse voor B-Boying hield nog lang aan nadat de eerste hiphopgolf was door de mainstream verdreven. Aarzelend zette ik schreden in het jazzdansen en ik trad op met een ouder gezelschap als hun performance een breakdance-onderdeel bevatte of meer jongens behoefde. Toen de puberteit toesloeg, voelde ik me steeds ongemakkelijker bij de vrouwelijke kanten van het jazzdansen. Bovendien kon ik niet echt connecten met de muziek. Wel heb ik veel respect voor deze kunstvorm gekregen, die heel uitdagend is en wordt uitgevoerd door mensen wier hart er ook echt ligt. Ik ben echter een B-Boy voor het leven en bleef in die scene actief tot royaal in de jaren negentig. Via deze weg belande ik in het ravetijdperk.”

Rapper
“Mijn eerste pogingen om muziek te maken, waren met een rapgroep die Sound Advice heette. Ik was de lead-rapper. In onze regio was ik op die manier behoorlijk bekend als rapper – lang voor de rest van de wereld met mij kennismaakte als techno-dj. We traden vaak op en openden voor de meest uiteenlopende bands. Een daarvan was op een gratis festival voor een destijds up-and-coming punkband die Green Day heet en nu wereldberoemd is.”

Chicago en New York
“Eind jaren tachtig hoorde ik steeds meer mixtapes met housemuziek uit Chicago en New York en voelde direct een connectie. Ik zag deze muziek niet als ‘gescheiden’ van de cultuur die inmiddels hiphop werd genoemd. Ik zat al helemaal into Cybotron en andere underground dance die met machines werd gemaakt; we B-boyden erop.”

Bespuugd en bedreigd
“Steeds vaker begon ik zelf platen te draaien als onze eigen dj klaar was na een optreden. Ik probeerde dan telkens enkele underground tracks in mijn set te sneaken, inclusief heel veel early Chicago- en New York housemuziek. Ik heb het over het tijdperk van ‘I’ll House You’ en dergelijke tracks. Ik werd bespuugd en bedreigd maar dat stimuleerde me alleen maar om deze sound nog vaker te laten horen. Ik realiseerde met dat het hier om meer dan een muziekstijl ging – dit ging over een revolutionaire filosofie.

Toewijding
“Een reis naar Japan bleek bepalend voor mijn toekomst. Het was de eerste keer dat ik mijn geboortestad voor een paar maanden zou verlaten. Helemaal aan mezelf overgeleverd, maakte ik toen een persoonlijk besluit: ik zou het pad van de housemuziek gaan volgen. Mijn toewijding is voorts zo groot geworden dat deze bijna religieus is.”

MC Moka Only
“Mijn eerste betaalde dj-gig vond plaats in een kunstgalerij. Dat moet rond 1991 zijn geweest. Een van mijn oudste vrienden, Taro Joy, huurde me in. Ik vroeg mijn meest ruimdenkende vriend, de nu legendarische MC Moka Only, om me te helpen. Voor de gelegenheid droegen we zelfs matching outfits. Veel van mijn muziek stond in die tijd nog op tape, dus we installeerden een maffe dj-booth met draaitafels en diverse cassetterecorders. Het werd een leuke en succesvolle gig met elke soort coole muziek die je je maar kunt indenken. Het publiek hoorde veel van die platen voor het eerst en de dansvloer stond vol.”

Vancouver Island
“Daarna begon ik op lokale feestjes te spelen, waar ik al bekend stond als danser. Deze feestjes werden later de eerste raves rond Vancouver Island. Niet lang daarna gingen we ook naar de stad Vancouver zelf. Dit alles leidde tot mijn eerste residency en tot wat ik zelf als mijn startpunt als ‘dj met een plan’ beschouw. Mijn residency was in een club die The Limit heette en onze avond was Fluid getiteld. Ik speelde er elke dinsdag, en opende of sloot af voor behoorlijke grote gast-dj’s. Hier ben ik echt begonnen met mijn dj-bestaan; hier realiseerde ik me dat dit mijn roeping was.”

Grandmaster Flash
“Ik heb het geluk gehad dat ik met heel veel grote dj’s hebben moren spelen: met Grandmaster Flash, Frankie Knuckles, Derrick May, Dave Angel en vele andere legenden. Deze maand ben ik in Vancouver de opwarmer voor Chicago-legende Gene Farris; ik heb tevens een residency hier bij een afterhourclub, Gorg-O-Mish – de club met de beste geluidsinstallatie van Vancouver. Ook ben ik resident op het Rifflandia Festival. Afgelopen jaar speelde ik met Aux 88 en deze sta ik op het MEME festival in Canada en het festival Electric Love. Toen ik in Japan woonde, draaide ik vast op het Nagisa Festival. Daarnaast heb ik in veel clubs in Japan gespeeld en had residencies in Tokyo, Kyoto en Suzuoka.”

RF Sound
“Mijn muziekstijl is de originele RF Sound. Daarom ben ik mijn eigen label begonnen. Ik ben beïnvloed door undergroundmuziek, ‘hi-tech-soul’ en Detroit techno. Ik heb ook veel muziek gereleaset op Detroit labels als Transmat, Subject Detroit, Teknotika, Soiree en D Records. Ik mix graag Detroit techno en hiphop met rauwe housetracks en techno door elkaar heen, op een manier waarop alleen ik dat kan: de authentieke RF sound.”

“Eind dit jaar zal ik op het Nederlandse label aDepth Audio een EP releasen onder de titel Witch Hazel, met een remix van Dex Nomadico van Underground Resistance. Ook komt er een nieuw album van me uit op mijn eigen label RF, genaamd Game of 10 Ghosts.”

Links:
https://www.facebook.com/renniefostermusic/
https://soundcloud.com/renniefoster
https://www.discogs.com/artist/180662-Rennie-Foster

Genre: