Een eerste optreden als dj – wat gaat er door je heen? | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Een eerste optreden als dj – wat gaat er door je heen?

Een eerste optreden als dj – wat gaat er door je heen?

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots voor een publiek staan – hoe klein of groot dan ook. Wel of geen voorbereiding, en hoe zat het met de zenuwen? Vaak met vinyl begonnen, hebben tallozen zich door de jaren heen ook de digitale wereld eigen gemaakt en ‘are still going strong’. DJ Mag sprak deze week met MC/DJ DiVine.
 

“Mijn allereerste dj-gig was in 2014 bij een kleine club in Den Haag genaamd Famous, een gayclub waar allerlei soorten muziek worden gedraaid. Men kent mij als MC DiVine, een gezellige mc. Dit doe ik inmiddels meer dan tien jaar. In 2008 won ik de eerste prijs tijdens de Fresh Cotton/Sneakerz MC Contest. Dit leverde me een contract op bij 1Management, destijds de grootste agency van Nederland. Naast het mc-en wilde ik echter mijn horizon in de muziekindustrie verbreden en daarom begon ik me te verdiepen in het draaien. Ik wilde niet meer afhankelijk zijn van een dj of producer, maar uiteindelijk mijn eigen ding doen. De talentvolle producer en dj Awiin gaf me les. Na één keer had ik het mixen al door. Na veel oefenen thuis, ging ik dus uiteindelijk voor het eerst bij Famous draaien.”

All-in-one
“Toen ik net begon met draaien, heb ik thuis zelf eerst geoefend op een Numark DJ mix-deck. Awiin gaf me les met een Pioneer XDJ-R1. Na een tijd sparen, heb ik mijn Numark verkocht en toen ook de Pioneer XDJ-R1 gehaald. Je merkt het meteen als je iets bent ontgroeid. Tegenwoordig draai ik op mijn huidige baby: een Pioneer XDJ-RX. Wat een uitvinding! Hij is net zoals de Pioneers die in clubs staan, maar dan all-in-one.”

Rekordbox
“Ik was super zenuwachtig die eerste keer. Ik had enorm veel muziek op een stick had en geen idee had waar ik moest zoeken. Een goede vriendin, producer en dj Ninon Lijong, leerde me vervolgens met Rekordbox werken en er ging een wereld voor me open. (lacht). Ze gaf me tips hoe ik mijn muziek moest sorteren, om zo beter te kunnen optreden. Toen ik doorhad hoe Rekordbox werkte, ging het mixen beter en kon ik effecten toepassen.”

Vocal dj-en
“Hierna ging ik steeds meer vocal dj-en. Dat houdt in dat ik tijdens mijn set de mensen opzweep of meezing met een track die me goed ligt. Ik had in eerste instantie ook een andere dj-naam: La Blanche, omdat mijn achternaam De Wit is, maar vond deze toch niet zo bij me passen. Daarom besloot ik mijn originele artiestennaam te houden; iedereen noemt me toch altijd DiVine, want zo kent men mij. Niet al te lang geleden heb ik allemaal merchandise laten maken met de naam DiVine: stickers, petjes, vlaggetjes en shirtjes. Super cool!”

Te gekke feesten
“Op den duur werd ik wat zekerder. Ik maakte alsmaar mixtapes en kreeg steeds meer erkenning voor mijn dj-kunsten. Al snel stond ik op te gekke feesten te draaien zoals NYX in Amsterdam, Filemon & Baucis in Utrecht, Club Villa Thalia in Rotterdam, De Kast in Groningen, The Suicide Club in Rotterdam, O&N Nhow Hotel in Rotterdam, DODO Festival in Bakkeveen, LOUD in Rotterdam, WTF in Rotterdam, Kiss Bang Cruise in Amsterdam, La Cage in Amsterdam en tijdens de Gaypride Amsterdam. Daarnaast heb ik onlangs nog op Curaçao gedraaid, waar ik vaker wordt geboekt.”

Shuffle
“Inmiddels heb ik mijn eigen concept, Shuffle. Dit vindt plaats in de Filemon & Baucis te Utrecht. Natuurlijk draai ik er zelf en daarnaast staan mijn vrienden Kai, Lim de la Cruz en Jill Kleinjan of andere leuke artiesten bij toerbeurt achter de dj-booth.” 

Soulful ‘happy’ tech house
“Ik heb een heleboel helden maar mijn favorieten zijn toch wel Tchami, Shadow Child, Mark Knight, MK, Secondcity, Route94, EDX, Tensnake, Benny Rodrigues, Jamie Jones, Roog, Low Steppa, Franky Rizardo, Martin Solveig, Ferreck Dawn, Calvin Harris, Redondo, Joe Stone en Dropgun. Ik word ook echt geboekt op basis van mijn muziekkeuze: dat is soulful ‘happy’ tech house. Heerlijk!”

Monsterset
“Vaak word ik op sleeptouw genomen door een goede vriend, DJ Lim de la Cruz, die mij ook leerde draaien. Ik ben absoluut niet meer bang om te draaien. Elke dag groei ik in mijn skills. Als ik draai, wil ik een beest zijn en een monsterset neerzetten. Inmiddels heb ik mijn eigen studio in huis gebouwd en ben ik voor het eerst mijn eigen tracks aan het produceren, samen met de getalenteerde producers Ubi en Moloy. Mijn laatste track The Key, met Maikel Telussa en Patrick Tijsen, is dit jaar uitgekomen op Groove Tom Records (polen). Er komen nog veel meer leuke collabs aan en in juli en september dit jaar zal ik weer optreden op Curaçao.”

The wild life
“Naast het draaien en mc-en, werk ik als klantenservicemedewerkster bij een wooncorporatie in Den Haag. Ik zeg altijd: ‘Doordeweeks een burgerlijk leven en in het weekend the wild life!’”

“The sky is the limit, ik ben nog lang niet klaar. Misschien dat ik nog een lange weg te gaan heb, maar kan wel zeggen dat ik het helemaal zelf heb gedaan. Daar ben ik trots op. Just watch me, ik zal je nog gaan verbazen.” 

Links:
www.divinemelody.nl 
www.mixcloud.com/DivineMelodyMusic
www.facebook.com/DivineMelodyMusic
www.soundcloud.com/divinemelody-1
www.youtube.com/MelodyDivine
www.instagram.com/mcdivine
www.bandsintown.com/McDivine
www.mind-mgmt.com
www.soundcloud.com/divinemelody-1/maickel-telussa-patrick-tijssen-mc-divine-the-key-radio-mix.

Voor upcoming gigs check:
www.bandsintown.com/McDivine

Tekst: Marceline Geelen

Genre: