#FF met Mike Williams: "Ik kan niet wachten tot dat mijn track met Tiësto uitkomt" | DJ Mag NL
Living & breathing dance music!

#FF met Mike Williams: "Ik kan niet wachten tot dat mijn track met Tiësto uitkomt"

#FF met Mike Williams: "Ik kan niet wachten tot dat mijn track met Tiësto uitkomt"

Vandaag trapt DJ Mag NL af met een nieuwe rubriek (#FutureFriday) die in het teken staat van Future House en Bass House artiesten met een noemenswaardige ontwikkeling. Daarnaast zullen er soms andere hoofdrolspelers aan het woord komen die zich op een bijzondere manier onderscheiden binnen deze genres en zullen er artikelen gewijd worden onder de noemer #FF die gaan over de toekomstige rol van Future House binnen het dancelandschap. Toekomst is als het ware het codewoord. De eer om de rubriek af te trappen is aan de 19-jarige Mike Willemsen, beter bekend als Mike Williams. Het productiekanon van Sweet & Sour vloog vorige week naar Miami om zich daar voor het eerst aan het grote publiek te tonen. In dit interview vertelt hij onder andere hoe hij dit gastoptreden op de mainstage van Ultra heeft ervaren, wat Future House voor hem betekent en hoe Sweet & Sour zo'n hit kon worden. Natuurlijk mochten ook enkele moeilijke keuzemomenten niet ontbreken!
 

Keuzemomentje met Mike Williams

Festival of club?
“Festival. Tot nu toe stond ik eigenlijk alleen in clubs en ben ik nu vooral erg benieuwd naar de vele festivals waar ik hopelijk op mag staan.”

Dubstep of trap?
“Trap natuurlijk, vooral ook omdat ik het vroeger zelf heb gemaakt.”

Malibu of wodka?
“Wodka is sterker!”

Individuele fitnesstraining of groepsles?
“Individuele groepstraining, omdat je meer aandacht krijgt waardoor je ook beter kunt presteren.”

Handen in de lucht of smooth achter de draaitafels?
“Zonder twijfel de handen in de lucht. Je straalt dan meer energie uit naar het publiek en dat vind ik erg belangrijk!”

Wiskunde of Engelse taal?
“Engelse taal. Engels gebruik je veel tijdens het reizen over de wereld.”

Tchami of Oliver Heldens?
“Oliver Heldens, zijn nieuwe plaat Waiting vind ik erg tof!”

JAUZ of Malaa?
JAUZ. Hij maakt heel veel toffe tracks en dan met Rock The Party is erg vet.”

Bankhangen of uitgaan?
“Uitgaan, een leuk feestje kan er bij mij altijd in, maar even lekker bijkomen op de bank doe ik ook graag. “

Top 3 favoriete future/bass house tracks?
1. MOTi - Turn Me Up (MOTi Vip Remix)
2. Oliver Heldens & Throttle - Waiting
3. Lion Babe – Where Do We Go (Devi Remix)

Blondine, brunette of zwartharige?
Brunette, maar haarkleur is niet een doorslaggevende factor bij mij haha.”

Londen of Berlijn?
“Londen, want ik ben er nog nooit geweest. Lijkt me super tof!”

Bucketlist: Duiken in de Great Barrier Reef of bungeejumpen van de Royal Gorge Bridge?
“Duiken in de Great Barrier Reef, omdat ik bungeejumpen nooit van mijn leven zou doen. Mijn vader zegt altijd: ‘’Nooit uit een vliegtuig springen waarvan de motoren het nog doen!’’

Vandaag trapt DJ Mag NL af met een rubriek (#FutureFriday). Aan jou de eer om de eerste te zijn. Kan je ons vertellen in hoeverre deze specifieke stroming een betekenis heeft gekregen in jouw leven?
“Ik heb eigenlijk altijd mijn gevoel gevolgd. Toen ik zo’n anderhalf jaar geleden begon met het maken van future house had ik nooit kunnen bedenken dat het super populair zou worden, het was simpelweg een genre dat mij enorm aansprak. Naarmate ik mij verder ontwikkelde in het maken van deze stijl werd het genre ook steeds populairder.”

De vernieuwende sound van het genre is natuurlijk pas een ruime twee jaar oud. Kan je uitleggen in hoeverre anderen jou geïnspireerd, gestimuleerd en/of gemotiveerd hebben?
“Ja zeker, vroeger keek ik vooral op tegen jongens als Avicii en Tiësto door hun melodieuze sound. Zelf speel ik al piano sinds mijn zesde jaar en daardoor kan ik wat ik tof vind, dat melodieuze, goed combineren met het future house-geluid. Een combinatie die tot nu toe goed blijkt te werken.”

Hoe heeft de elektronische muziek überhaupt een betekenis gekregen in jouw leven? Waar ben je begonnen en hoe is je carrière ontstaan?
"Zoals gezegd, ik begon op mijn zesde met piano spelen, mede omdat alle twee mijn ouders dat al deden. Mijn vader vond house/disco muziek altijd al leuk en ik raakte daardoor verder geïnspireerd. Toen ik 14 was begon ik YouTube video’s te kijken van andere dj’s en zo heb ik mezelf leren draaien. Met draaien ben ik begonnen zoals veel andere jonge dj’s, op een jongerenfeest. Vanaf het moment dat ik voor het eerst op het podium stond wist ik het zeker: Ik word dj. Daarna ben ik vol overgave aan de slag gegaan met produceren.”

Welke projecten staan er momenteel hoog op jouw prioriteitenlijstje?
“Op dit moment heb ik een aantal vette projecten klaarliggen. Ik kan natuurlijk niet wachten tot mijn collab met Tiësto uitkomt! Daarnaast heb ik nog twee solo platen en een andere collab gepland staan. Daarover hoor je binnenkort meer!”

Laatst heb je een megahit gereleased, namelijk Sweet & Sour. Hoe zou je de track zelf omschrijven?
"Ik heb lang gezocht naar het idee voor een plaat die tussen de future house en edm in zit. Een groovy track die toch knalt, zo zou ik Sweet & Sour willen omschrijven. Het is eigenlijk precies de plaat geworden waar ik naar op zoek was.”

Inmiddels heeft de track een flink aantal dagen stevig in de top 10 gestaan op Beatport. Nadat je de afgelopen tijd ontzettend veel support hebt gevangen op deze track, had je het misschien enigszins zien aankomen. Maar had je verwacht dat deze track zo’n gigantisch succes zou worden op het moment dat je hem afrondde?
“Ik had niet gedacht dat Sweet & Sour zo’n succes zou worden. Natuurlijk had ik het gehoopt, maar je weet het nooit van tevoren. Toen het support lijstje langzaam steeds groter werd en zelfs de grootste dj’s hem begonnen te draaien werd mijn vertrouwen wel steeds groter in een succes!”

Laatst heb je ook de videoclip van Sweet & Sour uitgebracht. Welk gevoel zou de clip moeten overbrengen volgens jou?
“Het idee van de clip was om het een mysterieus randje te geven. Het was allemaal ook nog geschoten toen Sweet & Sour een ID was, dus alle figuranten, catering en mensen er omheen wisten nog van niks. Het is mooi om te zien dat het dan nu zo uitpakt.”

Hoe heb je het productieproces ervaren van Sweet & Sour? Liep je ergens tegen aan of verliep het vrij soepel?
“De hele opzet stond eigenlijk in één dag. Daarna ben ik de track gaan uitwerken en na zo’n twee weken stond de track eigenlijk wel. Het is een relatief snel project geweest en het verliep vrij soepel!”">

Momenteel sta je nog vooral aan het begin van je carrière, maar toch voelt het alsof je al jaren meedraait binnen de scene. Hoe ervaar je zelf jouw rol binnen de scene?
“Voor mij voelt het alsof ik net begin. Toch ben ik natuurlijk al vanaf mijn 14e bezig, maar dat voelt helemaal niet zo. De laatste tijd ging alles zo hard dat je snel aan dingen went die eigenlijk niet normaal zijn!”

Aan welke productietip heb je zelf het meeste gehad?
“Equalizen is super belangrijk. Vroeger besteedde ik daar niet zoveel tijd aan, maar na een paar tips van andere producers ben ik daar meer tijd aan gaan besteden.”

Welke ander tip zou je jonge producers, en dan met name producers binnen het future house en bass house genre, willen meegeven?
“De kick is ook ontzettend belangrijk. Ik gebruik graag korte krachtige kicks, zodat je meer ruimte krijgt voor een coole bassline. Er zijn super veel theorieën over afmixen, maar als het naar jouw idee goed klinkt, dan klinkt het goed. Een hoop mensen maken future house tegenwoordig dus weer vernieuwend, haha.”

Wat moet je absoluut niet doen als beginnende dj/producer?
“Alle tracks voor jezelf houden en niet online zetten. Ik heb gemerkt dat social media een grote rol speelt, dus maak er gebruik van!”

Wat is tot dusver je beste keuze geweest in je carrière? En je slechtste?
“Mijn beste is denk ik dat ik een goede laptop heb gekocht waar ik mee kon produceren, in plaats van een Playstation. Daarnaast is mijn slechtste keuze geweest dat ik boekingen in het verleden heb bevestigd, waarvan je eigenlijk al van tevoren wist dat het niks zou worden.”

Welk moment of gebeurtenis heeft bij jou tot dusver de meeste indruk gemaakt? En wat staat je daar nog van bij?
“Het momentje dat ik met Tiësto onze collab op Ultra draaide. Dat was wel even een kippenvel momentje. Het ging allemaal supersnel en voor je het weet is de plaat alweer voorbij, maar het was super vet!”

Ik zag dat je lid bent van de pagina The Future of House. Op deze pagina worden ontzettend veel tracks gedeeld en komen er veel vragen voorbij voor tips. In hoeverre luister jijzelf wel eens naar demo’s van andere producers?
“Ik vind het tof om naar demo’s te luisteren! Mensen stoppen altijd veel tijd en moeite in het versturen van demo’s, alleen is het wel moeilijk omdat ik er de laatste tijd super veel krijg. Vroeger keek ik zelf veel naar filmpjes op YouTube waarin productietips werden uitgelicht, daar heb ik ook veel van geleerd.”

Welke dromen hoop je te hebben verwezenlijkt binnen vijf jaar?
“Mijn doel is om aan zoveel mogelijk mensen mijn muziek te laten horen, dat ik veel mag draaien op mooie plekken en veel nieuwe leuke mensen kan ontmoeten!"

Tekst: 
Melvin van der Waal

Beeld:
Mike Williams

Soundcloud:
Mike Williams

Genre: