My First Gig Dj Ruff (NL) | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

My First Gig Dj Ruff (NL)

My First Gig Dj Ruff (NL)

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots voor een publiek staan – hoe klein of groot dan ook. Wel of geen voorbereiding, en hoe zat het met de zenuwen? Vaak met vinyl begonnen, hebben tallozen zich door de jaren heen ook de digitale wereld eigen gemaakt en ‘are still going strong’. DJ Mag sprak deze week met Nederlandse DJ Ruff.
 

Tekst: Marceline Geelen/www.marcelineke.nl

“Toen ik pas drie jaar oud was, werd ik al verliefd op muziek en vinyl. Mijn hele familie was into music, en ik groeide op met muziek overal om me heen. Tegen de tijd dat ik zes jaar was, wist ik al dat ik mijn leven aan de muziek wilde wijden en later dj wilde worden.”

Rollerdisco
“In die tijd ging ik met mijn moeder minstens tweemaal per week naar een rollerdisco in Amsterdam, onder De Bijenkorf bij de Dam. Die disco heette Het Nijlpaard. Mijn moeder was toen ongeveer dertig en ook zij was een dj: ze ging elke zomer naar het Spaanse Lloret de Mar om in de beroemde nachtclub The Music Star achter de draaitafels te staan.”

Auto-ongeluk
“Helaas kreeg mijn moeder een auto-ongeluk; ze overleed op mijn elfde. In die tijd verhuisden we naar Parijs (Frankrijk) en mocht ik wel eens draaien op housefeesten die mijn vader gaf. Rond mijn vijftiende verhuisde ik naar Barcelona (Spanje) en ik kreeg al snel een residency in een club die Bali heette. Mijn eerste echte grote gig was tijdens een strandfeest, waar ik samen met Sonique (S-Express) en Funk D'Void op de line-up stond. Ik was toen zestien jaar.”

Geïmporteerde platen
“Ik was best zenuwachtig voor die strandgig, maar het ging net. Ik was meer opgewonden dan nerveus. Ik gaf in die tijd al mijn geld uit aan geïmporteerde platen en ik had zin om ze eindelijk eens voor een groot publiek te draaien.”

Homohoofdstad
“Dat publiek was behoorlijk gemêleerd. Er waren veel toeristen van over de hele wereld bij, omdat het optreden in Sitges plaatsvond, een van de gaafste plekken in Barcelona en tevens de homohoofdstad van de wereld. Ik had niets van te voren voorbereid en voegde me naar de crowd. Muziek was en is immers mijn passie en dit is wat ik de rest van mijn leven wilde doen.”

Strandtent
“Gelukkig had ik veel support. Iedereen die me kende uit mijn residency-bar was aanwezig. Ik was er helemaal klaar voor. De gig zelf verliep uitstekend; ik werd zelfs de nieuwe resident-dj van de strandtent. Gelukkig maakte ik geen grote fouten. Integendeel, het ging nog veel beter dan ik had verwacht.”

Minder eten
“Ik heb die eerste keer geleerd dat het goed is om elke ‘grote’ dj die in de buurt was te gaan zien optreden, zelfs als ik daardoor minder te eten had die week. Door het observeren van andere artiesten werd ik zelf ook steeds beter.”

Triceratops
“Daarna startten Chito, zijn broer Cesar de Melero (een van de legendarische Ibiza-dj’s) en ikzelf de eerste onafhankelijke dj-agency van Spanje, genaamd Triceratops. Sonar bestond toen nog niet. Met dit agency brachten we artiesten als Paul van Dyk, Sven Väth, Erick Morillo, Green Velvet, DJ Sneak en vele anderen naar Spanje. Andere eerste boekingen in Spanje die we regelden waren voor Masters At Work, Armand van Helden en Dave Angel en we stelden de line-ups samen voor de beste Spaanse clubs, zoals La Terrazza, Fellini en Florida 135. Ook regelde ik de boekingen voor Mar T (Amnesia, Ibiza) voor een feest dat Delicatessen heette. Sven Väth trad er meerdere malen op. Daarna begon hij zelf zijn eigen feesten onder de naam Cocoon.”

 

Broer
“Sven was als een broer voor ons; hij kwam drie of keer per jaar naar Spanje. In die tijd deed ik ook de boekingen voor Amnesia in Benidorm en haalde alle grote Nederlandse dj’s uit die tijd daarheen: Dimitri, Joost van Bellen, DJ Jean & Peran, etc. Meestal sloot ik na hen af. Toen DJ Peran me hoorde draaien, was hij enorm onder de indruk en nam me mee naar onder meer Japan en Brazilië. Hij regelde een residency voor me bij Hourpower op zondagen in de Amsterdamse Escape en op Afterhourpower in de Lexion in Zaandam.”

“Hier hield het niet mee op. Op een dag nam Peran me mee naar Hollywood voor de grootse opening van Afterhourpower in Hollywood. Na mijn optreden daar, werd ik door Steve Castro – de grootste clubpromotor in Los Angeles – gevraagd als resident en dat ben ik tot op de dag van vandaag, inmiddels al zeventien jaar. Waarschijnlijk heb ik hier een wereldrecord mee te pakken.” (lacht)

Links
soundcloud.com/DjRuff-LA
https://www.beatport.com/artist/dj-ruff/25228
https://www.facebook.com/DjRuffOfficial/
http://www.djoybeat.com/djs/dj-ruff/

Genre: