My First Gig Paulo Rodrigues aka DJ/producer Slot (Portugal) | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

My First Gig Paulo Rodrigues aka DJ/producer Slot (Portugal)

My First Gig Paulo Rodrigues aka DJ/producer Slot (Portugal)

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots voor een publiek staan - hoe klein of groot dan ook. Wel of geen voorbereiding, en hoe zat het met de zenuwen? Vaak met vinyl begonnen, hebben tallozen zich door de jaren heen ook de digitale wereld eigen gemaakt en ‘are still going strong’. DJ Mag sprak deze week met de Portugese technoproducer en –dj Paulo Rodrigues aka DJ Slot.
 

“Mijn eerste gig vond plaats in het begin van 1997, in een stad nabij Porto, in Portugal. Volgens mij heette de locatie Fábrica Bar. Het was een kleine club die niet bekend stond als techno-venue of als speciale plek voor wat dan ook. Ik had dus geen grote verwachtingen. Het was er niet groot en de bar was snel vol, zeker toen mijn vrienden arriveerden. Uiteindelijk werd het een geweldige avond!”

Uitdaging
“Op dat moment was ik 22 jaar. Ik was super excited en, hmmm, nerveus…? Natuurlijk was ik zenuwachtig! Dat ben ik af en toe nog steeds hoor. Je hebt echter geen idee hoe nerveus ik voor die eerste gig was. Vooral omdat ik toen al diverse vrienden, andere artiesten en ravers achter mijn vodden aan had zitten die me steunden en tevens pushten – zelfs voordat ik ooit publiek had opgetreden. Ik kende velen van hen persoonlijk, dus veronderstelde ik dat men extra aandacht zou besteden aan mijn debuut. Dat voelde als een enorme uitdaging: ik wilde de crowd zeker niet teleurstellen.”

Dream Work Agency
“Gelukkig kreeg ik veel support van mijn vrienden, ook na dat eerste optreden. De grootste aanmoediging kwam echter ongetwijfeld van een van mijn vrienden die zei: ‘Geloof in jezelf en let it flow’. Een paar maanden later werd diezelfde vriend mijn boekingsagent bij Dream Work Agency (Portugal) en bleef dat vervolgens enkele jaren. Daarom wil ik Nelson Branco bij deze graag even bedanken omdat hij altijd in mij en mijn werk heeft geloofd.”

Entourage
“Een mentor heb ik nooit gehad maar ik ben wel sterk beïnvloed door andere artiesten – ik ben een autodidact. Daarnaast had ik bij mijn eerste publieke optredens een aanzienlijke entourage in mijn kielzog – zeker toen ik steeds meer mensen in de rave scene leerde kennen. Ik had dus geen gebrek aan support.”

Onbekende wereld
“Mijn familie was geen grote fan van techno; het genre representeerde voor hen een compleet onbekende wereld. Ze hebben de dj-scene nooit goed begrepen. Geen van mijn familieleden was derhalve bij mijn debuut aanwezig. Enkele jaren later realiseerden ze pas zich hoe belangrijk die eerste keer voor me was geweest.”

Vinyl
“Voorafgaand aan mijn debuut had ik thuis mijn set goed voorbereid. Nadat ik de eerste drie of vier platen had gedraaid, werd het publiek echter nogal wild, waardoor ik meer zelfvertrouwen kreeg achter de decks. Het was duidelijk dat mijn vooraf gekozen selectie niet geschikt was voor dat moment. Omdat mijn tassen altijd sowieso mijn favoriete vinyl bevatten, evenals de nieuwste tracks van die week, was het niet moeilijk om de natuurlijk vibe van de crowd te volgen. Eigenlijk leerde ik toen al meteen om mijn platenkeuze aan te passen aan elke situatie.”

Adrenaline
“Ik vond het heerlijk om in een echte club, voor een echt publiek op te treden. Tegen alle verwachtingen in liep de venue snel vol. Toen ik begon was de dansvloer dus al behoorlijk gevuld, wat mijn taak makkelijker maakte. Desondanks was ik nog steeds behoorlijk nerveus. Gelukkig diende zich snel een gezonde dosis adrenaline aan waardoor ik een goede focus kreeg en de set kon laten vloeien. Uiteindelijk was de club stampvol en gaf ik het publiek precies wat het wilde en lekker vond. Het was een geweldig feest; alles verliep top en na afloop was ik supergelukkig. De avond was voor mij een bevestiging dat doorgaan met draaien mijn pad zou worden.”

Speciaal
“Het publiek in de Fábrica Bar was speciaal; het was een mix van mensen die onverwacht werd aangevuld door ravers uit het noorden van Portugal. De meeste bezoekers waren echte muziekliefhebbers. Ik voelde de energie om me heen en wist dat iedereen genoot. The crowd was simply amazing.”

Oneffenheden
“Ik heb niet het idee dat ik die eerste keer grote fouten heb gemaakt. Natuurlijk had ik wel wat oneffenheden. En die heb ik soms nog steeds, hoor. Maar voor zover ik me kan herinneren, lukte het me alles meteen glad te strijken. Uiteindelijk gebeurt er tijdens elke set wel iets wat je niet had kunnen voorkomen.”

Dance Awards
“Met dat eerste optreden is het allemaal begonnen. In de loop van de tijd kreeg ik steeds meer boekingen; in heel Portugal maar ook buiten de landsgrenzen. Ikzelf groeide en mijn naam verwierf meer bekendheid. Een memorabel moment in mijn carrière was zonder twijfel mijn nominatie voor de Portugese Dance Awards van het Portugese blad ‘Dance Club’, in de categorie ‘Nationaal Nieuw Talent Techno DJ’. De nominatie kwam als een verrassing maar dat ik de prijs vervolgens ook nog won, was echt totaal onverwacht - zeker gezien het professionele niveau van de andere finalisten.”

“Ik heb die eerste nacht in de Fábrica Bar, maar ook tijdens alle gigs erna, geleerd dat het belangrijk is om te houden van wat je doet en erin te geloven. Als dat zo is, geef je die magie door aan anderen en verloopt alles geheel organisch. Als artiest probeer ik tot op de dag van vandaag mezelf constant te blijven ontwikkelen en nog verder te komen dan waar ik nu ben.”

WebsiteFacebook | Beatport | Mixcloud |  Soundcloud |  Instagram | YouTube | Resident Advisor | Booking at Naked Lunch Agency

Label Platinium Records
Website | Facebook | Beatport

Tekst: Marceline Geelen/www.marcelineke.nl

Genre: