My First Gig: DJ/producer Gabriela Penn (Duitsland) | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

My First Gig: DJ/producer Gabriela Penn (Duitsland)

My First Gig: DJ/producer Gabriela Penn (Duitsland)

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots voor een publiek staan – hoe klein of groot dan ook. Wel of geen voorbereiding, en hoe zat het met de zenuwen? Vaak met vinyl begonnen, hebben tallozen zich door de jaren heen ook de digitale wereld eigen gemaakt en ‘are still going strong’. DJ Mag sprak deze week met technotalent Gabriela Penn.
 

“Ik was veertien toen ik voor het eerst naar feesten ging. Dat waren geen techno- maar hiphopfeesten. In ben dan ook met hiphop opgegroeid. Pas rond mijn negentiende kwam ik in aanraking met techno.”

Mannenwereld
“Een vriend draaide met vinyl en dat vond ik zo fascinerend dat ik het ook eens wilde proberen. Helaas had ik er de moed niet voor. In mijn ogen waren de technoscene en ook mijn opleiding (MTS) echte mannenwerelden. Zodoende durfde ik toen de stap nog niet te zetten.”

Oma
“Geregeld ging ik stiekem met technovrienden mee om te ervaren hoe het is als mensen op jouw muziek reageren. Toen mijn oma, bij wie ik ben opgegroeid, overleed, realiseerde ik me dat je moet genieten van je leven en dacht: ‘Dit is mijn kans! Ik kan van mijn leven maken wat ik wil’. Al snel bestelde ik draaitafels en een mengpaneel.”

Rob Hes
“Op mijn 28ste begon de pret en was ik constant aan het draaien. Later dat jaar leerde ik ook mijn huidige vriend kennen, dj en producer Rob Hes. Rob is mijn partner, mijn vriend en mijn mentor. Wij overleggen bijna alles en kunnen inmiddels, na een aantal jaren, prima samenwerken. Vaak krijgen we te horen hoe te gek het is dat we als stel in de muziek zitten, maar elk voordeel heeft natuurlijk een nadeel.” (lacht)

Uitdagingen
“Rob heeft me veel geleerd (nee, niet wat jullie nu denken, haha) op het gebied van produceren; iets waar ik heel blij mee ben. En nog steeds ben ik niet uitgeleerd en ik ben dol op nieuwe uitdagingen.

Bananen
“Mijn eerste gig was bij Manifesto in Hoorn. Ik stond meteen voor een publiek van zo’n tweehonderdvijftig man. Ik had mijn set een klein beetje voorbereid en vond het superspannend. Men zegt wel eens: ‘Eet bananen als je zenuwachtig bent’ en dat heb ik gedaan, de hele avond door. Gelukkig ging het draaien hartstikke goed en was ik voor niets zo nerveus. Het was heerlijk om het publiek zo te zien genieten! Na afloop ervoer ik alleen maar liefde, enthousiasme en trots! Ik had en heb daarnaast veel fijne vrienden die me steunen – iets waar ik erg blij mee ben.”

Beatport Top 100
“Na dat eerste optreden volgden er meer, zoals Elektroküche in Keulen en Openmind in Italië. Mijn eerste release stond meteen in de Beatport Top 100, echt supergaaf! Ook werd ik in 2014 runner-up tijdens ADE Next (Demo Demolition) en draaide Dave Clarke mijn track in zijn radioshow Whitenoise. Dat was natuurlijk een grote eer.”

Live
“Op dit moment doe ik minder dj-sets en richt ik me vooral op live optredens - echt te gek! Op die manier kan ik nog meer mijn eigen draai aan mijn sets geven. Omdat ik echt een nachtmens ben, past de muziekscene sowieso perfect bij mij.”
“Een van mijn laatste releases was op FLASH, het label van Florian Meindl. Daar ben ik apetrots op! Dit jaar ga ik nog meer op zijn label releasen. Zin om me live te horen? Dat kan aanstaande zaterdag, dan sta ik in de Magistrat in Den Haag. Je bent van harte welkom!”

Facebook | Soundcloud | YouTube | Beatport | Instagram

Tekst: Marceline Geelen/www.marcelineke.nl

Genre: