Het boek 'Wat De Fok Ouwe' van DJ DANO | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Het boek 'Wat De Fok Ouwe' van DJ DANO

Het boek 'Wat De Fok Ouwe' van DJ DANO

Het gonst al maanden en nu is het zover: 30 september verschijnt Wat de fok, ouwe, het boek over het leven van DJ Dano. Een authentiek Nederlands Seks, Drugs EN Rock ‘n’ Roll-Verhaal dat niet onderdoet voor dat van Herman Brood of André Hazes.
 

Het boek over Dano wordt gelanceerd met een beestachtige rave in de Westerunie in Amsterdam. Eén blik op de line-up bevestigt hoe lang, hoe invloedrijk en hoe divers de carrière van Dano is. Zijn Dreamteamcollega’s The Prophet, Buzz Fuzz en Gizmo, legendarische oldschoolnamen als Quazar, Per, Remy, Jaydee, Flamman & Abraxas en een flinke hap oude en nieuwe hardcore: Rob GEE, Franky Jones, Tellurian, Chosen Few, System 3. Allemaal zijn ze present om de loopbaan van Dano te vieren.

En wát voor loopbaan is dat. Als hij op zijn negende The Police op tv ziet, weet de jonge Daniel Leeflang dat hij zijn missie gevonden heeft: hij moet en zal drummer worden. Als hij even later Ben Liebrand op de radio hoort, trekt het draaien en mixen van platen hem toch meer. En wanneer in 1988 ook de nog house en acid hun intrede doen is het hek van de dam. Als house in 1992 uiteen valt in mellow en hardcore, neemt Dano met overtuiging de afslag rammen en beuken. Hij is de ster van de illegale raves en dat valt ook ene Duncan Stutterheim op. Hij vraagt Dano – samen met zijn collega’s van het Dreamteam: The Prophet, Gizmo en Buzz Fuzz – het muzikale voortouw te nemen bij een nieuw concept: Thunderdome.

“Vervolgens is het in ieders gezicht geëxplodeerd”, zegt Stutterheim in het boek. Dano vertelt: “Ineens ging je van draaien voor zeshonderd mensen naar draaien voor twaalfduizend man. Het was een complete hype. Ik maakte platen voor vijf labels tegelijk en trad zes keer per week op.” Het is het pre-Tiësto tijdperk en Dano en zijn Dreamteam-collega’s behoren tot de grootste dj’s ter wereld.

Maar: met het succes komt ook de twijfel en de angst. Om het tempo en de druk aan te kunnen verstopt Dano zich in scheepsladingen alcohol en drugs. In zijn wildste periode snuift hij dertig gram coke per week. “Ik heb in ieder neusgat twee nieuwe Mercedessen zitten”, zegt hij. Trots is hij er niet op, maar verbloemen doet hij het ook niet. “Het werd tijd dat dit verhaal verteld werd. Ik heb me voorgenomen 100% eerlijk te zijn in het boek. Het was een emotionele rollercoaster daardoor.”

Als in 1999 de gabber als een kaartenhuis in elkaar zakt, is ook Dano aan het eind van zijn Latijn. Hij begint aan een - zoals hij zegt - zwerfperiode, waar hij met weinig plezier op terugkijkt. Zo woont hij in vage kraakpanden, vraagt hij de dochter van Patty Brard ten huwelijk, begint hij in zijn woning een hoerenhuis en belandt hij uiteindelijk blut en gedesillusioneerd op straat in Berlijn. Dano: “Toen wij met house begonnen waren er geen managers en agenten, er was geen systeem. Wij waren het systeem zelf. Ik kon niet met het succes omgaan en er was geen begeleiding. Daardoor ging het uit de bocht.” Anno 2016 is Dano slank, fi t en kerngezond. Hij heeft een vriendin en een zoon van twee, zit in rustiger vaarwater. Hét moment voor een biografie. Zijn openheid maakt van Wat de fok, ouwe een waanzinnig tijdsbeeld dat bij vlagen niet te geloven is.

Het boek Wat de fok, ouwe is te bestellen via www.marygowild.nl
Maar ook te winnen via www.djmag.nl/winnen

Genre: