Paul Elstak: “Dat ik nog steeds jong publiek aantrek is onwijs tof” | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Paul Elstak: “Dat ik nog steeds jong publiek aantrek is onwijs tof”

Paul Elstak: “Dat ik nog steeds jong publiek aantrek is onwijs tof”

Een van de absolute grondleggers van de hardcore is DJ Paul Elstak. In Nederland zullen er maar weinig mensen zijn die geen hits van hem kennen. 'I want to see the rainbow high in the sky' wordt nog steeds uit volle borst meegebruld.
 

The Godfather of Hardcore staat aan de vooravond van zijn grootste show ooit: een eigen nacht in Rotterdam Ahoy. DJ Mag NL spreekt met Paul over  zijn carrière en de verschillende genres waarin hij een belangrijke rol heeft gespeeld. Een ding staat vast, de hardcorescene zou niet hetzelfde zijn zonder deze man!

Het happy hardcore-genre is waarmee Elstak uiteindelijk landelijke bekendheid verwierf, maar vergeet niet dat de man ook ontzettend veel heeft betekend voor de wereldwijde gabbercultuur. Dat is iets waar hij trots op mag zijn en dat is Elstak ook. “Ik ben heel trots dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen aan een hele cultuur, zowel met mijn label als muziek. Dat ik er bij ben geweest, ben ik heel blij mee”, zegt hij geheel terecht.

Dit jaar zit Elstak dertig jaar in het vak! “Dat ik nog steeds jong publiek aantrek, is bizar. Jonge mensen zijn gewoon nog fan van mijn muziek en dat vind ik echt heel tof”, vertelt hij openhartig. “Dat zorgt er wel voor dat je niet in de oudestempelhoek wordt gezet, maar dat je mee blijft doen.”

Als je al zolang meeloopt puilt je portfolio natuurlijk uit. Early hardcore, mainstream hardcore, happy hardcore, freestyle, Paul Elstak is van alle markten thuis en is altijd vernieuwend geweest. Ook al werd hem dat bij zijn uitstapje naar de happy hardcore niet door iedereen in dank afgenomen. Maar creatieve vrijheid is belangrijk.

“Ik ben niet iemand die vroeger alles beter vond. Maar vroeger werd er veel minder volgens bepaalde regels geproduceerd. Je deed vaak maar wat. waardoor kon je veel meer experimenteren”, zegt hij.

Genres
Freestyle is een perfect genre om te experimenteren, deze scene is Elstak op het lijf geschreven. Met Dr. Phunk en rapper Jebroer heeft hij op dit moment een waanzinnige hit, genaamd Kind van de Duivel. “Bij die track hoor je echt dat het freestyle is, dan krijg je een beetje hetzelfde als bij het begin van de hardcore: er zijn geen regels”, vertelt hij enthousiast. “Je mag alles doen wat je wilt en uiteindelijk blijkt het ook nog aan te slaan! Vroeger met de hardcore deden we ook gewoon maar wat. Je kunt dat wel met elkaar vergelijken, want ook de freestyle is nog helemaal open. Een aantal jaar geleden waren het alleen nog maar bootlegs van bijvoorbeeld Top 40 nummers, maar tegenwoordig heb je ook heel veel nieuwe nummers, het wordt daardoor een serieuze stroming.”

Paul vertelt enthousiast verder: “Toen ik in 1999 begon met mijn eigen discotheek, draaiden we ook al van alles door elkaar. Je kunt wel zeggen dat freestyle daar een beetje is ontstaan, het genre freestyle bestond alleen nog niet!” Wat wel tijdens die avonden voorop stond was gezelligheid en dat hoor je nog steeds terug in de muziek en sets van Paul Elstak. “Ik heb altijd gehad dat de herkenbaarheid en het feest voorop moest staan. Natuurlijk heeft iedereen een andere omschrijving van feest, maar voor mij is dat aspect in ieder geval heel belangrijk.”

B2S Presents: DJ Paul Elstak
Op 15 april vindt in Rotterdam Ahoy een speciaal event plaats. b2s presents: DJ Paul Elstak.Deze nacht is een ode aan Paul Elstak, de grondlegger van de hardcore. Freestyle, hardcore, early hardcore, alle stijlen komen langs.

Deze nacht wordt hij gesupport door:
The Viper, Neophyte, Panic, Ruthless, Korsakoff, Partyraiser, Nosferatu, Darkraver, Mad Dog, The Stunned Guys, Re-Style, The Unfamous, Dr Phunk, Ransom, Francois, Destructive Tendencies, The BeatKrusher, Radiate, Jebroer, Ruffian, Diesel, Alee.

Tickets zijn HIERRRRRR verkrijgbaar.

Genre: