Hardwell staat op #3 in de DJ Mag Top 100 | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Hardwell staat op #3 in de DJ Mag Top 100

Hardwell staat op #3 in de DJ Mag Top 100

Nog geen 30 jaar oud maar toch al twee keer door jullie verkozen tot populairste dj van de wereld; voor Hardwell was 2016 weer een nonstop jaar. Hij is in trek bij promotors op elk continent en de afgelopen twaalf maanden heeft hij kunnen genieten van een geweldige reeks aan festivalshows. Hij draaide overal, van het Ultra Music Festival in Miami tot Creamfi elds, EDC Las Vegas en natuurlijk het Flying Dutch Festival in zijn geboorteland Nederland.
 

Dit artikel komt uit DJ Mag NL editie #29, releasedatum 1 november 2016.

Uit: Breda, Nederland
Dj-stijl: Hardwell-sound
Staat bekend om: verfrissende klanken, mijn label Revealed Recordings en mijn radioshow Hardwell On Air
Wat is de volgende grote hit: W&W - Caribbean Rave (Mainstage Music)
Doorbraak dj/producer 2016: Kill The Buzz, Kaaze

Hij heeft ook een grote impact gehad op Ibiza met drie opeenvolgende seizoenen als resident-dj in Ushuaïa. Hij heeft The White Isle vrijwel in zijn eentje geënthousiasmeerd voor het grote, chique, mainroom dancegeluid en heeft zich het beroemde hotel en zwembad eigen gemaakt. “Ik hou van de sfeer in Ushuaïa en het publiek gaat altijd los”, zegt hij. Waaraan hij toevoegt: “Hetzelfde geldt voor Hakkasan in Las Vegas. Het is een van mijn favoriete clubs om te draaien in de wereld en een van de redenen dat ik hier resident ben is omdat hun booth zo geweldig is om in te dj’en.”

Revealed Recordings
Dit jaar is ook druk geweest voor zijn label Revealed Recordings, dat aan het begin van het jaar weer een North America Bus Tour deed en in de zomer het onvoorstelbare aantal van 250 releases bereikte; een grote mijlpaal voor elke platenmaatschappij. “Ik ben een paar maanden uit de studio gebleven om meer tijd in mijn dj-sets te steken”, zegt Robbert van de Corput. “Ik heb aan een aantal exclusieve edits en remixes gewerkt en over het algemeen meer uren geïnvesteerd in meer genres en sounds ontdekken. Ik ben alle kanten op gegaan om te kijken welke richting ik op muzikaal gebied op wil en het heeft me absoluut geïnspireerd.”

Zoals hij al zei werkt Hardwell op dit moment met een groter arsenaal aan sounds. Ondanks het feit dat hij bekend staat als edm-dj, zijn zijn eigen producties nogal eens anders geweest. Dat was het geval in 2016 toen hij met Craig David en een remix van Moby’s Go wat meer richting popgenre ging, terwijl hij ondertussen liet zien dat hij zijn eigen originele sound niet vergat met grote hits zoals Going Crazy met Blasterjaxx. “Als zowel muzikant als producer is het heel belangrijk voor mij om niet vast te blijven zitten in één stijl”, legt hij uit, waar hij aan toevoegt dat zijn samenwerking met Craig David het gevolg was van een compleet toevallige ontmoeting in Ibiza. Nadat ze erachter kwamen dat ze fans waren van elkaars werk, wisselden ze uiteindelijk ideeën uit via het internet en vanaf dat moment viel het gewoon allemaal op zijn plek: “Hij is een hele leuke gast en ik vond het geweldig om met hem te werken.”

Hardwell On Air
Naast wekelijkse muzikale ontdekkingen delen en nummers draaien die niet helemaal in zijn dj-sets of in zijn radioshow Hardwell On Air passen, was deze jonge ster ook op zoek naar een nieuwe manier om te communiceren met zijn fans. Hij besloot dat Facebook hiervoor de beste manier was en sloeg de handen ineen met creative agency We Make Awesome Sh. Samen creëerden ze de allereerste op fans gerichte Bot voor een electronic artiest en wonnen hiermee een Golden Award voor het meest innovatieve idee.

Gezien het feit dat collega Avicii dit jaar is gestopt, kan je je afvragen of deze 28-jarige ooit het idee heeft dat hij ten onder zal gaan aan zoveel shows geven en het vele reizen. “Ik sport minimaal drie keer per week met een personal trainer, wat tegenwoordig voelt als een essentieel onderdeel van het leven van een toerende artiest”, legt hij uit. En het succesverhaal van Hardwell heeft onlangs een onverwachte wending genomen. “Afgelopen jaar ben ik niet alleen vereeuwigd als wassen beeld in Madame Tussauds, maar ook als actiefiguur. Dat is heel cool!” vertelt hij ons. Hardwell erkent dat je met al dat reizen mentaal én fysiek in topconditie moet zijn om de fans de show te geven die ze verwachten. “Dus zorg ik ervoor dat ik gezond eet en, hoeveel ik ook hou van een feestje, ik weet wanneer ik moet stoppen. Ik ga nooit te ver.”

Nu is hij terug in de studio, geïnspireerd door een drukke zomer vol shows. Hij heeft zo’n 20 à 25 onafgemaakte tracks liggen maar wat hij hiermee gaat doen weet hij nog niet. “Een tweede album, een ep, ik weet het niet, maar er komt sowieso een hoop nieuwe muziek aan!”

Wat was voor jou speciaal dit jaar?
“Van alles wat er in de afgelopen twaalf maanden is gebeurd steekt het lanceren van mijn United We Are Foundation er met kop en schouders bovenuit. We hebben een benefi etconcert genaamd World’s Biggest Guestlist gegeven in Mumbai waarbij ik mijn persoonlijke gastenlijst openstelde voor fans zodat ze mij konden helpen met het inzamelen van geld voor onderwijs voor de jonge kinderen in de sloppenwijken van de stad. Het was mijn manier om iets terug te geven aan de mensen. Er waren die dag meer dan 75.000 mensen in het stadion en nog eens tien miljoen mensen keken mee via de livestream. We hebben genoeg geld opgehaald om 18.000 kinderen tien jaar lang naar school te sturen.”

Wordt elektronische muziek serieus genoeg genomen als kunstvorm?
“Ik denk het wel. Je hoeft alleen maar te kijken naar de rijke geschiedenis van artiesten die allemaal onder de categorie electronic music vallen om te zien wat voor impact dit genre heeft gehad op de muziekwereld.”

Wat is het beste nieuwe technologische snufje voor dj/producers?
“Ik vind de nieuwe CDJ-2000NSX2 geweldig. Dat is de nieuwste versie in de Nexusreeks van Pioneer. In een wereld waar dj’en met een laptop de regel is heeft Pioneer het voor elkaar gekregen om nieuw leven te blazen in de CDJ waarmee ze een volwaardige digital media player hebben gecreëerd.”

Als je van genre moest wisselen, welk genre zou je dan kiezen?
“Ik zou waarschijnlijk teruggaan naar mijn beginjaren toen ik hiphop draaide. Ik stof thuis van tijd tot tijd nog steeds mijn oude grammofoonplaat af om wat te mixen.”

Wat is het hoogste bedrag dat je als fan zou betalen om jezelf te zien draaien?
“Hmm, of kan ik mezelf +1 op de gastenlijst krijgen?”

Wat kan gedaan worden om drugsgerelateerde sterfgevallen bij dance-evenementen te voorkomen?
“Meer aandacht en betere ondersteuning op de locaties. Clubs sluiten is niet de oplossing!”

Hoe kunnen we de diversiteit in de dancemuziek vergroten?
“Less haters, more lovers!”