De DJ Mag Top 100 analyse! | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

De DJ Mag Top 100 analyse!

De DJ Mag Top 100 analyse!

Hier zijn we weer met onze jaarlijkse momentopname van de populariteit van ’s werelds beste dj’s – DJ Mags jaarlijkse kolos van een DJ Top 100! Dit jaar behaalde de wereldwijde poll voor het eerst meer dan een miljoen stemmen dankzij dancemuziekfans uit bijna alle landen ter wereld die massaal voor hun favorieten stemden.
 

Dit artikel komt uit DJ Mag NL editie #29, releasedatum 1 november 2016.

De meeste stemmen kwamen uit de Verenigde Staten gevolg door India, Brazilië, Mexico, België, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Frankrijk, Rusland, China, Japan en Guatemala, wat maar weer aantoont hoe wereldwijd de DJ Mag-poll daadwerkelijk is.

De nieuwe winnaar
Dit jaar zijn er dertien nieuwkomers en zes herintreders, en er is een nieuwe winnaar! Het kon er ook eigenlijk maar één zijn. Martin Garrix is met zijn twintig jaar de jongste DJ Top 100-pollwinnaar ooit, en dit is de bekroning van een bliksemsnelle opkomst tijdens de laatste paar jaar. In 2013 maakte hij op 16-jarige leeftijd zijn eerste hit Animals in zijn slaapkamertje bij zijn ouders en schoot vervolgens in allerlei landen over de hele wereld naar nummer 1. Garrix heeft zo’n enorme social media-aanwezigheid en band met zijn fans dat hij de gedoodverfde winnaar van de 2016 poll was. Hij maakt de laatste tijd wel meer popmuziek maar ons onthullende interview met hem wijst uit dat hij thuis aan meer underground muziekstijlen werkt en ook een aantal aliassen heeft gecreëerd om dit te kunnen doen. Hij is bevriend met jongens als Seth Troxler, Carl Cox en edm-landgenoten Tiësto en Hardwell en vrijwel niemand heeft ook maar iets slechts te zeggen over deze aardige dj-producer. Van ons allemaal bij DJ Mag NL, Martijn, van harte gefeliciteerd!

Van 3 naar 1
Garrix springt naar de top na afgelopen jaar op nr. 3 te hebben gestaan, terwijl de winnaars van vorig jaar, Dimitri Vegas & Like Mike, zakken naar nr. 2. Hardwell zakt ook één plaats, naar nr. 3, en de rest van de top 10 blijft grotendeels hetzelfde: Armin van Buuren (4), Tiësto (5) en David Guetta (6) behouden allemaal hun plek uit 2015. Avicii zakt naar plaats 11, waarschijnlijk door het feit dat hij is gestopt en Oliver Heldens stijgt naar de top 10 na vorig jaar op nr. 12 te hebben gestaan wat hem de hoogstgeplaatste house-dj maakt. Skrillex blijft voor het derde jaar op rij op nr. 9 staan en ook Afrojack staat nog altijd in de top 10.

KSHMR is elf plaatsen gestegen naar nr. 12 en Don Diablo steeg vijftien plaatsen naar nr. 15 - zijn aanhoudende opmars bezorgt hem de nieuwe Audi #untaggable prijs. Ummet Ozcan stijgt zeventien plaatsen naar nr. 19 en DJ Snake valt net buiten de top 20 op nr. 22, al is hij tien plaatsen gestegen. Calvin Harris zakt drie plaatsen naar nr. 14, ook al is hij nog steeds een van de best verdienende dj’s ter wereld en DVBBS, Diplo en Blasterjaxx glijden uit de top 20.

Hoogstgeplaatste nieuwelingen
Twee van de hoogstgeplaatste nieuwelingen van vorig jaar, Kygo en Bassjackers, zijn respectievelijk zeven en vijf plaatsen gestegen en Alok stijgt negentien plaatsen naar nr. 25. Het Jack Ü-project van Skrillex en Diplo dat vorig jaar ook een nieuwkomer was is vijf plaatsen gestegen en Major Lazer tien plaatsen terwijl Tom Swoon, die vorig jaar binnenkwam op nr. 46, juist tien plaatsen zakt naar nr. 56. De hoogstgeplaatste nieuwkomer dit jaar zijn The Chainsmokers. Zij plaatsen zich echter een aantal jaar terug ook al na hun hit #Selfi e maar zakten vorig jaar af naar de volgende 50. Dit jaar komen zij de top 20 binnen knallen dankzij een herpositionering van hun sound.

De echte hoogstgeplaatste nieuwkomer is Marshmello, de gemaskerde wildebras wiens identiteit verborgen werd gehouden toen hij begon voor het publiek. Zijn stijl is een mix van future bass en future house met prog en trap en valt misschien niet bij iedereen in de smaak, maar hij drukt er wel zijn stempel mee. Eén plaats boven Marshmello staan Swanky Tunes, de act die dit jaar het meest gestegen is. Andere aanzienlijke stijgers zijn Quintino (48 plaatsen gestegen), Galantis (59 plaatsen gestegen), MaRLo (42 plaatsen gestegen) en Robin Schulz (30 plaatsen gestegen).

De enige andere nieuwkomer in de top 50 is Florian Picasso, een echte bloedverwant van de beroemde schilder Picasso, terwijl Vintage Culture uit Brazilië en Lost Stories uit India net buiten de top 50 vallen. Lost Stories is samen met DJ Chetas 26 plaatsen gestegen naar nr. 33, zij zijn vertegenwoordigers van India dat een van de spannendste opkomende gebieden is in de wereld van de elektronische dancemuziek. Er staan echter nog geen Chinese dj’s in onze top!

De meeste andere nieuwkomers zijn nog jong wat suggereert dat het tegenwoordig minder belangrijk is dat je eerst je strepen verdient voordat je doorbreekt, soms is één grote hit alles wat je nodig hebt. Dit geldt in ieder geval voor het Noorse tienergenie Alan Walker (geboren in Northampton in het Verenigd Koninkrijk), wiens tropische edm-hit Faded in veel landen op nummer 1 belandde; Martin Jensen, ook afkomstig uit Scandinavië (Denemarken, om precies te zijn), nog zo’n slimme tiener met grootste plannen; bass-liefhebber Jauz, uit de Verenigde Staten en pas net afgestudeerd; en Nederlander Sam Feldt en Carl Nunes uit Guatemala, allebei begin twintig. Een andere Nederlander, Jay Hardway die getekend is door Spinnin’ Records, is pas 25 en de bekende Australische producer Flume - die nota bene de goedkeuring geniet van legende Elton John! - is pas 24.

Terugkeren
De volgende artiesten keerden terug in de poll na één of meerdere jaren weg te zijn geweest: de Russische trancehelden Robina en DJ Feel, Israëlisch psy-tranceduo Infected Mushroom, het Braziliaanse electro-duo Felguk en de minuscule Franse houseveteraan Martin Solveig, wiens residentie in Pacha op Ibiza waarschijnlijk sterk geholpen heeft.

Harddance
Wat de wereld van harddance betreft: Angerfist is acht plaatsen gezakt maar is met nr. 46 nog steeds de hoogstgeplaatste harddance-dj al zitten een paar anderen hem achterna. Coone is acht plaatsen gezakt naar nr. 59 en Brennan Heart zes plaatsen naar nr. 59, maar Radical Redemption steeg juist vier plaatsen naar nr. 68 en Da Tweekaz steeg wel acht plaatsen naar nr. 71. Showtek, die een aantal jaar geleden van de harddancesound afweek, is 59 plaatsen gezakt terwijl Headhunterz, die hetzelfde deed, twaalf plaatsen gestegen is naar nr. 36.

Trance
Armin is uiteraard nog altijd de top dog van de trancewereld, hoewel Paul van Dyk negentien plaatsen zakte, maar Van Dyk heeft dan ook het halve jaar stil moeten zitten vanwege een blessure. Above & Beyond zijn achttien plaatsen gezakt en Markus Schulz 24 plaatsen; ATB is 21 plaatsen gestegen en Ferry Corsten valt nog net binnen de top 100 op nr. 99: veertien plaatsen gezakt.

Female dj's
De vrouwen zijn dit jaar wederom onder- vertegenwoordigd. Er staan maar twee vrouwelijke acts in de hele top 100: de Australische zussen Nervo zijn 21 plaatsen gezakt, maar Miss K8 uit Oekraïne steeg zes plaatsen naar nr. 88. Er staat dit jaar maar één drum & bass-act in de top 100: Netsky op nr. 85. Daft Punk is er nog altijd bij, ook al hebben ze het hele jaar niets muzikaals gedaan en al tien jaar niet gedraaid.

We hebben alle dj’s een aantal standaard vragen gesteld en interessante antwoorden gekregen over hoe we drugsgerelateerde sterfgevallen op festivals kunnen voorkomen; veel van hen stelden stands om je pillen te laten testen voor, om slechte reacties op foute pillen te voorkomen.   De vraag over diversiteit in de dancemuziek werd door de meesten echter verkeerd begrepen; wij bedoelden met diversiteit de verschillende soorten mensen die zich in het wereldje bewegen, niet een grote variatie aan muziekstijlen.

Analyse
We vroegen de meer dan één miljoen kiezers om bij het stemmen te vertellen waarom ze voor specifieke dj’s kozen (zie de grafiek). De voornaamste reden die genoemd werd was hun muziekstijl (36%), gevolgd door dj-vaardigheden (28%) en productievaardigheden (24%). Slechts 3% zei dat ze op een dj stemden vanwege zijn of haar populariteit en slechts 6% omdat die dj’s goede shows neerzetten en echte entertainers zijn. Het gaat dus niet om wie beroemd is of wie allerlei stunts uithaalt achter de draaitafels. Het gaat om de muziek en de manier waarop sets samengesteld zijn, en deze verdeling geeft ook aan hoe belangrijk productie is voor beginnende dj/producers als ze het echt willen maken.

We hebben de data ook gebruikt om een meer ondergrondse chart samen te stellen: de top 50 techno-dj’s (zie hieronder). Op Carl Cox na staan zij allemaal niet in de top 100 en de meesten hebben er niet voor gelobbyd, maar het is toch interessant om over ze te lezen. We zullen in de komende jaren meer van dit soort genre-polls toevoegen naarmate de DJ Top 100 zich verder ontwikkelt.

Genre: