Minimoog Model D is the definition of sound. Lees alles over de nieuwe features! | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Minimoog Model D is the definition of sound. Lees alles over de nieuwe features!

Minimoog Model D is the definition of sound. Lees alles over de nieuwe features!

Handgemaakt in de Moog fabriek door werknemers die ook aandeelhouder zijn is de Moog Model D een exacte recreatie van het originele model met enkele verbluffende nieuwe features.
 

Dit artikel komt uit DJ Mag NL editie #29, releasedatum 1 november 2016. 

MUST-HAVE
Het geluid van de Minimoog Model D is zo goed, schoon en diep dat hij op elk soort geluidssysteem zal ‘doorkomen’ en goed zal klinken, daarnaast kan hij ook nog andere externe apparaten beter laten klinken. De Minimoog Model D heeft geen compressie of plugins nodig om haar geluid te boosten, hierdoor blijft het geluid het schoonst. Zonder kleuring en kwaliteitsvermindering van het originele geluid door andere apparatuur of software geeft de Model D een geluid dat je nooit zal kunnen evenaren met digitale synthesizers. Daardoor is de Moog Model D, sinds hij in 1970 uitkwam, ook zo waanzinnig populair en zeer moeilijk verkrijgbaar. Maar nu is de heruitgave voor iedereen verkrijgbaar. Er hangt wel een prijskaartje aan maar dat is deze synthesizer dubbel en dwars waard. Dus begin maar met sparen en met het zoeken naar bijbaantjes want deze synthesizer is een must-have als je echt geluid wilt ervaren.

NIEUWE FUNCTIES
Om het karakteristieke geluid van ‘s werelds allereerste performance synthesizer te creëren heeft Moog dezelfde bouwspecificaties aangehouden. De analoge circuitprintplaat, resistors met militaire precisie en speciaal gemaakte en heruitgebrachte transistoren voor het fameuze Moog Ladder Filter maken het originele circuit compleet. Aan het originele geluid en audiosignaalroute is geen verschil met het originele model uit 1970 maar Moog heeft de Minimoog Model D toch nog wat in functionaliteit weten uit te breiden om deze legendarische synthesizer met nieuwe functies nog beter te maken.

Zo is het keyboard nu uitgerust met 44 Fatartoetsen met aanslaggevoeligheid en aftertouchmogelijkheden. De aftertouch werkt in combinatie met de CV- jacks op het toppaneel. Op het toppaneel vind je ook CV-jack outputs voor pitch, gate, velocity en midi-verbinding. Verder is er een extra analoge LFO met triangle en square wavevormen.

Verder heeft Moog de mogelijkheid toegevoegd om de filter contour-functie als modulatiebron te gebruiken zodat je makkelijk percussieve geluiden kan maken. Je kan ook een externe modulatiebron toevoegen. Ook nieuw is de mixer overload modificatie waarmee je met de external input volumeknop een overdrive kan creëren die de Minimoog Model D nog dikker laat klinken. Maar niet alleen de Minimoog Model D zelf kan je vetter laten klinken, elk instrument dat je via de external in door de Model D heen haalt kan je mooier laten klinken.

1. Geschiedenis
Sinds 1970 tot en met nu is de Minimoog Model D verantwoordelijk voor het ontstaan van genres en talrijke hits. Daarnaast werd en wordt de synthesizer gebruikt tijdens opnames van de meest uiteenlopende artiesten zoals Herbie Hancock, Kraftwerk, Bob Marley, Michael Jackson (de Thriller-bas) en Dr Dre. En nu kan jij je, als eigenaar van een Minimoog, ook tussen deze lijst van illustere namen voegen.

2. Geluid
Het typerende dikke en krachtige Minimoog-geluid wordt toegewezen aan het hoogwaardige inwendige circuit en de mogelijkheid om het filter een overdrive te geven. Hiermee kan de Moog keiharde leadgeluiden, de bekende bliepgeluiden, zwoele, bijna akoestische geluiden en waanzinnige basgeluiden creëren. Hard of zacht: met de Minimoog Model D kan je alle kanten op en alles klinkt even dik. Echt niet normaal.

3. Gebruik
De Minimoog Model D is als analoge monofone synthesizer een uitstekend uitgangspunt als je jezelf wilt verdiepen in synthese. Het controlepaneel is simpel en duidelijk opgezet. Drie oscillatoren, een noise generator, toegewezen LFO, audiomixer, filter en envelope generatoren; alles is duidelijk gegroepeerd geplaatst op het controlepaneel. Klaar voor gebruik.

4. Bouwkwaliteit
Elke Moog synthesizer wordt in de Moogfabriek in Asheville met de hand gemaakt door werknemers die tevens mede-eigenaar zijn. De monofone analoge synthesizer heeft een (lokaal geteelde) hardhouten behuizing die in een aluminium frame geschroefd is. Het nieuwe model heeft ook interne verbeteringen zodat hij veiliger mee op tournee kan.

5. Prijs
Natuurlijk hangt aan deze hoogwaardige handgemaakte synthesizer een flinke prijskaart. Maar weet wel dat als je deze synthesizer weet te bemachtigen, je dan niet alleen een apparaat met het beste geluid ter wereld bezit maar ook een stukje muziekgeschiedenis in handen hebt dat eigenlijk niet in waarde uitgedrukt kan worden en dat zeker nooit zijn waarde zal verliezen.

Bestel de Minimoog Model D voor €3889,-.

Genre: