Martin Garrix | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Martin Garrix

Martin Garrix

Positie: 
1
Vorig jaar schreef Martin Garrix geschiedenis toen hij de jongste winnaar ooit van onze DJ Top 100 poll werd. In de jaren daarvoor was hij razendsnel omhoog geklommen. 

In 2016 konden legendarische voormalige winnaars zoals Tiësto, Armin van Buuren en Hardwell niet aan hem tippen en stootte hij Dimitri Vegas & Like Mike van de troon. We hadden toen al het gevoel dat dit niet de laatste keer zou zijn dat de jonge Nederlander de titel zou claimen, hij heeft als geen ander het vermogen om te balanceren op de smalle lijn tussen dance en pop. Nu, een jaar later, blijkt dit voorgevoel juist te zijn geweest: Martin Garrix is nog steeds de meest populaire dj ter wereld.
En hoe kan het ook anders met het jaar dat hij heeft gehad! Nadat hij zijn trofee voor de eerste plek in de DJ Mag Top 100 van 2016 tijdens ADE in ontvangst nam van zijn mentor Tiësto, gaf hij twee uitverkochte shows in de RAI in Amsterdam waarvan één een Under-18 event was. Garrix nam nog meer prijzen in ontvangst op de MTV Europe Music Awards in Rotterdam.
In januari verscheen Scared To Be Lonely, een cross-over collab met trapinvloeden met de Britse zangsensatie Dua Lipa waarmee hij zijn zachtere kant liet zien. De G-man volgde dit succes op met een groot aantal andere hits gedurende het hele jaar 2017, zoals There For You met Troye Sivan en Pizza, zijn eerste solonummer in meer dan een jaar en zijn collab met David Guetta genaamd So Far Away, met vocals van Ellie Goulding en James Arthur.

De laatste twee nummers waren voor het eerst te horen op het Belgische edm-toevluchtsoord Tomorrowland waar Garrix uiteraard een hoofdattractie was en ook zijn nieuwe alter ego YTRAM - lees de naam achterstevoren - liet debuteren. Zoals gewoonlijk draaide Garrix dit jaar bij een enorm aantal clubs en festivals zoals Coachella in de Verenigde Staten. Maar wat ons betreft vonden zijn grootste optredens plaats op een klein eiland in de Middellandse Zee waar je misschien wel eens van gehoord hebt: Ibiza.
Nadat de legendarische club Space Ibiza in oktober 2016 sloot kwam deze zomer een nieuwe grootheid aan de macht op het Witte Eiland. Hï Ibiza bevindt zich op dezelfde heilige clubgrond maar is compleet anders. Met een gloednieuw ultramodern interieur en geluid had het verschil met haar voorganger niet groter kunnen zijn. En wie werd de eerste resident-dj van de nieuwe club? Martin Garrix natuurlijk.

De meeste dj’s en producers besteden het grootste deel van hun jaar aan shows en nieuwe releases, maar voor Garrix was 2017 zoveel meer dan dat. In september nam hij het heft van zijn carrière in eigen handen door de rechten op alle muziek die hij bij zijn voormalige labels Spinnin’ Records en MusicAllStars Management gemaakt had, inclusief het nummer Animals waar hij naam mee maakte, terug te halen. “Ik ben heel blij met het resultaat, niet alleen voor mijzelf maar ook voor alle andere dj’s en producers ter wereld omdat deze zaak niet alleen om mij draaide maar om ons allemaal als artiesten in het algemeen”, zei hij destijds over het hele gebeuren.

Het jaar 2017 van Garrix stond lang niet altijd in het teken van hemzelf: de Nederlandse ster gebruikt zijn invloed en uitstraling ook om goede daden te verrichten middels zijn connecties met goede doelen. Hij steunt een SOS Kinderdorp in Zuid-Afrika dat huizen bouwt en een thuis vindt voor wezen over de hele wereld en werkt ook nauw samen met War Child om geld in te zamelen voor kinderen in door oorlog getroffen gebieden. Best wel een goed jaar voor best wel een goede vent dus. Maar wij kunnen het verhaal nooit zo goed vertellen als Garrix zelf, dus op de volgende paar pagina’s vind je zijn lijst met topmomenten van de afgelopen twaalf maanden. “Het is een enorme eer om wederom tot meest populaire dj ter wereld verkozen te worden”, vertelt hij aan DJ Mag. “Ik ben alle mensen die de tijd hebben genomen om voor me te stemmen echt heel dankbaar.” Gefeliciteerd, Marty!

Tekst: Ben Hindle
Beeld: Louis van Baar en Robert Canstaño