Nieuwe documentaire over gabber slaat spijker op z’n kop | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Nieuwe documentaire over gabber slaat spijker op z’n kop

Nieuwe documentaire over gabber slaat spijker op z’n kop

Gisteren kwam de documentaire ‘Uniform’ uit. Het is een docu over de grootste jeugdcultuur van Nederlandse bodem: Gabber. De documentaire werd voor het eerst vertoond op Sneakerness, maar is inmiddels te zien op YouTube.
 

In de jaren 90 liepen jongeren massaal op Nike Air Max en droegen ze trainingspakken van Australian. Hardcore is nog steeds mateloos populair en bestaat inmiddels 25 jaar. Onder anderen Francois Maas (Thunderdome), Richard Koek (Opa Drokz), Joyce Eijssen (Amada) en Jebroer (artiest) komen aan het woord in deze docu die mede mogelijk is gemaakt door ROQ ’N Rolla Music en Cloud 9 Music.

Luister nou eens heel ff naar opa
De mooiste quotes komen van Opa Drokz. Hij stelt onder andere dat de gabber graag erkenning wilt. De gabber wilt serieus genomen worden. Nee, hardcore hoeft niet op de radio, hoeft niet mainstream en niet iedereen hoeft het leuk te vinden. Maar erkenning zou fijn zijn. Ook is hij helemaal klaar met dat als hardcore in de media komt, er weer een clipje verschijnt van bijvoorbeeld Gabbertje of Gabber Piet. Drokz: “Er was laatst weer zo’n dingetje bij Humberto Tan en dan laten ze een clipje van Hakkuhbar zien. Tyf-donderstraal nou eens op met die shit! Kom gewoon eens naar een feest en zie dat we gewoon gezellig aan het feesten zijn.”

En daar zijn we het volledig mee eens!

Tim Beumers, maker van de documentaire:
'Mainstream media gebruikt nog steeds persiflages om Hardcore weg te zetten. En dat terwijl deze professionele muziek tak in allerlei aspecten niet te missen is. Zo heeft de streetwear bijvoorbeeld de weg gevonden naar Haute Couture. Raf Simmons gebruikte de Rotterdam Terror Corps-logo’s in zijn minimalistische Gabber georiënteerde collectie en Dior gebruikte dit jaar Gabber in haar commercials en collectie. De hoogste tijd dus om de roots van deze cultuur op een goede manier te vertellen aan de hand van de mensen die er het eerst bij waren.'

Air Max Classic BW - Thunderdome
Vorig jaar bestond de Air Max Classic BW van Nike 25 jaar, Thunderdome volgde dit jaar. Om deze jubilea te vieren heeft Thunderdome in samenwerking met Customsbybb een eigen Nike Air Max ontwikkeld. Het ontwerp vertegenwoordigt vier klassieke kleurstellingen van de Air Max BW, die vaak werden gedragen door Gabbers: De Persian, de Aqua en de USA-editie. Samen vormen ze deze one-of-a-kind 'Nike Air Max What The BW Thunderdome Edition'. Deze unieke schoen zal worden geveild en de opbrengst hiervan gaat naar het Glazen Huis.

Genre: