Deadly Guns maakte het anthem van hét uptempo event: Snakepit | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Deadly Guns maakte het anthem van hét uptempo event: Snakepit

Deadly Guns maakte het anthem van hét uptempo event: Snakepit

Op 9 december vindt hét uptempo hardcore event van het jaar plaats in het Klokgebouw in Eindhoven. Namen als Partyraiser, Destructive Tendencies, F. Noize en Unexist staan op de line-up, maar ook supertalent Deadly Guns staat op het affiche. Laatstgenoemde is verantwoordelijk voor het anthem en is ready to roll.
 

Dit artikel komt uit editie #36, releasedatum 5 november 2017.

De kracht van uptempo volgens Deadly Guns “Het is muziek gericht op de dansvloer, harde kicks met korte breaks en een hoog bpm. Zo behoudt het de spanningsboog in de muziek. Het is op het moment precies wat de fans van hardcore en in principe het genre uptempo willen.”

“Ik dacht echt: wat een fantastische kans om de Deadly Guns-sound aan dit evenement te koppelen. Meteen had ik al ideeën in mijn hoofd klaar hoe een anthem voor een feest als Snakepit moet klinken: hard, agressief, snel maar toch een anthemfeel randje”, zegt Michael Augustus over zijn Snakepit-anthem.

“Als ik er zelf niet had gestaan had ik er een kaartje voor gekocht”, vertelt de dj-producer. “Snakepit is een van de weinige evenementen waarbij de hele uptempo-hardcorebeweging wordt belicht, op hoog niveau qua productie. Snakepit is denk ik ook wel een van de grootste feesten die compleet uit alleen maar uptempoartiesten bestaan. Dat heeft die scene zeer zeker nodig.”

Uptempo 
Het genre heeft de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen. Het gaat om het knallen en, zoals de naam het genre al zegt, het gaat net ietsje sneller. Maar hoe kan het dat dit subgenre van de hardcore zoveel terrein heeft gewonnen? Deadly Guns: “Uiteindelijk is het allemaal muziek gericht op de dansvloer, mensen willen niet lang wachten om weer los te kunnen gaan. Ik denk dat ze om die reden al snel kiezen voor de uptempo hardcore of in de hardstyle de raw, wat eigenlijk ongeveer dezelfde formule heeft. Daarnaast vind ik dat in de mainstream hardcore nog weinig uitdaging zit qua arrangementen. Daarom heb ik experimenteren met stijlen als hip-hop, trap, rock en metal als speerpunt genomen.”

Deadly Guns vindt het fijn dat de scene op breder vlak muziek begint te accepteren, zoals samenwerkingen met andere genres. Dit houdt de scene gezond en vernieuwend. Hokjesdenken gebeurt al snel in de dancescene en daar zijn veel artiesten niet blij mee, zo ook Deadly Guns. “Voor mij is het in principe allemaal hardcore, of het nou uptempo of mainstream is”, zegt hij. “Zo was bijvoorbeeld het tempo van hardcore in de zero’s hetzelfde tempo als raw hardstyle nu. En de uptempo van nu heeft de bpm van sommige tracks uit de jaren 90. Verder draai ik zelf ook van alles, van een rawhardstyletrack edit op 180 tot terror. Ik vind dat denken in hokjes de groei van het genre afremt.”

Toch rijst al snel de vraag: is sneller altijd beter? Dat is niet perse het geval volgens Deadly Guns. “Voor mij is muziek een gevoel, emotie. Ik houd nu eenmaal graag van agressieve emotie in de muziek, dit kan ook op de lagere bpm’s die bijvoorbeeld uptempo hardcore en raw hardstyle mij kunnen bieden. Ik luister niet voor niks naast metal en punk-hardcore ook underground hiphop. Hierin vind ik diezelfde energie terug. Iets wat tot uiting komt in mijn producties.”

In een eerder interview in editie #33 sprak DJ Mag NL al eens met Deadly Guns. Toen ging het onder meer over zijn rechttoe rechtaan hardcore. Hardcore moet echt rammen! “Maar het moet wel een goede structuur bevatten met krachtige breaks. Het moet wel blijven boeien, vind ik. Dit doe ik dus door trap- of hiphopbeats te integreren in mijn tracks. Deze dienen als breaks maar zijn in feite ook weer ‘losgaan-stukken’.”

Anthem
Snakepit is een bijzonder event. Alles wat de uptempo scene te bieden heeft vind je op 9 december in het Klokgebouw. De unieke, energieke sfeer is erg bijzonder om mee te maken en het anthem moet staan als een huis. “Het is over het algemeen een typische Deadly Guns- met een anthemfeel: afwisselende kicks met de krachtige vocals van MC Tha Watcher. Daarnaast, zoals je van Deadly Guns gewend bent, een klein experimenteel randje.”

Een rammende track dus. Voor een anthem ga je als artiest natuurlijk anders de studio in. Je houdt continu het evenement in je gedachten. In zo’n track moet een bepaalde sfeer zitten die het evenement duidelijk representeert. “Naast de bekende anthemsfeer met orkestrale elementen en grote breakmelodie is er ook ruimte voor de typische experimentele Deadly Guns-sound, dus verwacht weer verschillende stijlen in één track! Hierdoor wordt het een speciaal anthem”, zegt hij. “Ik heb gekozen voor symfonische elementen met een hiphopbeat en de typische Deadly Guns-sound en arrangement. Grote breaks met anthemmelodie en verrassende drops en kicks.”

Voor het anthem zijn natuurlijk ook weer gitaargeluiden gebruikt, een van de meest kenmerkende aspecten van een Deadly Guns-track. Zelf speelde Michael Augustus namelijk jarenlang in metalbands. “Alle breaks en edits heb ik zelf ingespeeld op gitaar wat zorgt voor een soort bandidee in de tracks. Daarnaast is dit combineren voor mij gewoon een natuurlijk proces vanwege mijn bandachtergrond”, vertelt hij trots over het anthem. “Acts als Neophyte deden dit vroeger ook al. Dit op mijn manier combineren is voor mij een van de speerpunten geweest. In het anthem heb ik de gitaar meer een sfeer rol te laten spelen, dit paste beter bij het anthem. Het symfonische gedeelte krijgt hierdoor meer ruimte.”
Ongetwijfeld gaat het rammen worden tijdens Snakepit. Deadly Guns is een van de headlining acts, dus een kaartje hoeft hij zeker niet te kopen!

Album
Tijdens Snakepit wordt het eerste Deadly Guns album genaamd The Gunshow gereleaset. Een agressieve en energieke mix van hardcore en uptempo met veel invloeden uit andere muziekstijlen zoals raw hardstyle, trap, hiphop, rock en metal. Op het album staan samenwerkingen met grote artiesten als Warface, N-Vitral, Rebelion, Destructive Tendencies, E-Force, Nosferatu en nog meer. Met dit album wil Deadly Guns een stempel drukken op de harderestijlenscene door een eigen unieke sound te brengen waarin de fans van raw hardstyle en uptempo hardcore dichter bij elkaar komen.

Tekst: Sven Wanders
Beeld: Most Wanted DJ

Genre: