Meer vrouwelijke dj's op festivals: 'Kom met een vrouwenquotum' | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Meer vrouwelijke dj's op festivals: 'Kom met een vrouwenquotum'

Meer vrouwelijke dj's op festivals: 'Kom met een vrouwenquotum'

Het is een dilemma die al geruime tijd speelt. Op festivals (in Nederland) bestaan line-ups voor een groot deel uit mannelijke dj's en zijn hun vrouwelijke collega's veel minder aanwezig. Daar moet, volgens sommigen, verandering in komen.
 

Via NOS op 3
Beeld Wikimedia

NOS op 3 deelde vandaag een video waarin verschillende vrouwelijke dj's aan woord komen over deze issue. Elk weekend zijn er meerdere festivals in Nederland, maar het aantal vrouwelijke dj's is volgens de dj's in de video te laag. Dat heeft verschillende redenen.

Zo kan het te maken hebben met de dj cultuur die van oudsher door mannen gedomineerd wordt. 'Ouwe-jongens-krentenbrood' noemt Zoë Xenia het. Het kan daarom lastiger zijn voor vrouwen om in de dj-wereld te komen. Volgens dj Hellie Berry zijn er minder vrouwen waar andere vrouwen en meiden naar op kunnen kijken. Volgens de dj's in de video worden vrouwen op een andere manier behandeld dan mannelijke dj's. Vrouwen zouden al snel geobjectiveerd worden. 

Een andere reden kan zijn dat vrouwen misschien minder interesse hebben in de techniek van dj zijn dan mannen. Jonge meiden die beginnen met draaien kunnen daardoor eerder afhaken dan jongens. Een gevolg hiervan is dat er gelijk minder vrouwelijke producers zijn. Het is namelijk tegenwoordig belangrijk dat je beide bent: dj en producer.

Als idee stellen de vrouwelijke dj's in het filmpje van de NOS dat er misschien een vrouwenquotum moet komen op festivals. Er moet een minimum percentage vrouwelijke dj's zijn op festivals. Uiteraard heeft dit ook gevolgen (het moet niet ten koste gaan van de kwaliteit, maakt niet uit of je een man of vrouw bent), dus wij zijn benieuwd hoe jij hier tegen aan kijkt. Moet er een minimum percentage / quota komen? Waarom wel, waarom niet?

 

Festivalorganisatoren en programmeurs zoals Anaïs D'Olivat van Mysteryland en Gert van Veen van Welcome To The Future vinden zo'n quotum maar onzin: "Hoezo moet ik een vrouw boeken? Ik moet iemand boeken die zijn muziek goed overbrengt".

In onze partyreport waren we erg enthousiast over vrouwelijke dj's op Awakenings Festival. Het verslag lees je hier.

Genre: