Solar Weekend blijft onveranderd sterk, maar heeft nog steeds zo veel nieuws te bieden | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Solar Weekend blijft onveranderd sterk, maar heeft nog steeds zo veel nieuws te bieden

Solar Weekend blijft onveranderd sterk, maar heeft nog steeds zo veel nieuws te bieden

Terwijl we nog moesten wennen aan het idee van Mandala Festival zag ook Extrema Outdoor er dit jaar compleet anders uit. Dit weekend viert organisator Extrema Group haar derde grote Nederlandse festival van de zomer: Solar Weekend. Hoe gaat het grootste festival van Extrema dit jaar vernieuwen?
 

Wanneer we vertrekken weten we in ieder geval dat Solar Weekend (nog) niet is uitverkocht. Verschillende weer-apps voorspellen droge dagen, bewolking en regenbuien tegelijk - ligt er een beetje aan welke app we gebruiken. Maar met een tas vol opblaasspullen, halve kennis van de line-up en heel veel zin zakken we af naar Roermond. Game on!

Vroeg kamperen op donderdag
Naar Solar gaan betekent - nou ja, als je het écht goed doet - kamperen. Want we weten: op de zaterdag en de zondag van het lange festivalweekend beleef je de meeste leuke dingen op het festivalterrein. Maar op vrijdag en tegenwoordig zelfs op donderdag moet je al op de camping zijn. Daar gebeurt van alles: boogschieten, watergevechten, silent disco, nachtelijke raves en spontane feestjes (die waarschijnlijk worden ingezet door je campingburen en jij zelf).

Dat doen we dus ook dit weekend. We betreden het onderste deel van de camping - het hele campingterrein trekt als een soort sikkel van bijna 2 kilometer lang rond de Noorderplas in Horn bij Roermond - vroeg op donderdagavond. De ene bezoeker lijkt niet meer nodig te hebben dan een rugzak en een opgooitentje. Andere bezoekers hebben bolderkarren, steekwagens of rolcontainers vol met kampeer- en feestspullen.

Het publiek is gemengd. Zo kan het zijn dat je Solar-buren jonge minimalistische kampeerders zijn die alleen maar feesten (en misschien zelfs helemaal niet slapen). Maar je moet er ook niet raar van opkijken als je buurman een luxe slaapplaats inricht, waarna ‘ie vijf minuten later met een gasbrander in zijn hand ineens zijn crème brûlée naast je staat te carameliseren. Jong en net-iets-minder-jong richt zijn of haar holiday net even anders in, maar iedereen is er bij voor het feestje.

Gamen op vrijdag
Terwijl het volle zuidelijke deel van de camping op vrijdagochtend zijn eerste roes uitslaapt, staat juist aan de nooordkant van het terrein een frisse groep bezoekers klaar om naar binnen te gaan. De volledige camping gaat open. Terwijl de eerste mensen gebruik maken van de fijne douchecabines, bierbarren of één van de vele eettentjes - Solar Weekend heeft inmiddels een flinke veelzijdige menukaart - raakt de camping volgebouwd.

Naast de bekende campingtentjes lijkt het er op dat de creatievelingen van Solar Weekend nog meer ruimte krijgen voor hun entertainment. Solar kiest dit jaar voor het thema ‘Game On’, en op de camping wordt gespeeld. Dankzij de die creatives kunnen bezoekers kanoën, bingoën, beerpongen, dansen, volleyballen en action paintings maken op vrijdag. Maar los daarvan lijkt het erop dat een Solar-publiek zichzelf ook prima kan vermaken.

Zet vriendengroepen, campingburen en willekeurige vreemdelingen bij elkaar op de camping, een paar uur (en een paar drankjes) later is alles een spel. Van gewoon een grappig gesprek tot een met tape afgeplakte ‘slow motion’-zone op het voetgangerspad. En van talloze bierspellen tot een feestelijke partytent-versiersessie. Zelfs zonder festivalterrein, prima entertainment is er overal wel op de Solar-vrijdag.

Ontdekken op zaterdag
Na de eerste grote campingfeesten van de vrijdagavond wordt de camping op zaterdag drijfnat wakker. Voor een paar wankele partytenten is het nu al game over, terwijl het festival eigenlijk nog niet eens is begonnen. Zaterdag is (en blijft) bij vlagen een regenachtige festivaldag. Dan maar schuilen op het festivalterrein.

Dat terrein lijkt misschien net even wat minder groots aangekleed dan andere jaren. In plaats van groot, groter, grootst lijkt Extrema dit jaar ook op Solar te gaan voor intiemere evenementjes. Daar staat wel tegenover: het festival lijkt meer verschillende podia te hebben. En meer creatieve stands waar je bijvoorbeeld levend Roulette speelt, aan een sneakers-speelautomaat draait, mini-golft, lastergamet of met een kano in het water wordt geschoten.

Het Solar-terrein is groot en vol met dit soort kleine verrassingen. Alles meemaken is dus onmogelijk. Plannen maken om naar optredens te gaan is leuk (zeker met artiesten van vandaag zoals Dolf, Goose, Dubfire, ROD, Julian Jordan, Firebeatz, The Galaxy, en Mightyfools) maar het allerfijnst is het om gewoon op je gemak de weg kwijt te raken op het festivalterrein. Even ergens nieuwsgierig naar binnen lopen kan je zomaar een nieuw spel of een nieuw feestje opleveren - bijvoorbeeld een podium dat bijna volledig is omringd door springkussens.

Feest wordt het toch wel, zeker aan het einde van de festivaldag bij bijvoorbeeld Mightyfools in de tent van Barong Family. Maar ook buiten op de mainstage bij Dolf - voormalig FeestDjRuud en voormalig creative producer van Solar Weekend - wint het feestje het van de allerlaatste regenbui.

Nog meer ontdekken op zondag
Op zondag kruipt een inmiddels aardig brakke camping uit opgedroogde tentjes. De organisatie rekent ondertussen netjes af met de meeste modder op het festivalterrein door te strooien met houtsnippers. Het ochtendprogramma voor veel bezoekers lijkt te bestaan uit één ding: uitbrakken in de zon - want die is er vandaag wel constant.

Het festivalterrein heeft naast het kleine vermaak vandaag muzikale hoogtepuntjes te bieden zoals Sunnery James & Ryan Marciano, Netsky, Franky Rizardo, Lucas & Steve, LNY TNZ, Droeloe, Valentino Khan, DVS en Ben Sims b2b James Ruskin. Vooral in de middag lijkt het drukker te zijn dan op zaterdag, terwijl het in de avond misschien wat rustiger is; veel mensen vertrekken op zondag al.

Vernieuwen en ontdekken
Solar Weekend bewijst vandaag verder hetzelfde als gisteren: wie het festival kent, weet wat ‘ie moet verwachten van de indeling van het festivalterrein en van de camping. In de grote lijnen is het festival niet verniewd, en dat hoeft het waarschijnlijk ook helemaal niet. Als je als bezoeker alleen op zoek gaat naar shows van grote namen heb je gewoon een fantastische tijd. Maar heel verrassend wordt je festivaldag hoogstwaarschijnlijk niet.

En dat zou jammer zijn. Het festival blijft vooral interessant en verrassend door creatieve collectiefjes, rare spelletjes, kleine frisse podia, theater, nieuwe eettentjes en verrassende acts (we noemen bijvoorbeeld een 13-jarige dj Riley die zeer een prima setje neerzet op zondag). Juist dat zijn de dingen die het verdienen om ontdekt te worden. En dat is ook precies wat Solar Weekend zo uniek maakt.

Foto Coen van Tartwijk
Tekst Pieter Leijten

Genre: