Nederlandse Drum & Bass is massive! | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Nederlandse Drum & Bass is massive!

Nederlandse Drum & Bass is massive!

Nederland staat vaak bovenaan als het gaat om veel elektrische muziekgenres. Maar voor sommige genres is dat niet vanzelfsprekend. Nederland mag dan niet de grootste zijn in drum & bass, we hebben toch heel wat namen waar ze over de grens jaloers op zijn.
 

Maduk
25 jaar, uit Amsterdam en zorgt er voor dat menig drum & bass feesten uitverkocht raken. Mark van der Schoot aka Maduk is misschien wel de grootste liquid drum & bass dj uit Nederland. Hij is nauw verbonden met het bekende Liquicity, de organisatie die vaak volle zalen trekt zowel in Amsterdam als Antwerpen. Onlangs gaf hij nog een releaseparty in teken van zijn nieuwe album 'Never Give Up' in de Melkweg te Amsterdam. Ook staat hij weer op Liquicity Festival, dat vorig jaar strak was uitverkocht. Maduk gaat als een speer.

Posij
Als je uit Groningen komt en graag naar muziek luistert met een beetje bass bestaat de kans groot dat je deze man kent. Frank Post heeft al verschillende EP's uitgebracht op het label van (hoe kan het ook anders) stadsgenoten Noisia (Division). Tevens maakte hij een remix van een Noisia track die uitkwam op het label van deadmau5. Posij stond al op verschillende edities van Noisa Invites en daarnaast is hij ook vaak in het buiteland te vinden. Zelfs Skrillexdraait nog wel eens plaatje van hem. Check hieronder zijn onlangs uitgebrachte EP: Hunger 

Mindmapper
Rogier Habraken werkte in een kroeg in Eindhoven toen hij voor het eerst kennis maakte met drum & bass. "Ik was snel om, zeker toen ik zelf ook drum 'n' bass begon te maken." vertelt hij in een interview met DJ Mag NL. De dj/producer uit Brabant draait graag, maar zit liever in de studio. Dat is aan zijn producties ook goed te horen, want deze zijn meer dan het luisteren waard. Hij werkt dan ook niet volgens een vaste formule, het eindproduct kan van alles worden...

Limewax
Limewax is voor ons niet alleen bekend vanwege zijn drum & bass, maar ook van zijn inzet voor PRSPCT, het keiharde mengsel van DnB en Hardcore. De in Oekraïne geboren dj/producer heeft ontiegelijk harde producties en geniet dan ook van grote podia, zoals niks minder dan Defqon.1 en in de PRSPCT Label stage bij Q-Base deze zomer. Limewax bracht in april nog een album uit waarvan de teaser hieronder te beluisteren valt.

Black Sun Empire
Het andere grote drum & bass trio uit Nederland is natuurlijk Black Sun Empire. De Utrechters zijn al ongeveer 20 jaar een begrip in de drum & bass scene en daar lijkt nog geen einde aan te komen. De vele Blackout feesten die zij geven in hun thuisstad zijn gegarandeerd succes. Daarnaast bestaat hun label Blackout al weer 3 jaar, wat reden genoeg is voor nog een feestje! Toch? Hoe dan ook, de drie veteranen bewijzen continu dat ze één van de belangrijkste spelers zijn in de DnB scene.

Ordure
Het jonge bassduo bestaande uit Jesse de Rooy en Jelle Geus maakt grote stappen. Zo stonden ze al op Noisia Invites Festival en verschillende edities van Blackout. Bovendien worden hun releases gesupport door Noisia en Blackout! Ze zijn veelzijdig, ze gaan namelijk verder dan alleen drum & bass...

Fre4knc
Nog een producer uit Groningen. De 36-jarige Bertran van den Hoff loopt al geruime tijd mee in de Nederlandse drum & bass scene. Maar niet alleen in Nederland draait hij graag de snelle platen. Fre4knc is vaak te vinden op DnB feesten zowel als dj als bezoeker. Een echte liefhebber. Hij heeft releases op het label van Noisia, maar ook op het grote Britse label Critical Music. Lees hier ook het interviewmet Fre4knc.

June Miller
Oké, niet geheel Nederlands (wel voor de helft), maar zeker noemenswaardig. Het duo bestaande uit Mark McCann en Bart van Dijk brengt hun releases uit op het grote RAM Records. Ooit begon Bart als lid van een hardcore-punk band en Mark als eigenaar van een kleine platenlabel. Mark kwam in aanraking met het album van Barts band en de rest is geschiedenis. De hardcore-punk zijn nog goed terug te horen in hun releases, vooral in hun inmiddels bijna 1 jaar oude release Robots & Humans.

Signal
Een Nederlandse dj/producer die tekende met Invisible Recordings én Critical Music. Jonathan Kievit is nog niet eens heel lang op podia te zien, maar hij gaat ontzettend hard. Naast zijn succesvolle releases heeft hij ook zijn eigen digitale label label gestart en stond hij op feesten van Subway en draait hij in de nazomer op het feest van labelgigant Critical Music. Zorg er voor dat je deze man in de gaten houdt!

Noisia
Tja, eigenlijk hebben ze geen introductie nodig. Dus dat doen we dan ook niet. Het trio uit Groningen is nog steeds heer en meester in drum & bass land. Met drie eigen labels, uitverkochte feesten in de Melkweg en een bibliotheek vol aan releases staan Thijs, Martijn en Nik nog altijd bovenaan. Deze zomer staan ze op ontzettend grote festivals, zoals Pinkpop (!), Lowlands en EDC. Need we say more?

Er zijn zeker weten nog meer Nederlandse drum & bass helden. Mis jij een Nederlander die in deze lijst hoort te staan? Laat het ons weten!