Funkerman over creativiteit: Waarom een dj/producer soms even compleet iets anders moet doen | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Funkerman over creativiteit: Waarom een dj/producer soms even compleet iets anders moet doen

Funkerman over creativiteit: Waarom een dj/producer soms even compleet iets anders moet doen

Voorbeeldje voor alle dj/producers die misschien iets meer 'stuck in their ways' zitten dan ze zelf zouden denken.
 

Permanent is de switch niet. Maar voor nu: even wat minder house, tijd voor een disco-album. De Nederlandse dj/producer Funkerman (Ardie van Beek) kiest - net zoals recent veel andere artiesten - tijdelijk voor een ander geluid. Met een album, maar ook met een open gesprek over waarom het nodig was om even 'iets heel anders' te doen.

In een gesprek met DJ Mag - het hele gesprek wordt gefilmd door Be Yourself Music - vertelt hij waarom: "Niet vanuit echte ontevredenheid, maar meer vanuit: 'Hé, ik wil ontdekken. Ik wil een stap verder gaan. Ik wil beter worden.'"

Twee petjes op
Wat 'ontdekken' betekent, daar zijn producers en hun fans het lang niet altijd over eens. Neem bijvoorbeeld de achterban van Headhunterz, die de dj/producer grotendeels veroordeelde toen hij een paar jaar geleden besloot nieuwe muziek te verkennen en even geen hardstyle meer te maken. Lastig, zeker bij bekende producers: ook al ben je zelf tevreden over je werk, je fans – de mensen die geld betalen voor jouw werk - kunnen ineens je grootste criticus zijn.

En zo kan een switch wel spannend zijn, ook voor Funkerman. Voor hem 'gaan meningen van anderen zwaarder wegen' vanaf ongeveer 2007. Single 'Speed Up' komt uit via Funkerman's eigen gloednieuwe label Flamingo Recordings. Een internationale hit op een label waar de Bredanaar samen met productiepartner Raf Jansen en dj-collega Fedde Le Grand hard voor werkt. 'Speed Up' is in die tijd een van de eerste successen: "En dan heb je zoiets van: 'Oké ja, maar de volgende plaat moet ook succesvol zijn.'"

De Brabantse dj zorgt door de jaren heen dan ook vaak voor publieksvriendelijke house. Tegelijkertijd heeft alter ego F-Man de ruimte om zuivere clubtracks te maken zoals 'An Old Technique', 'Ya Mamma' en 'Inner'. Het idee van publieksvriendelijke house blijft soms haaks staan op de muziek die de producers zelf willen maken - al helemaal wanneer het grote publiek als een blok valt voor overdadige stadionhouse; EDM. "En dat is het moment waarop je eigenlijk een beetje stuck in your ways komt. Omdat je het niet meer maakt en doet vanuit jezelf."

Muziek die goed voelt
"Op een gegeven moment kom je daar achter en dan denk je van: 'Hé, hoe kan ik terug naar precies datgene waarom het me altijd zoveel plezier heeft opgeleverd?'" Per slot van rekening, CD-single 'Speed Up' werd juist bekend 'ondanks dat het wel iets was wat ik maakte vanuit mezelf'.

Samen met producer Raf wordt een nieuw label opgezet: Can You Feel It Records. En zoals de naam zegt: de twee storten zich juist volledig op housemuziek die volgens het duo 'goed voelt' – een gevoel dat ontstaat in het proces van muziek maken zelf.

Met dat idee begint Funkerman naar zijn eigen platenkast te kijken. De cd- en vinylcollectie bestaat vooral uit soul, funk en discoplaten. Tijd om te ontdekken. Hij wil – 'net zoals de mensen die ik vaak gesampled heb' - met muzikanten samenwerken, live instrumenten opnemen.

Het leidt tot een samenwerking met een ander funkduo: Jack York. "Dat zijn gasten die ik al twintig jaar ken. Ik kwam ze toevallig weer tegen en we kwamen in gesprek over wat we aan het doen waren. En ja, je gaat een middag zitten... En eigenlijk vanaf het moment dat we de eerste plaat hadden gedaan, had ik zoiets van: 'Ja, dit gaan we doen!'"

'Misschien is er wel iets wat beter is'
Het resultaat is een compleet disco-album waar Funkerman zelf energiek over door kan blijven vertellen: "Het is een stukje zoeken naar 'wat voor iemand ben ik' en 'hoe kan ik muzikaal gezien de mensen iets van mezelf laten zien'."

Volgens de Bredanaar is de verandering van genre niet permanent. De echte verandering zit in het dagelijkse werk van de dj/producer zelf: "Op een gegeven moment kwam ik iets tegen terwijl ik gewoon wat zat te lezen, en dat was: je kan gaan houden van een bepaalde manier van dingen doen, die niet bijdraagt aan het resultaat dat je eigenlijk wil. Dat is niet alleen in muzikaal resultaat maar dat is in je hele leven zo. En ik was door gefascineerd dus ik had zoiets van: 'Hé, ik moet het gewoon een keer anders doen. Want dan is er misschien wel iets wat beter is.'"

Achteraf is de dj blij met zijn stap uit zijn vaste manier van doen: “Het heeft me al heel veel plezier opgeleverd ten eerste, maar het inspireert me vervolgens ook weer om na te denken: 'Hé, wat is de volgende stap?' Alleen dat is nog iets te prematuur om daar nu al uitspraak over te doen, laten we eerst eens eventjes de wereld kennis laten maken met dit album.”

Tekst Pieter Leijten

Genre: