Top 10: wordt het niet eens tijd dat we weer wat meer jong Nederlands talent naar voren schuiven? | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Top 10: wordt het niet eens tijd dat we weer wat meer jong Nederlands talent naar voren schuiven?

Top 10: wordt het niet eens tijd dat we weer wat meer jong Nederlands talent naar voren schuiven?

Talent moet je gewoon erkennen. En dan is het hartstikke leuk hoor, dat je (groot)ouders inmiddels ook gewoon de Hardwells en de Armin-van-Buurens herkennen van RTL4. Maar die namen draaien nu alweer jaren mee. Zijn we stiekem niet gewoon toe aan wat nieuws?
 

Vooropgesteld: leeftijd geeft natuurlijk geen moer. Produceer jij verschikkelijk lekkere platen op je vierenzestigste, dan kun je in principe nogsteeds prima debuteren. Maar toch, of je het nu over de economische sector, voetbal of de dance-industrie hebt: jong bloed houdt je scene in leven.

Hoe oud zijn 'onze' DJ Mag debutanten?
Als we even naar alle Nederlandsers in de bovenste helft van de DJ Mag Top 100 kijken dan is Tiësto met zijn bouwjaar de gouwe ouwe van het Nederlandse rijtje: 1969. Armin van Buuren wordt op 25 december dit jaar ook veertig, Dash Berlin en Fedde Le Grand joinen de club van veertig binnenkort ook. Maar het grootste deel van Nederlands' populaire dj's werd in de jaren tachtig op de wereld gezet. Denk aan Don Diablo, Angerfist, Ummet Ozcan, Showtek, Headhunterz, Dannic, R3hab, Afrojack, W&W, Hardwell en Nicky Romero. De nineties club is al wat kleiner: Blasterjaxx, Vicetone en Dyro komen nog uit het vroege decennium. De hekkensluiters zijn Oliver Heldens (1995) en Martin Garrix (1996). En laten we wel wezen, op zo'n jonge leeftijd bij de populairste dj's van de wereld horen, dat is niet niks.

Verder gebeurt jong debuteren in de DJ Mag Top 100 bij recente Nederlanders vooral vroeg in de twintig: Afrojack, W&W, Hardwell en Nicky Romero zijn allemaal rond de 23 jaar oud als ze 'new entry' in de DJ Mag Top 100 worden. 2013 is daarin opeens een uitzonderingsjaar: Dyro, Vicetone en de helft van het duo Blasterjaxx zijn rond de 21 jaar oud als ze debuteren. En dat jaar is natuurlijk ook het eerste jaar met een nominatie voor Martin Garrix, op dat moment nog 17 jaar oud. Maar in 2014 en 2015 zet die lijn niet door, Nederland heeft weer een aantal oudere debutanten (denk aan Don Diablo), Oliver Heldens is de uitzondering met 18 levensjaren op de teller als debutant.

Waar is de jonge aanwas?
Mochten we dit jaar weer wat gezonde, jonge Nederlandse aanwas van die leeftijd zien in de Top 100, dan gaan ze toch echt uit de late jaren negentig komen. En ze zullen relatief meer competitie hebben uit inmiddels volwassen geworden internationale dance-markten zoals de V.S., Australië en Zuid-Amerika. Welk aandeel heeft Nederland dan in het toekomstige internationale dj-aanbod?

De redactie spitte door een paar honderd opkomende Nederlandse dj/producer-namen, en misschien gaan deze 10 splinternieuwe producers wel een verschil maken in de komende jaren:

10. IZECOLD (Almelo)


09. Kuiters (Rosmalen)


08. Montis (Lage Vuursche)


07. Pnut & Jelly (Breda)


06. Jordi Rivera (Amsterdam)


05. Rannix (Haarlem)


04. Ben van Kuringen (Waalre)


03. Thomas La Salle (Arnhem)


02. Givano (Amsterdam)


01. Mesto (Amsterdam)


Genre: