#FF: 7x waarom future- en bass house binnenkort vast mainstagemateriaal is | DJ Mag NL
Living & breathing dance music!

#FF: 7x waarom future- en bass house binnenkort vast mainstagemateriaal is

#FF: 7x waarom future- en bass house binnenkort vast mainstagemateriaal is

Het is niet geheel verrassend te noemen dat de dancescene constant in beweging is. Allerlei invloeden zorgen ervoor dat genres zich ontwikkelen of heruitvinden. Zo geldt dat ook voor het genre future- en bass house. De vernieuwende sound van het genre bevat voornamelijk wobble sounds, invloeden vanuit dubstep en trap en heeft symptomen van de UK Bass muziek. Inmiddels kunnen we niet meer om de future - en bass house heen. Verschillende artiesten beginnen zich langzaam te vestigen in de top van de dancewereld en ook de langer meedraaide dj's wijken in hun set nog wel eens af naar het nieuwe genre. Future- en bass house maakt enorme sprongen en vandaar dat wij in deze #FutureFriday 7 punten aanstippen waaraan we kunnen zien dat future- en bass house muziek binnenkort vaste prik is op meerdere mainstages.
 

De nieuwe rubriek (#FutureFriday) staat in het teken van future - en bass house artiesten met een noemenswaardige ontwikkeling. Daarnaast zullen er soms andere hoofdrolspelers aan het woord komen die zich op een bijzondere manier onderscheiden binnen deze genres en zullen er artikelen gewijd worden onder de noemer #FF die gaan over de toekomstige rol van future - en bass house binnen het dancelandschap. Toekomst is als het ware het codewoord. Vandaag stippen wij daarom 7 punten aan die een aanleiding zijn waarom wij denken dat future- en bass house binnenkort vaste prik wordt op grote festivals!

1. Routiniers droppen steeds meer future- en bass house tracks

Zoals zojuist al werd verteld, zien we dat er steeds meer grote namen af en toe een future - en/of bass house track de mainstage opknallen. Eventjes de afwisseling na een behoorlijke progressive of een lekkere knaller na een deephouse track. Meerdere artiesten hebben al eens een poginkje gewaagd. Zo zijn Tiësto, Kaskade, Laidback Luke, Martin Garrix en Kygo een aantal van dat soort artiesten die nog wel eens een uitstapje maken. Niet alleen zijn deze tracks prettig voor de afwisseling in de set, maar daarnaast is het ook een erg mooie support en promotie voor de gehele future house- en bass house scene.

 

2. Explosie op de radio

Natuurlijk krijgen een aantal tracks altijd een flinke support op de radio. Zo doen Oliver Heldens zijn future house tracks het meestal erg naar behoren. Het beste voorbeeld was misschien wel Adam Lambert's zijn track met Ghost Town. Het nummer was niet weg te slaan van de radio en na een tijdje werd het misschien zelfs een beetje irritant. In ieder geval werd future house weer flink op de kaart gezet!

 

3. Topnoteringen op Beatport

Er zijn al meerdere echt toptracks op mooie posities beland op Beatport. Tony Junior pakte bijvoorbeeld een keer een topnotering met 'Get Down' op Beatport. Ook JAUZ met 'Rock the Party', Mr. Belt & Wezol met 'Finally' en 'Somebody To Love' en Oliver Heldens met 'Koala', 'Gecko' en 'Can't Stop Playing' mochten prachtige posities noteren op Amerika's grootste dancehitlijst. Future House blijft dus zeker niet kleinschalig, maar wordt alsmaar meer door het grote publiek positief beoordeeld.

 

4. Meerdere toptalenten in de DJ Mag Top 100

Het succes van future- en bass house is ook terug te zien in het aantal jaarlijkse stemmen van het dancepubliek. Naast Oliver Heldens (#12) staan er een aantal grote toppers in de huidige DJ Mag Top 100. Don Diablo staat op een zeer nette 30ste positie en ook Future House God Tchami heeft een mooie plek weten te bemachtigen in 's werelds meest toonaangevende DJ Poll. Het zou zomaar eens kunnen dat de DJ Mag Top 100 volgend jaar vol staat met allerlei talenten die momenteel een flinke naam aan het worden zijn binnen de scene. Zo zijn artiesten als Mr. Belt & Wezol, Moksi, JAUZ en Curbi zeker artiesten die een kans maken om stiekem de Top 100 binnen te sluipen.

 

5. Het ontstaan van online communities

Naast de enorme groei van het aantal jonge talenten die future en/of bass house met de paplepel krijgen ingegoten, valt ook op dat er meerdere online communities ontstaan bestaande uit fans die van alles op de hoogte willen blijven. Zo zijn er op Facebook meerdere groepen waarbij jonge artiesten constant met elkaar sparren over hun opzetjes of praten over de meest recente ontwikkelingen binnen de scene. 'Future House Music' is verreweg de grootste pagina waarop je terecht kan voor al je future en bass house tracks, maar ook 'The Future of House' is zeker jouw like waard.

 

6. Future- en bass house collabs tussen grote namen en nieuwe talenten

We benoemden zojuist Tony Junior al met zijn track 'Get Down'. Maar vergeet niet dat hij deze track maakte met niemand minder dan Tiësto. Tiësto is sowieso nadrukkelijk aanwezig binnen de future- en bass house scene, gezien de meest recente tracks die hij heeft gereleased. Binnenkort knalt hij samen met Mike Williams een nieuwe track de deur uit die ook het future-aspect zal bevatten. Naast Tiësto heeft ook Martin Garrix een behoorlijke future house track achter zijn naam staan. Samen met Mesto en Justin Mylo produceerde hij 'Bouncybob'. Tot slot mag ook Yellow Claw niet in dit lijstje ontbreken. Zij experimenteerden al vaker met het duo Moksi om een dikke bass house track af te leveren. Het switchgedeelte van 'No Class' is daar een mooi voorbeeld van.

 

7. Sommigen staan er zelfs al!

Maar laten we vooral niet vergeten dat future - en bass house al enorm groot was. Vaste future - en bass house artiesten zoals Tchami, Oliver Heldens, Moksi, Malaa, JAUZ, Don Diablo, Mr. Belt & Wezol en Curbi staan al op meerdere mainstages volledige sets te pompen waarin ontzettend veel future - en bass house tracks voorkomen. Laten we hopen dat het genre zich zo voorspoedig blijft ontwikkelen en dat 'vernieuwing' het sleutelwoord blijft binnen de scene, want dan kunnen we zeker verwachten dat future - en bass house langzamerhand de bigroom en EDM overneemt. 

Tekst:
Melvin van der Waal

Beeld:
Oliver Heldens
RUDGR.com
Giphy

Genre: