DJ Ruthless (van Gaan Met Die Banaan) doet zijn woordje over gehoorschade | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

DJ Ruthless (van Gaan Met Die Banaan) doet zijn woordje over gehoorschade

DJ Ruthless (van Gaan Met Die Banaan) doet zijn woordje over gehoorschade

Radar heeft een test uitgevoerd op jongeren tussen 12 en 24 jaar en hieruit is gebleken dat maar liefst 25% van de deelnemende jongeren beginnend gehoorverlies heeft. In deze aflevering van Radar op AVROTROS hebben ze het over gehoorschade. Ruthless heeft ook gehoorschade en doet zijn verhaal.
 

Het is bij iedereen eigenlijk wel bekend dat bezoekjes aan festivals, concerten en discotheken best wel gehoorschade kunnen opleveren. Iets wat al jarenlang aan de gang is, maar hoeveel is er eigenlijk over bekend? Na hoeveel decibel kan officieel je gehoor aangetast worden en kun je last krijgen van een piep of suis in je oor? In deze aflevering van Radar onderzoeken ze de vragen 'Hoe ontstaat zulke schade?', 'Wat zijn de gevolgen?' en 'Wat doet de overheid?'.

Er wordt ook een aantal mensen gevolgd die last hebben van gehoorschade door de muzieksector, één persoon daarvan is Ruthless; de hardstyle dj die al 20 jaar meedraait. Hij doet zijn verhaal over hoe hij gehoorschade heeft opgelopen.

"In 2011 was dat, vier dagen na oud en nieuw. Toen werd ik ’s nachts een keer wakker en toen dacht ik, ik hoor één of andere machine draaien buiten, een soort lage brom. Dus toen deed ik mijn hoofd op mijn kussen en toen hoorde ik het nog steeds. Toen kwam ik erachter dat het in mijn hoofd zat. Toen dacht ik, dat is foute boel. En gingen er gelijk allemaal dingen door mijn hoofd.. M’n carrière is voorbij, ik kan niet meer draaien. Ja, dat was echt drama." - Ruthless

Vijfentwintig procent beginnend gehoorverlies
De World Health Organization heeft in 2015 laten weten dat er wereldwijd 1 miljard jongeren risico lopen op gehoorschade door blootstelling aan harde muziek. Daarnaast heeft het Academisch Medisch Centrum ook bekendgemaakt dat uit een onderzoek onder 350.000 jongeren tussen 12 en 24 jaar is gebleken dat maar liefst vijfentwintig procent van de deelnemende jongeren beginnend gehoorverlies heeft.

Hoe ontstaat zulke schade?
Een geluidsniveau van 80 decibel is veilig voor acht uur naar te luisteren, daarna kan het schadelijk worden. Na een verhoging van drie decibel betekent het een verdubbeling van het geluidsniveau en kan je dus de helft langer 'veilig' luisteren naar de muziek. Dat betekent dat je met een geluidsniveau van 83 decibel maar voor vier uurtjes veilig bent en 95 decibel maar een kwartier. En dan te weten dat de gemiddelde discotheek het geluidsniveau op 103 decibel heeft staan, sommigen zelfs nóg hoger. Dit kan dus na enkele minuten al schadelijk zijn voor je gehoor.

Wat zijn gevolgen?
We weten ook allemaal wel dat de oordoppen lang niet altijd en bij iedereen worden gedragen. Na een lange avond stappen kom je vaak thuis met een suis in je oor. Dit komt doordat je trilharen te vaak aan harde geluiden zijn blootgesteld. Nu kan het zo zijn dat bij de ene die suis in de ochtend alweer weg is, maar sommige mensen zijn gevoeliger waardoor één keer blootstelling aan te hard geluid genoeg kan zijn voor blijvende gehoorschade. Vooralsnog is gehoorschade niet te herstellen, dus dat betekent dat op een jonge leeftijd al heel veel jongeren last hebben van gehoorschade. En dat wil je niet. 

Wat doet de overheid?
Op 30 juni is het tweede convenant preventie gehoorschade muzieksector ingegaan; een vervolg op het eerste convenant uit 2014. Voor deze convenant zijn afspraken gemaakt tussen de staatssecretaris Van Rijn, de Vereniging van Evenementen Makers (VVEM) en de Vereniging Nederlandse Poppodia. Ze hebben afspraken gemaakt over geluidslimitering, geluidsmeting en geluidsbescherming. Zo willen ze dat bezoekers van muziek kunnen genieten zonder dat die schadelijk is voor het gehoor.

Onder andere de volgende afspraken zijn gemaakt: er is een maximaal geluidsniveau van 103 decibel in aangesloten muzieklocaties, de muziekactiviteit wordt gemeten met geschikt meetapparatuur, er wordt op een laagdrempelige manier gehoorbescherming met muziekfilters aangeboden en bezoekers worden ingelicht over het belang van gehoorbescherming.

Klik hier voor de volledige aflevering van Radar over gehoorschade op AVROTROS.

Genre: