Ongekend talent op verjaardagsfeestje Gin Fizz | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Ongekend talent op verjaardagsfeestje Gin Fizz

Ongekend talent op verjaardagsfeestje Gin Fizz

Elektronische muziek in Tilburg is booming. De stad in het zuiden telde dit jaar een recordaantal feestjes en festivals en is een veilige thuishaven voor danceliefhebbers uit omringende steden aan het worden. Iedereen kent de grote namen als Draaimolen, 013 en Club Smederij, waardoor misschien de invloed van kleinere spelers als Gin Fizz wordt vergeten. Die dagen zijn echter voorbij, want het tweede verjaardagsfeest van Tilburgs kleinste club was van ongekende klasse.
 

Terwijl we welkom worden geheten door eigenaar Sam van Nieuwamerongen zien we waar vaste bartenders Geertje en Lewellyn ons de dag ervoor voor waarschuwden: het is druk. Al vaker hebben we gehoord dat het succes van dance in Tilburg onder andere te danken is aan het feit dat de verschillende organisatoren geen concurrenten maar collega’s zijn. Dat is ook op deze avond te zien: we komen afgevaardigden van Draaimolen, Suburban Disco (een techno-feest in 013) en heel wat dj’s tegen. Al vroeg op de avond is het dus al een gezellige bende vol bekende gezichten en dat komt de sfeer enorm ten goede: we voelen ons deel van de Gin Fizz-familie.

De Gin Fizz-familie is compleet
Resident Poko Poko en Jef Hecker openen de avond en zijn lekker op dreef wanneer we de dansvloer betreden. De verwarmde tent die in het steegje van Gin Fizz is opgezet, stroomt langzaam vol en de bartender die daar exclusieve gin-tonics staat te maken krijgt het druk, terwijl dansbare disco de ruimte vult. Om 01:00 uur is het publiek wel los en zetten HEFTONE en Løkke de groovy lijn voort. We worden verblijd met een gevarieerde set die alle kanten op schiet, van enigszins loungy house naar tech-house, tropische xylofoons en zelfs Poison Lips van electro-baas Vitalic. Tegen het eind volgt met Todd Terry & Sax’s Make It Right het hoogtepunt en beginnen de kriebels te komen voor de volgende act: het debuut van duo Tunnelvisions.Tunnelvisions
Even een recap: Tunnelvisions zag het licht in november van dit jaar en bestaat uit Raynor de Groot (Ray Fields) en Emiel van den Dungen. Hun eerste release Raga kwam uit op het Mexicaanse label Akumandra en werd laaiend enthousiast ontvangen. Raynor vertelt: “Ja, we waren een beetje overdonderd door de reacties op Raga. We zijn de laatste tijd erg veel benaderd, onder andere door labels uit Berlijn, dus de volle focus ligt nu op een EP.” En dat enthousiasme over het duo uit Tilburg delen we, want de dj-set die de heren wegzetten is van ongekend niveau. Op een tergend traag tempo (zo’n 108 bpm) wordt de intro neergezet en even zijn we bang dat dat ons in slaap zal sussen, maar niets is minder waar. Raynor: “We zijn allebei into trage muziek en een beetje klaar met snelle, lompe en harde shit. We worden erg geïnspireerd door artiesten als Fela Kuti, maar ook door festivals als Burning Man.” Na een paar minuten zijn we alle muziek die geweest is vergeten en de hypnotiserende baslijnen brengen ons in een trans, waar we anderhalf uur later pas uit ontwaken. Raynor en Emiel nemen ons mee op een wereldreis, door het Midden-Oosten en andere verre oorden, waar locals in klederdracht clashen met blanke Westerlingen en hun synthesizers. Hun drie nieuwe, nog niet gereleaste tracks Nyiri, Gobi en Bayuda (vernoemd naar woestijnen) worden goed ontvangen door het publiek en het voelt oprecht speciaal en uniek om deel te zijn van dit spektakel. Radion, De School en alle andere toonaangevende clubs in de Randstad: eat your heart out. Vandaag was het te doen in Tilburg.


Tilburgs talent
Om half vijf nemen Julie en Francis, twee vaste gezichten van de kleine bar, het roer over en op het moment dat we denken dat we niet verder verrast kunnen worden, gebeurt het toch weer. Het gas gaat er flink op en razend knallende techno brengt ons in extase. George FitzGeralds remix van Open Eye Signal, Going Down van Adam Beyer en Dense & Pika (nog geen tien dagen geleden uitgebracht op Drumcode) en als klap op de vuurpijl draaien ze ook Barnts Chappell: de twee jonge dj’s laten geen spaan heel van onze oren. Als ze Solitary Daze van Maceo Plex en Gabriel Ananda ten gehore brengen gaan de ogen even dicht, want deze betoverende plaat geeft net even de ademruimte die nodig is. De afsluiter van de avond is een remix van Moby’s Go, maar als de lichten weer aangaan is weggaan wel het laatste wat we willen.


Ja, vandaag was het te doen in Tilburg.

Tekst Rick Kwee