Subway XL weet ons wederom aangenaam te verrassen | DJ Mag NL - Living & Breathing Dance Music
Living & breathing dance music!

Subway XL weet ons wederom aangenaam te verrassen

Subway XL weet ons wederom aangenaam te verrassen

Op zaterdag 25 november vond de dertiende XL editie van Subway plaats in de Maassilo in Rotterdam. Onder andere Laxx, Audio, Emalkay en tal van andere zwaargewichten uit de dubstep- en drum ’n bass scene waren ook afgereisd naar Rotterdam om ons een nacht lang te voorzien van het allerbeste dat bass music ons anno 2017 te beiden heeft.
 

Met de neus in de muzikale boter
Het is tegen 00.00 uur wanneer wij het metrostation Maashaven uitlopen en ons richting de rij voor de Maassilo begeven. Echter bestaat deze tot onze verbazing uit maximaal tien mensen en kunnen wij zonder problemen doorlopen aan de ingang. Dit is bij Subway wel eens anders geweest, dus vragen wij ons af hoe veel medefeestgangers zich vanavond net zo gepast gaan misdragen als wij. Bij binnenkomst in de goed gevulde main stage, waar Laxx net is begonnen aan zijn stevige dubstep set, vallen wij gelijk met onze neus in de muzikale boter. Er komen veel bekende tracks van Laxx zijn Step One album voorbij. Nadat wij opgewarmd zijn, besluiten wij om een ronde te maken door de smalle gangen van de Maassilo om te kijken hoe de vier area’s vannacht zijn ingedeeld.Aangenaam treinreizen
Deze ronde zorgt direct voor de eerste glimlach voor ons gezichten. In de tweede area, die wordt gehost door Run The Trap, draait Apashe de figuurlijke sterren van het dak van de Maassilo. De zaal loopt dan ook snel vol en binnen een kwartier is de tweede stage de place to be. Er wordt enthousiast gereageerd op de sterke combinatie tussen trap en dubstep, hetgeen tot een climax komt wanneer hij zijn track No Twerk door de speakers knalt. Dit is een track die wij enkele dagen voor het event hebben ontdekt in de ijzersterke Spotify-playlistdie Subway online heeft geplaatst. Iets wat events wat ons betreft veel vaker mogen doen, want ook nu nog maakt deze playlist onze treinreizen een stuk aangenamer!

Audio: muzikale koning van de nacht
Het is tegen 03.00 uur wanneer wij aan de achterkant van de derde area tegen een gigantisch springkussen aanlopen. Subway heeft kosten noch moeite gespaard om alle feestgangers zich optimaal te laten vermaken. Dit komt ook sterk naar voren in de hoeveelheid fanatiekelingen die in de chill-out zich in een toernooi Mario Kart hebben geworpen. Dit tot grote hilariteit van veel andere bezoekers. De sfeer is fanatiek en opperbest. Na iets gegeten en gedronken te hebben, vervolgen wij onze weg naar de mainstage. Hier heeft Audio zojuist Bad Company UK afgelost achter de draaitafels en wij weten niet hoe snel wij ons naar voren moeten dringen om een uur lang onszelf het zweet op onze voorhoofden te dansen. Wij schuiven Audio dan ook naar voren als de absolute muzikale koning van de nacht en met spierpijn in onze kuiten druipen wij voldaan af naar de basement.Toptalenten
De basement, de area die zich letterlijk in de industriële kelder van de Maassilo bevindt, is overgenomen door The High Class b2b Blacxx. Deze talenten veroveren in rap tempo de Nederlandse drum ’n bass scene en zij weten er ook vannacht weer voor te zorgen dat de zweetdruppels langzaam van het dak van de kelder druppelen. Zij geven onze kuiten de genadeklap die bij de set van Audio uitbleef en dus lopen wij rond 06.00 uur moe maar voldaan de Maassilo uit.Subway XL13 voelde ook deze editie weer als thuiskomen in een warm bad en we kijken wij alweer uit naar de volgende editie. De diverse line-up, het enthousiaste publiek en vele extra’s waarmee Subway ons elke keer weer weet te verbazen, zorgen ervoor dat elke editie met viltstift staat omcirkeld in onze feestagenda.

Tekst Ruben Kwakernaak
Beeld Stefan Lucassen